Nyheter

Her kan Oslo ta imot 350 flyktninger fra Moria

Mens barn og voksne lider i en nedbrent leir i Moria, har Oslo måttet stenge ned Refstad mottak. Det synes leder i Oslo MDG, Sigrid Z. Heiberg er galt. Nå vil hun åpne mottaket for flyktninger.

Vi ønsker å få lov til å ta imot flyktninger fra Moria. Refstad har vært et stort mottak i Oslo. Det står 350 tomme plasser her.

Det sier leder for Oslo MDG, Sigrid Z. Heiberg, som også er utenrikspolitisk talsperson i partiet. Heiberg mener det er et paradoks at Refstad mottak ble nedlagt 1. september, samtidig som situasjonen i Moria-leiren i Hellas har blitt stadig mer alvorlig. Etter brannen i leiren den 8. og 9. september ble situasjonen for de om lag 12.000 flyktningene langt mer akutt, og reaksjonene har vært sterke etter at regjeringen besluttet at Norge kan ta imot kun 50.

Les også: Familien Amiri er ikke alene. Så mange kastes ut av kommunens leiligheter årlig (+)

– Norge gjør mye, sa statsminister Erna Solberg (H) til NTB før helgen. I tillegg til å åpne for å ta imot 50 flyktninger, har regjeringen vist til at de har finansiert et prosjekt for å etablere mottaksplasser i Hellas for cirka 1.000. Og mandag reiste et medisinsk kriseteam fra Norge for å støtte arbeidet etter brannen leiren.

350 flyktninger

125 kommuner har sagt at de er villige til å ta imot flyktninger. Åpner man Refstad mottak vil Oslo alene kunne ta imot 350 flyktninger på kort varsel, mener Heiberg.

– Antall registrerte asylsøkere i Oslo er nå null. Det er en absurd situasjon. Folk i hele Norge skriker etter handling for barna i Moria. Oslo-byrådet ønsker å bidra. La oss åpne Refstad, la oss ta imot dem, sier Heiberg.

Les også: Kunne fint tatt imot 50 bare i Fredrikstad (+)

Hun har vært i kontakt med tidligere leder ved mottaket som har forsikret om at de vil kunne gjenåpne på kort tid, dersom det er et ønske om det.

Mottaket har også vært en viktig arbeidsgiver i Oslo. Det har vært et mottak med kompetente og dyktige ansatte, og vært et positivt bidrag til nabolaget og byen.

Anders Sørlien, ledet Redd Barnas frivillige arbeid ved mottaket gjennom seks år, bekrefter dette.

– Vi er mange frivillige som kan stille opp på kort varsel. Det er masse kompetanse knyttet til mottaket, som vi risikerer å miste hvis det tar for lang tid, sier han. Han er opprørt over at mottaket er nedlagt.
– Istedenfor å gå foran og ta imot sårbare barn og familier fra Hellas, legger Norge ned et velfungerende mottak med plass til 350 beboere.

Vedtok 800

– Men er det så enkelt at hvis vi bare har et lokale og nok senger, så kan Oslo ta imot 350? Det vil vel kreve en del andre ressurser?

– Under det borgerlige byrådet vedtok man at Oslo kunne ta imot 800 flyktninger. Jeg kan ikke se at vi er dårligere rustet nå. Norge har pengene. Regjeringen har akkurat kastet milliarder mot en døende oljebransje. Vi har bedt om handling fra regjeringen i lang tid, men de har somlet og somlet. Det er skammelig. Hadde regjeringen kommet tidligere på banen, kunne vi rigget til et skikkelig apparat som kunne tatt imot så mange som trengs fra i morgen allerede, sier Heiberg.
I den situasjonen vi er i nå: Er det realistisk at Oslo klarer å ta imot så mange på kort varsel?

Det er vanskelig for Oslo kommune å opprettholde asylmottak og hjelpeapparat når ikke regjeringen er med på det, når det ikke finnes asylsøkere å ta imot. Derfor har byrådet tydelig bedt regjeringen om å at Norge skal ta sin del av ansvaret. Oslo og MDG er villig til å bidra. Det vil koste, men det er mulig, understreker Heiberg.

Fakta om Moria-leiren

* I sju år har asylsøkere som har ankommet den greske øya Lesvos i båter fra Tyrkia, blitt innkvartert i Moria-leiren.

* Tirsdag 8. september og onsdag 9. september ble leiren og en teltleir rett utenfor ødelagt i flere branner. Cirka 12.000 mennesker sto uten tak over hodet, blant dem 2.200 kvinner og 4.000 barn, ifølge FN-tall.

* Leiren åpnet i 2013 på et tidligere militært område med plass til maks 2.700 mennesker. Omgitt av metallgjerder med piggtråd øverst.

* Antallet beboere økte kraftig under flyktningkrisen i 2015. I løpet av ett år forsøkte flere hundre tusen mennesker fra krigsherjede land som Syria og Irak å ta seg til det europeiske fastlandet via Lesvos og andre greske øyer som Chios, Kos og Samos.

* Leirene har gjentatte ganger blitt kritisert for dårlige sanitære forhold, altfor dårlig plass, manglende helsetilbud og sviktende sikkerhet for beboerne.

* Seksuelle overgrep, narkosalg og slåsskamper skal ha vært nærmest dagligdags i Moria-leiren. En rekke mennesker har tatt sitt eget liv, blitt utsatt for ulykker eller knivstukket.

* Greske myndigheter mener brannene var påsatt av beboere. Ingen skal ha blitt alvorlig skadd.

* Over 400 mindreårige enslige asylsøkere er overført til fastlandet etter brannen.

* En ny teltleir er under oppføring noen kilometer fra øyas største by Mytilini. Regjeringen sier at alle gjenværende asylsøkere, drøyt 11.000 mennesker, skal innkvarteres der i løpet av få dager. Alle i leiren skal koronatestes.

Kilder: NTB, AFP, DPA

Mer fra Dagsavisen