Nyheter

– Her bør det ryddes opp

Tross arbeidet for bedre ytringskultur i kommunen, vil ikke byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), kommentere Utdanningsetatens knebling. Simon Malkenes reagerer på det han mener er en fortsatt dårlig ytringskultur.

Dagsavisen har bedt om en forklaring fra byråd og Utdanningsetatens øverste politiske sjef Inga Marte Thorkildsen, etter gårsdagens oppslag om skolehageleder Tore Faller, som ble ilagt munnkurv av Utdanningsetaten (UDE).

Faller lot seg intervju av Dagsavisen, og fortalte om konflikten mellom skolehagene og Geitmyra Matkultursenter for barn. Utdanningsetaten ba ham trekke intervjuet sitt.

Ytringskultur

Svaret kom fra byrådssekretær Tarjei Helland via byrådets kommunikasjonsavdeling.

«Byrådssekretær Tarjei Helland har ingen kommentarer til saken og viser til hva assisterende direktør i UDE, Dag Hovdhaugen, allerede har uttalt», var svaret Dagsavisen fikk.

Videre skrev han:

«Alle ansatte er fri til å uttale seg og ytre sine meninger, men at man ikke kan uttale seg på vegne av UDE med standpunkter som ikke er etatens».

Les også: Thorkildsen: – Både jeg og byrådet ønsker å få en bedre ytringskultur

Dagsavisen sendte mail tilbake, og stilte seg undrende til at byråden selv ikke ville svare på dette, i lys av tidligere saker om UDE hvor ytringskulturen var et sentralt tema.

Svaret kom kjapt tilbake:

«Registrerer dine vurderinger rundt dette».

Manglende kultur

Simon Malkenes, er tidligere lærer og har kjent på kroppen etatens vrede mot dem som ytrer seg.

Han fikk også i 2018 Fritt Ords honnørpris for «hans kritiske søkelys på manglende ytringskultur i Oslo-skolen.»

– Etaten viste blant annet i min sak i fjor en dårling ytringskultur. Og det virker å fortsette nå, sier Simon Malkenes til Dagsavisen.

– Det mest spesielle med saken med skolehageleder Tore Faller er at en av toppdirektørene direkte tar kontakt med en medarbeider og ber han om å tie, sier han.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Malkenes forteller at han i sin tid som skoledebattant stadig fikk henvendelser fra lærere som hadde blitt bedt å ikke ytre seg eller blitt bedt om å fjerne innlegg fra sosiale medier.

– En må verdsette folks kritiske innspill. Når en medarbeider beskriver en konflikt eller et problem, må ledelsen ta det på alvor. Ikke si at det ikke er noen konflikt, og forlange taushet, sier Malkenes.

Han reagerer på at Hovdhaugen griper inn på denne måten.

– Nå kjenner ikke jeg saken grundig, men at en toppsjef griper inn på denne måten er underlig lederatferd. Hadde jeg vært Hovdhaugens sjef hadde jeg kalt ham inn til på teppet. Her bør det ryddes opp, sier han.

Også bystyret vaktbikkje og åpenhetsforkjemper, Ivar Johansen (SV) har engasjert seg i saken.

– Det er kjempebra med kommunalt ansatte som har engasjement for saksfeltet de jobber på. Som privatpersoner kan de selvsagt delta i den offentlige debatt, også med den kunnskap de har fra egen arbeidsplass. Selvsagt kan en ansatt også være uenig med etaten, og gi uttrykk for det i media. Det er da viktig at man er tydelig på at man snakker på egne vegne. Etaten har ansvar for å definere hvem som uttaler seg på vegne av etaten. Det ser nok ut som at Utdanningsetaten har en jobb å gjøre, sier han til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen