Nyheter

Høyre: Da kvalitetskravet til barnehagene ble skjerpet, kuttet Oslo kommune i tilsynet

Mens kvalitetskravene i norske barnehager er kraftig skjerpet, har Oslo kommune barbert tilsynet i de kommunale barnehagene sine.

– Da jeg så tallene ble jeg svært overrasket. I løpet av de siste årene er det innført mange og nye krav til barnehagene for å sikre barna et godt og trygt tilbud. At Oslo i samme periode virker å være mer opptatt av å bekjempe private barnehager enn å interessere seg for om kvaliteten er i tråd med de nye kravene, er spesielt urovekkende, sier stortingspolitiker Mathilde Tybring-Gjedde (H), som også sitter i Stortingets utdannings- og forskningskomité.

Les også: Inga Marte Thorkildsen om barnehager: – Vi må drive forskjellsbehandling

Tre av fire

I 2016 ble det ført tilsyn med 75 prosent, altså tre av fire kommunale oslobarnehager, ifølge tall rapportert til Utdanningsdirektoratet. Andelen tilsyn var tilnærmet den samme som i de private barnehagene i kommunen.

Siden den gang er bildet radikalt endret:

I fjor ble 49 prosent av de kommunale barnehagene undersøkt, mot 69 prosent av de private. Det er altså først og fremst i de kommunale barnehagene at tilsynet er kraftig redusert siden 2016.

Utviklingen har skjedd parallelt med at det nasjonalt er tatt flere grep for å bedre kvaliteten i norske barnehager med innføring av lovfestet pedagognorm og ny rammeplan eller «grunnlov» for hva norske barn skal oppleve og lære i barnehagen.

Høyres ordførerkandidat i Oslo, Saida Begum, mener Ap og SV går glipp av viktig kunnskap om tilstanden i de offentlige barnehagene i hovedstaden:

– Tilsyn og foreldreundersøkelsene er de beste indikasjonene på hvordan det står til i den enkelte barnehage. En rapport fra bydel Gamle Oslo viser at barnehagekvaliteten er dårligst i levekårsutsatte områder som Nedre Tøyen, Enerhaugen og Grønland. Kun en tredjedel av alle barn som trenger særskilt språkopplæring når de begynner på skolen, er blitt rapportert i barnehagen. Dette gjør det desto mindre forståelig at byråden har valgt å nedskalere tilsynet i de kommunale barnehagene, sier Saida Begum.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

– Ta grep

Hun viser blant annet til at det finnes barnehager i Gamlebyen med ned mot 17 prosent barnehagelærere, mens det nasjonale kravet ligger på 43 prosent.

– Vi har foreslått å utvide kvalitetstilsynet i oslobarnehagene og opprette nye stillinger for å ansette flere barnehagelærere. Byrådet avviste begge deler. Konsekvensen er at de barna som ville hatt størst nytte av en kvalitetsheving i barnehagen, ikke får det. Det er på høy tid å ta grep, sier Saida Begum, som sammen med Tybring-Gjedde varsler at Høyre vil gå til valg på en språkdugnad i barnehagen:

– Alle barn skal kunne norsk før de begynner på skolen. Vi vil målrette innsatsen og ressursene til de barnehagene som har større utfordringer enn andre, og vi vil ha flere barnehagelærere, sier Mathilde Tybring-Gjedde.

Les også: Elendige barnehager i Gamle Oslos fattigste strøk

Nedgang utenfor Oslo

Ifølge Private barnehagers Lansforbund (PBL), er det ikke spesielt for Oslo at tilsynet med barnehagene går ned.

I 2014 ble det gjort tilsyn i 2.212 kommunale barnehager i Norge. I fjor var tallet sunket til 1.569. Også de private barnehagene har hatt nedgang.

I 2018 var det 157 kommuner her i landet som ikke hadde et eneste tilsyn verken i private eller kommunale barnehager.

PBLs administrerende direktør og tidligere barneombud, Anne Lindboe, mener nedgangen i tilsyn er både bekymringsfull og kritikkverdig:

– Ja, fordi alle barn fortjener å gå i en god barnehage. Kommunene har etter loven plikt til å påse at barnehagene drives i samsvar med gjeldende regelverk, og utviklingen viser at dette er en jobb som dessverre blir nedprioritert. Det er dessuten betenkelig at kontrollen går ned samtidig som det kommer nye og strengere reguleringer for barnehagene, sier Lindboe.

Les også: Sunita vant over Oslo kommune etter ti år som timevikar. Nå slipper hun å jage enkeltvakter

– Påfallende

– Hva tenker du om at det siden 2016 er blitt langt færre tilsyn i de kommunale barnehagene i Oslo sammenlignet med de private?

– Det er påfallende at det blir færre tilsyn i en periode der det blir innført nye og viktige krav til kvalitet. Vi har advart sterkt mot at kommunene skal få muligheten til å kontrollere at de selv følger regelverket. Det er ekstra alarmerende at dette skjer i Oslo der vi tidligere har opplevd at kommunen har gjennomført mer politisk motiverte tilsyn i private barnehager, der det virker som kommunen er mest opptatt av å føre kontroll med barnehager med visse typer eierskap. Det er synd, ikke minst for barna og familiene som bruker kommunale barnehager, at kommunen ikke viser større interesse for å føre tilsyn med sin egen virksomhet. Derfor har PBL i mange år jobbet for et uavhengig tilsyn som skal kontrollere både kommunale og private barnehager, sier Anne Lindboe i PBL.

Les også: «Jeg ble vekket kl. 0250 i natt av boring fra Follobanen. Klokken er nå 0419 det borres fortsatt»

Byråden: – Gir feil bilde

– Bydelene gjennomfører i større grad enn før kartlegging av om barnehagene etterlever barnehageloven.

Det sier Inga Marte Thorkildsen (SV), byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo som svar på Høyres kritikk av manglende tilsyn med kvaliteten på barnehagetilbudet i hovedstaden.

– Kartleggingen som brukes for å vurdere hvilke barnehager det skal føre tilsyn med baserer seg på oslostandard for tilsyn. Dette er mer treffsikkert og sikrer bedre kvalitet på tilsynene som skal gjennomføres, sier Thorkildsen.

Hun mener Høyres kritikk mot manglende tilsyn er skivebom:

– Høyres påstander om nedgang i tilsyn viser igjen at partiet er fiksert på tallstørrelser uten å skaffe seg kunnskap om hva de forteller. Tallene som rapporteres til direktoratet, gir nemlig ikke et riktig bilde av tilsynsaktiviteten da barnehagene i ulik grad skiller mellom tilsyn og kartlegging når de rapporterer inn. Dette er begreper som kan være vanskelig å skille, påpeker Thorkildsen.

– Det viktigste er at vi har oversikt over kvaliteten i barnehagene og at barnehagene faktisk opplever at de får hjelp, støtte og veiledning fra bydelen når de trenger det, slik at vi kan heve kvaliteten i alle barnehager. Vi setter nå også i gang en større kvalitetsundersøkelse med OsloMet i ut­­valgte barnehager, legger hun til.

Ifølge Thorkildsen innebærer kartleggingen at bydelene innhenter informasjon fra barnehagene knyttet til oppfyllelse av bestemte paragrafer i barnehageloven. Et typisk eksempel er at bydelen ber om informasjon om barnehagens styrer og pedagogiske ledere for å kunne vurdere om kravet til antall pedagogiske ledere er oppfylt, og om de ansatte oppfyller lovens utdanningskrav.

På spørsmål om hvorfor det føres mer tilsyn med de private enn de kommunale barnehagene, svarer byråden:

– Det er ikke slik at det bare er de kommunale barnehagene som har disse kartleggingene, de skjer både i kommunale og private barnehager. Det er ikke dette som forklarer forskjellen på at det er flere tilsyn i de private. Det er nok flere private som registrerer at disse kartleggingene er tilsyn enn kommunale.

– Kartleggingene ble tidligere kalt dokumenttilsyn, noe som var en upresis betegnelse. Det er likevel trolig at barnehagene kan oppleve det som et tilsyn og derfor krysser av for at barnehagen har hatt tilsyn.

Barnehagetilsyn

* Kommunen er tilsynsmyndighet med norske barnehager og skal kontrollere at kommunale og private barnehager blant annet driver i henhold til Barnehageloven, rammeplan for barnehager samt Forskrift om sikkerhet på lekeplassen.

* Tilsyn kan enten skje skriftlig eller ved det som kalles stedlig tilsyn. Et tilsyn kan være varslet eller uanmeldt.

* På landsbasis hadde 44 prosent av barnehagene stedlig eller skriftlig tilsyn i løpet av 2018. Det er en nedgang på fem prosent fra året før.

* I Oslo var det i 2018 20.771 barn i kommunale barnehager og 16.081 barn i private barnehager.

* Byen har 308 kommunale og 413 private barnehager. Dette inkluderer familiebarnehager, som i all hovedsak er private.

Kilde PBL

Mer fra Dagsavisen