Nyheter

Her er rådhusets rikeste

Høyre har rikingene mens Miljøpartiet de Grønne har lavest inntekt blant bystyrepolitikerne. Se hele lista!

SE HELE LISTA NEDERST I SAKEN

Høyre er det rikeste partiet i Oslo bystyre. Det viser skattelistene for 2018, som kom i dag, med all tydelighet. I gjennomsnitt har de 15 bystyrerepresentantene fra Oslo Høyre over 9 millioner kroner i formue. Og det er til tross for at nesten alle har 0.

Kort sagt: Oslos tre rikeste, som alle har en formue på over 10 millioner kroner, er alle representanter for Høyre. Aller størst pengepung har Elin Horn Galtung, med en formue på over 70 millioner kroner.

– Jeg visste at jeg var den eldste fast møtende representanten, men dette visste jeg ikke. Det henger sammen med salget på Svalbard. Det blir nok annerledes neste år. Det kommer jo en ganske stor skatteplikt med dette også, så det er ikke sånn at jeg sitter i et badekar fullt av penger som onkel Skrue, sier Horn Galtung.

Svalbard-saken hun viser til er en stor eiendom på Svalbard familien hennes solgte i 2017. Horn-familien som hun kommer fra er en kjent gründerfamilie i Bergen som blant annet har drevet med industri, shipping og gruvedrift. Selv har hun vært langt mer aktiv i politikken enn i næringslivet i størstedelen av sitt liv, og var en profilert BU-leder i Vestre Aker i en liten mannsalder.

Horn Galtung mener forøvrig at både formue og inntekt er feil og burde vært lavere, noe hun jobber med å få rettet opp i. Uansett er både inntekten og formuen høy.

– Formuen er der ikke takket være at jeg har stått bak samlebåndet i alle disse årene. Det begynte med to gründere, sier Horn Galtung.

Nummer to er James Stove Lorentzen, på rett over 50 millioner kroner, og på tredjeplass på formuelista troner Per-Trygve Hoff med 10,5 millioner i formue.

Helse- og sosialpolitiker fra Høyre James Stove Lorentzen har i mange år toppet lista over bystyrets rikeste. I 2011 skrev NRK at han var registrert med en formue på 106 millioner kroner. Men i år må han altså se seg slått av partikollega Elin Horn Galtung.

Lavere formue enn før

– Formuen min stammer til dels fra familien min 3-4 generasjoner tilbake. Og noe stammer fra at jeg har jobbet mange år i utlandet der jeg hadde gode betingelser og bonusordninger. Så det er både arv og egne inntekter, sier Lorentzen til Dagsavisen.

– Formuen din er mer enn halvert på 8 år. Hva er årsaken til det?

– Det har jeg ikke noe godt svar på. Det finnes tre måter å redusere formuen din på. Det ene er å tape penger. Det andre er å gi bort penger. Og det tredje er at man endrer investeringene sine. For meg er det nok en kombinasjon av at jeg har satt noe mer i eiendom, økt gjelden noe og gitt bort noe.

– Så du har ikke tapt halve formuen?

– Nei.

Lorentzen ser ingen motsetning mellom å være rik og drive med politikk.

– Jeg vil heller si det motsatte. Vi har en lang tradisjon og kultur, både i Norge og vesten for øvrig, for et stort sosialt engasjement også blant velstående mennesker. Det er ingen motsetning eller sammenheng mellom å selv være heldig og privilegert og samtidig være opptatt av de som har det mindre godt. Noen gjør det ved å donere penger, noen jobber frivillig og andre driver med politikk, sier Stove Lorentzen.

Høyre og Ap topper inntektslista

Inntektene i bystyret er jevnere fordelt. Elin Horn Galtung skiller seg ut også der som rikest, med sine rundt seks millioner kroner i inntekt for 2018. Arbeiderpartiets Line Oma ser ut til å tjene nest best, med sine 1,4 millioner, men det høye tallet for 2018 skyldes arv. Oma oppgir å ha tjent rundt 580.000 kroner i fjor.

Andre inntektstopper er ordfører Marianne Borgen, som vel tjener sine 1,2 millioner i det vervet, samt høyres Øystein Sundelin og Per-Trygve Hoff. Men også Arbeiderparti-toppene Frode Jacobsen (lokallagsleder) og Tone Tellevik Dahl (som var byråd i hele 2018) tjente over millionen, i tillegg til nevnte James Stove Lorentzen, som er sistemann med sjusifra skattbar inntekt i fjor.

Helt på bunnen av Oslo-maktas lønnstabell finner vi de nyinnvalgte SV-erne Ola Wolff Elvevold og Sarah Lilleberg Safavifard, som tjente henholdsvis 0 og 3424 kroner i fjor.

Likevel er Miljøpartiet De Grønne det partiet med lavest gjennomsnittsinntekt. I snitt tjener MDG-erne i Oslo bystyre 293 565 kroner.

OPPDATERING 6/11:09:20: I en tidligere versjon av denne saken var to personer med som ikke skulle vært det. Nå er de tatt ut. Vi beklager.

Mer fra Dagsavisen