Nyheter

Helt fett med grønnsaksomelett

I Heftyes barnehage på St. Hanshaugen har de byttet ut tørre brødskiver med fisk og vegetar. – Det smaker sunt, sier Lars (3).

Bilde 1 av 4

– Har dere husket å vaske hendene?

– Ja!

Det er tid for lunsj i Heftyes barnehage på St. Hanshaugen i Oslo. I dag står grønnsaksomelett på menyen.

Viktoria (5), Lars (3) og Frej (5) skal hjelpe til, tre små kropper hopper ivrig opp på benken, mens dagens kjøkkenansvarlig finner fram ingredienser og utstyr.

– Er dere glad i å lage mat?

Tre hoder nikker.

– Jeg lager ofte mat med pappa! Jeg skjærer opp brød, forteller Frej stolt, mens han starter på dagens gjøremål. Å knekke egg i en stor bolle.

Det blir en del søl.

– Kan jeg få litt papir? spør Lars og viser fram en oransje hånd.

Barna spør om de kan smake på røren.

– Det smaker sunt! sier Lars.

Ny rapport: Segregeringen starter tidlig – i ti oslobarnehager er det 100 proent minoritetsandel

Prosjekt sunn mat

I Heftyes barnehage har de matservering fire dager i uka. De ansatte og barna rullerer på hvem som er på kjøkkenet. Det er en del av prosjektet «Friske og raske barnehager» i bydel St. Hanshaugen. Alle de kommunale barnehagene serverer sunn mat fra en felles meny, som utarbeides av ernæringskonsulent og prosjektleder Lars Magnus Ottersen.

Det er dessverre ikke realiteten hos alle norske barnehager.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Få fornøyde foreldre

Kun en av fire foreldre er fornøyde med barnehagematen. Det kommer fram i den ferske rapporten «Barnehagemat: næring til liv, lek og læring», som er gjort av Kost- og ernæringsforbundet og Forbrukerrådet. Den avdekker også at i hver fjerde barnehage får barna grønnsaker kun én gang i uka eller sjeldnere.

Prosjektleder Ottersen forteller at det er alvorlige funn.

– Jeg tror det absolutt er grunn til bekymring hos foreldrene. Man må gi barna en god start på livet. Mesteparten av energien barnet får i løpet av en dag er i barnehagen, og da man må ta tak i problemene knyttet til maten de får servert der, sier han.

Professor ved Norges idrettshøgskole og spesialist på ernæring, Jorunn Sundgot Borgen

Professor ved Norges idrettshøgskole og spesialist på ernæring, Jorunn Sundgot Borgen, mener at sunn mat ikke trenger å være fancy. Foto: NTB scanpix

Fisk og fullkorn

Ottersen er spesielt opptatt av gode vaner.

– Forskning viser at gode vaner man utvikler tidlig i livet tar man med seg inn i voksenlivet. Når barna åpner smaksløkene sine for grønnsaker og krydder, blir de vant til å spise variert. Ernæring er også essensielt i barneårene når det gjelder vekstutvikling, forklarer han og legger til:

– Før vi startet prosjektet i bydelen St. Hanshaugen var det dårligere kvalitet på maten enn det er i dag, og mindre fokus på frukt og grønt. Tid er ofte utfordringen i barnehager og det påvirker kvaliteten på maten. Det er ingen kokk eller kjøkkenassistent på barnehagekjøkkenet lengre og det er opp til enkeltpersoner og ildsjeler.

– Hvilken konkrete tiltak har dere satt i gang for å bedre kostholdet i barnehagene?

– Før var det mye brødmat. Nå er det fiskeretter og vegetarretter, og det skal det være fullkorn i havregrøt og brødmat. Variasjon er et stikkord. Vi satser også på 50 % økologisk mat, som er i tråd med Oslo kommunes målsetting.

Les også: Åtte av ti foreldre forventer at det serveres sunn mat

– Tidkrevende

Styrer i Heftyes barnehage, Gro Jeanette Spidsberg, synes det er bra at det er fokus på sunn mat, som lages fra bunnen av – og som ikke tar for lang tid. Enkle og sunne retter.

– Det er mat som gir riktig næring til barn som vokser, de får de næringsstoffene og energien som trengs for å orke en barnehagedag. Og så får de et variert kosthold, sier Spidsberg.

Hun opplever at de fleste barn er glad i å være på kjøkkenet.

– Foreldrene er også veldig positive, og de skulle kanskje ønske det var enda mer matservering, sier Spidsberg.

– Men det er ressurs- og tidkrevende.

styrer: Styrer i Heftyes barnehage, Gro Jeanette Spidsberg ser viktigheten av et variert kosthold for barna.

Styrer i Heftyes barnehage, Gro Jeanette Spidsberg ser viktigheten av et variert kosthold for barna. Foto: Jantra Hollum

Les også: Her er Oslos nest beste barnehage

– Ikke optimalt

Jorunn Sundgot Borgen er professor ved Norges idrettshøgskole og spesialist på ernæring.

– Jeg forstår at mange foreldre er svært skuffet over det faktum at for få av barnehagene har gode rutiner når det gjelder det å gi ungene ernæringsmessige gode måltider i barnehagen. Ungene har krav på det. Kostholdet til norske barn er ikke optimalt i dag, sier hun.

Men hun er også klar over problemstillingen knyttet til tidsbruk.

– Jeg vet at mange barnehageansatte opplever at arbeidsdagen er tøff, og at de ikke «kan bruke mer tid» på ernæringsdelen – og at det ikke blir nok fokus på lekbetont fysisk aktivitet for ungene, sier Borgen.

– Men det trenger ikke være fancy og ta lang tid for at ungene skal få et ernæringsmessig godt måltid.

Mer fra Dagsavisen