Nyheter

Her lærer innvandrere norsk på jobben

Dagen etter at hun kom til Norge, begynte Radost Petrova å jobbe. Bedriften hennes har fått et tilskudd som gjør at hun kan stå i jobb mens hun lærer norsk.

– Da jeg flyttet til Norge var det viktig for meg å lære norsk, sier Radost Petrova, som nå har bodd fire år i Norge.

Like lenge har hun jobbet i Crystal Facility.

– Mannen min hadde jobbet her i ett år før jeg kom til Norge, og han spurte om det var mulig at jeg også kunne begynne. Dagen etter var jeg på plass, sier hun med et smil.

En gang i uka, tre timer hver gang, har hun de fire årene hun har vært i Norge gått på norskkurs i arbeidstiden.

Les også: Med stø hånd på murerskjea

– Gitt meg mye

– De kursene har gitt meg veldig mye. Ikke bare har vi en flink lærer, men vi har også en arbeidsgiver som vil at vi skal mestre språket. Ikke bare i det daglige, men også fagmessig, sier hun.

– Vi er en bedrift som er i renholdsbransjen, og våre ansatte er ute hos kunder. Vi har 56 medarbeidere fra 27 forskjellige nasjoner og er opptatt av at alle skal kunne lære seg norsk. Ikke bare vanlig norsk, men også renholdsspråk. Mange visste ikke hva en dørterskel er, sier daglig leder, Kanaan Kandasamy til Dagsavisen.

– Det vi opplever er at medarbeiderne er veldig motiverte når de går på kurs hos oss. Som en ekstra gulrot, kan vi også tilby fagbrev når de har lært seg bra norsk. Vi merker stor fremgang på dem som tar kursene hos oss. Både i forhold til språket og det yrket de utøver, sier Kanaan Kandasamy.

Bedriften har i dag tre grupper på kurs, to i Oslo og en i Drammen.

– Den siste tida har vi snakket mye om hvilke oppgaver et verneombud har, og hva HMS er, sier han.

– Norskkursene er med på å få de ansatte til å føle seg hjemme i Norge, sier Kandasamy.

Crystal Facility er en av bedriftene i Oslo som har fått midler av Kompetansepluss. Dette er en tilskuddsordning som skal bidra til at flere voksne får opplæring i grunnleggende ferdigheter, og på den måten kan ta del i videre opplæring og utdanning og styrke sin deltakelse i arbeids- og samfunnsliv. Kompetansepluss arbeid gir midler til kurs for arbeidstakere knyttet til arbeidsplass.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

26 millioner

I Oslo har 58 bedrifter fått støtte til opplæring til sine ansatte. Bedrifter i hovedstaden har fått over 26 millioner kroner i 2018.

Totalt er det delt ut over 1,4 milliarder kroner siden 2006, og 4.500 prosjekter har fått støtte.

Stortingspolitikerne Mathilde Tybring-Gjedde (Høyre), Meyzvar Kevshari (Frp) og Tina Munir Shagufta Kornmo (Venstre) er glade for ordningen. De mener ordningen er nødvendig for å unngå en todeling av arbeidsmarkedet.

– Vi kan ikke risikere at ansatte mister jobben, og deretter får opplæring i norsk som tiltak hos Nav. Vi må være forut for det, og gi folk som står i arbeid muligheter. Samfunnet er i rask endring. Det er ikke lenger nok å ha sin første jobb. Mange som sliter med norsk, lesing og regning trenger også påfyll på kunnskapen sin mens de står i arbeid. Det er viktig for å trygge arbeidsplassen deres framover, sier Mathilde Tybring-Gjedde til Dagsavisen.

– Vi ser dessverre at det ofte er de yrkene med høyest risiko for automatisering som deltar minst på kompetansehevende kurs. Den utviklingen må vi snu, sier Tybring-Gjedde.

Mange av dem som kommer til Norge starter i renholdsbransjen. Når de har lært seg godt nok norsk, forsvinner de til andre yrker.

– Det er høy turnover i bransjen, sier Kanaan Kandasamy.

– Det er svært gledelig at så mange bedrifter og organisasjoner i Oslo har søkt og fått innvilget sin søknad. Flere i Oslo må få en fot inn i arbeidslivet, og flere må få mulighet til å lære når de er i jobb. Arbeidslivet krever stadig mer, og det er derfor flott at så mange arbeidsgivere får muligheten til å gi opplæring til sine ansatte. Ordningen gjør det lettere for bedrifter å ansette folk med hull i CV-en eller svake norskferdigheter, sier Tina Munir Shagufta Kornmo.

Les også: Lærer asylsøkere norsk på rekordtid

Mer fra Dagsavisen