Nyheter

Her blir ordføreren lurt trill rundt

De borgerlige partiene greide å få vedtatt kutt på over fire og en halv million kroner i Oslo-budsjettet. Uten at resten av bystyret oppdaget det.

«Jeg var nesten sikker på at ... SÅ enkelt er det vel ikke å lure noen?»

Det er Øystein Sundelin som sier dette. Høyres mann i finanskomiteen, og sjefen for budsjettet på borgerlig side har nemlig stått bak en finte som har kosta byrådet over to millioner kroner. Og en million for noe som heter Toppindustrisenteret.

Men for at du skal forstå finta må historien fortelles fra start. Fra budsjettmøtet i Finans-komiteen i Oslo bystyre. Torsdag 29. november i fjor.

Les også: Kjempesmell for Frp

Rødts kuttforslag

I time etter time sitter de der. Representanter fra alle bystyrets partier. I time etter time etter time går de gjennom hvert eneste lille forslag til kommunebudsjettet for 2019. Alle partier skal foreslå sitt. Og alle de andre partiene skal velge hva de skal stemme for og hva de skal stemme mot.

Det viktigste er avgjort av de fire partiene som har flertall: Arbeiderpartiet. SV. MDG. og Rødt.

Da det sittende byrådet ble valgt, lagde de tre byrådspartiene en avtale med partiet Rødt. Rødt skulle støtte byrådet i budsjettet, og Rødt skulle få legge fram egne budsjettforslag. Så de får vise fram primærstandpunkter, liksom.

Høyresidas partier legger fram en masse endringsforslag til byrådets budsjettforslag. Og Rødt legger fram sine forslag: De vil kutte i støtten til Toppindustrisenteret med en million kroner. De vil fjerne 500.000 fra en pott som heter «Tilskudd etter byrådets bestemmelse». De vil kutte en annen halvmillion til Xynteo (ifølge websiden deres en «platform for galvanising leaders and catalysing ideas», hva nå det skal bety), og de vil redusere en øremerket prosjektpott, til sammen 4.650.000 kroner i kutt fra budsjettet.

Ingen partier støttet Rødt sine kutt i Finanskomiteen.

Les også: Omstridt bygård i Oslo kan bli revet (DA+)

Gentlemen’s agreement

Da budsjettmøtet i Finanskomiteen var ferdig, var det fortsatt to uker til budsjettet skulle vedtas i bystyret. Møtet var et slags formøte, for å gjøre avstemningene enklere og raskere for hele bystyret. Og så har partiene, i hvert fall ifølge Arbeiderpartiet og SV, følgende «gentlemen’s agreement»: Alle endringer i stemmegivning skal meldes inn i bystyrets datasystem First Agenda, seinest en dag før bystyremøtet som skal vedta budsjettet.

Dagene gikk.

Som alltid var det endringer. Partier diskuterer, kjøpslår, ombestemmer seg, og kommer med nye forslag. Etter hvert som de kommer inn i datasystemene, kan de andre partiene finne ut om de skal støtte dem eller ikke. På budsjettdagen skal alt være klappet og klart, så selve voteringa inne i bystyresalen først og fremst blir en formalitet.

Men i disse dagene legger høyresiden en aldri så liten plan.

– Vi gikk gjennom protokollen for å se om det var noen steder vi skulle endre stemmegivning, forteller Øystein Sundelin.

– Men tenkte dere da at «hvis vi gjør det sånn og sånn, så kanskje ingen oppdager det, og det er litt gøy»?

– Ja, det er vel ikke noe vits i å nekte for at det var tanken. Men når det er sagt, jeg var nesten sikker på at ... SÅ enkelt er det vel ikke å lure noen som sitter med ganske gode tabeller og skjemaer foran seg?

Sier altså Øystein Sundelin.

– Det burde jo ikke vært noen overraskelse. Hvis du leste våre primærstandpunkt, så var det ikke ekstremt krevende å finne ut at vi ville gå inn på de fire tingene. Men at det var en mulighet for å lure dem litt? Ja, det var det. Og vi visste at det var en mulighet.

Saken fortsetter under bildet

Luring: Nestleder for Høyres bystyregruppe i Oslo, Øystein Sundelin.

Luring: Nestleder for Høyres bystyregruppe i Oslo, Øystein Sundelin. Foto: Siri Øverland Eriksen

Ventet. Og ventet

Da de borgerlige partiene hadde bestemt seg for å støtte fire forslag fra Rødt, så gjorde de det nemlig ikke med en gang. De ventet. Og ventet. Og ventet. Og rundt middagstid, halvveis i budsjettmøtet hvor alt skulle avgjøres, sendte de mailen inn til administrasjonen på rådhuset. Om at de fire borgerlige støttet fire forslag fra Rødt.

Klokka 17.47, omtrent da selve voteringa begynte, tikket endringene inn i datasystemet First Agenda, så de andre bystyremedlemmene kunne se dem.

På disse sakene var det plutselig et helt annet bystyreflertall enn det vanlige.

Men endringer av stemmegivning skjer hele tida. Det kan ikke ha vært lett for de andre bystyremedlemmene å oppdage hva det var som var i ferd med å skje. Og ingen oppdaget det.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Og Øystein Sundelin ville ha sitt på det tørre.

– Jeg reiste meg under bystyremøtet og sa «har vi nå stemt over de fire tingene hvor de borgerlige har endret stemmegivning?» – og så sa Marianne at det var i orden. Da vet jeg ikke helt om hun visste hva hun gjorde, sier Sundelin nå.

Ingen oppdaget at hele høyresida hadde endret mening og stemt for Rødt sine forslag. Ingen oppdaget at det ble kutta fire og en halv million i budsjettet. Det ble ikke engang stemt over i bystyresalen. For sånn virker systemet.

– Det var jo ikke akkurat min plikt å fortelle bystyret konsekvensene av det, sier Sundelin.

– Ja, du må gjerne si at det var for å ta en liten innersving. En liten spansk en.

– Useriøst av Høyre

– Jeg tror verken ordføreren eller vi ... jeg var i hvert fall ikke klar over hva dette var for noe, sier Frode Jacobsen.

Jacobsen er leder i Oslo Ap, og leder av Finanskomiteen. Og leder av bystyregruppa til Ap. Og han som alltid pleier å sørge for at de stemmer riktig og protestere hvis noe går galt for seg. Klassens tillitsvalgte, liksom, det er Frode.

– Men det er jo ikke noe ulovlig med dette. Det er bare brudd på spillereglene vi har.

– Jeg synes det er useriøst av Høyre som styringsparti å kutte i byrådets frie midler. I 2018 ble disse pengene brukt til å utrede ny brannstasjon, og 300.000 gikk til Røde Kors.

Saken fortsetter under bildet

Lurt: Leder i Oslo Arbeiderparti, Frode Jacobsen.

Lurt: Leder i Oslo Arbeiderparti, Frode Jacobsen. Foto: Siri Øverland Eriksen

Lekepenger

Sundelin er ikke enig i at de pengene er viktige.

– «Utgifter til byrådets bestemmelse», den har jo ikke mindretallet spesielt stor interesse for at byrådet skal ha. Det er jo bare lekepenger. Eller, la oss kalle det valgkamppenger, sier han.

– Det har jeg vært med på selv, da jeg var byrådssekretær. Vi brukte det til hyggelige og morsomme ting. Vi ga noen TV-er til eldresentre og sånt. Sånne festlige ting.

– Det sier kanskje mer om hvordan Høyre tenker, sier Frode Jacobsen.

Les også: Boksluker Silje (15) i sjokk (DA+)

– Hvis det er dette som gir Høyre glede og motivasjon, så er jo det deres valg. Vi får finne ut av hvordan vi skal håndtere det, sier han.

– Er det en alvorlig sak?

– Nei, det klarer jeg ikke kalle det. Men det er useriøst av Høyre.

– Burde dere oppdaga det før det ble vedtatt?

– Det er i tilfelle mitt ansvar. Men forutsetninga er at alt er skriftlig omdelt. Det var ikke i min fantasi å sjekke om det hadde kommet inn nye forslag i First Agenda.

Borgen: – Ikke ok

– Det som er viktig for meg er å legge til rette for at bystyrets medlemmer skal stemme for det de er for. Og mot det de er mot. Det er faktisk innmari viktig. Jeg skal jo ikke sitte der og vurdere om det blir bra eller dårlig, sier ordfører Marianne Borgen.

Ordførerens hovedoppgave, sånn teknisk sett, er jo å være møteleder. Hun fører ordet. Og noe av det mest kompliserte er dermed å lose bystyret gjennom en vanskelig avstemning, hvor vedtak om hele det kommunale budsjettet på 73 milliarder kroner blir korrekte.

– Forsto du, da dette skjedde, at her var det et nytt flertall i bystyret?

– Nei, det var jeg ikke klar over da. Det fikk jeg beskjed om dagen etter, sier hun.

– Det er jo sånn i budsjettarbeidet, at vi er jo ikke ute etter å lure hverandre. Jeg kan jo ikke sitte der og være mistenksom på endret stemmegivning.

– Sundelin bekrefter at det ble gjort for å ta innersvingen på dere?

– Det er jo ikke ok. Jeg synes det er uheldig at man bruker sånne metoder. Vi skal jo ikke lure hverandre.

– Har du opplevd noe lignende før?

– Nei. Vi har ikke tradisjon for det. Det var jo nesten bare som en innskutt bisetning at Sundelin redegjorde for endret stemmegivning, sier hun.

– Å prøve å lure hverandre inn i noen feller, det tror jeg ingen av oss er tjent med. Det tror jeg i hvert fall ikke demokratiet er tjent med, sier ordføreren.

Les også: Nå får «spøkelseshuset» på Grünerløkka mer penger (DA+)

Rødt: – Overraskende

Men hva så med Rødt, som fikk vedtatt sine forslag, med overraskende flertall? Hva tenker Rødts gruppeleder i Oslo, Eivor Evenrud?

– Ville dere egentlig ha dette vedtatt?

– Ja, ja. Alt vi fremmer er jo ting vi mener.

– Men ... har ikke dere en budsjettavtale? Går ikke dette på tvers av den?

– Egentlig ikke. Eller, det er vel heller byrådspartiene som har glippi, de har vel tenkt at ... «jaja, de får vel bare fremme disse sakene sine».

– Så dere er egentlig lykkelige?

– Ja, vi fikk jo flertall. Jeg vil jo tro at byrådspartiene vil komme til å gjøre noe med det her igjen. Ikke veit jeg.

Les også: «De råeste finansfolka som finnes i verden» på vei inn i norsk helsevesen (DA+)

– Hva tenker du om høyresidas stemmegivning her?

– Nei, de står jo fritt til å stemme som de vil, de. Men det var jo litt overraskende. Det var jo det.

– Men synes du det er greit å gjøre sånne pek?

– Jeg veit ikke, jeg. Nå er jo vi i en situasjon hvor vi har flertall. Det er lett å sitte å si at det er dårlig stil og sånn. Men det kan jo være det er eksempler på at vi har gjort det samme. Jeg veit ikke jeg.

– Risikerer å finte ut seg sjøl

En uke etter budsjettmøtet er årets siste bystyremøte.

Tradisjonen tro holdt byrådsleder Raymond Johansen en humoristisk juletale. Der avslørte han for første gang at de rødgrønne partiene hadde oppdaget hva det var som hadde skjedd.

– Retorikk og taktikkeri, nesten spyttet han ut.

– Av og til kan det bli så mye taktikkeri at man risikerer å finte ut seg sjøl.

Som da det ellers så næringslivsvennlige Høyre lot seg lokke av de røde til å sikre flertall for å kutte støtten til toppindustrisenteret.

– Sånn går det, når ulven følger Rødhette helt hjem.

Mer fra Dagsavisen