Nyheter

Helsfyr T i ny drakt

Togene har passert Helsfyr T-banestasjon flere ganger i timen siden åpningen i 1966. Men i stasjonsbygget har tida stått stille fram til nå. Torsdag var det klart for en ny start. Kunstner Katrine Giæver har utsmykket «nye» Helsfyr Stasjon.

Her kan du se flere bilder fra nyåpningen – og lese kunstanmelder Lars Eltons dom (DA+)

Nå har Helsfyr T-bane fått en nødvendig oppgradering, med kunst og farger i sentrum.

###

Fargerikt på Helsfyr T. Foto: Sporveien

Les også: Se bildene av det bilfrie Oslo

Fire av fem linjer

Helsfyr T-banestasjon er en underjordisk stasjon med om lag 22.500 på- og avstigninger daglig. Helsfyr er et viktig knutepunkt for kollektivtrafikken med fire av T-banens fem linjer innom stasjonen, og tilknytning til bussterminal med både bybusser og regionale busser.

Stasjonen, som har vært i drift siden 1966, hadde behov for oppgradering og fornyelse, og i løpet av det siste året har stasjonen blitt oppgrader primært innenfor temaene universell utforming, interiører og kunst, belysning og skilt samt en god del andre teknisk oppgraderinger.

Det er også bygget en ny atkomst i vest fra Fyrstikktorget. Uteområdene rundt stasjonen skal også få ny utforming, men dette komme på plass først til sommeren 2019.

Stasjonen er pusset opp ved hjelp av belønningsmidler (40. millioner kroner) og Oslopakke 3 midler (cirka 40 millioner kroner).

KUNSTNER: Katrine Giæver. FOTO: TOM VESTRENG

KUNSTNER: Katrine Giæver. FOTO: TOM VESTRENG

Kunst

Inngangspartiet til stasjonen er blitt ny, både fra Fysrtikktorget og fra bussterminalen. Blant annet er fasaden ut mot bussterminalen åpnet opp, og erstattet med glass for å få mest mulig lys inn.

Rammen rundt stasjonen er kunstverket til kunstner Katrine Giæver, med tittelen «Å samle på farger».

– Jeg var med på en utsmykkingskonkurranse hvor mitt forslag gikk ut på å bruke farger, som jeg synes manglet her, sier Katrine Giæver til Dagsavisen.

– Jeg har samlet sammen en fargepalett og oversatt det til materialet Stucco Lustro – dekoreringsteknikk som stammer fra Italia og kan dateres helt tilbake til romertiden, og Pompeii. Stucco Lustro er en klassisk marmorpuss, som er består av brent kalk, knust marmor og fargepigment. Som sparkles på i mange lag og «forsteines» over tid, forklarer kunstneren.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Flytoget

Katrine Giæver har også utsmykket nedgangen til flytoget på Nationaltheatret stasjon.

– Det var mitt første utsmykkingsoppdrag, for 20 år siden, og er en grønn vegg, lagd i samme teknikk som her på Helsfyr, sier hun.

– Nå du kommer inn på stasjonen ser du to farger, blått mot sentrum og sjøen, grønt østover og mot skogen, sier hun.

Miljø og samferdsels Lan Marie Berg (MDG og kultur og idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) sto for den offisielle åpningen av stasjonen torsdag.

– Her får du kunsten rett i fleisen, sa Rina Mariann Hansen i sin åpningstale.

– Kunst og T-bane hører sammen, og kommunen setter av en halv prosent av kommunens totale investeringsbudsjett til kunst hvert. Dette gir oslofolk permanente og midlertidige utsmykkinger i bygninger og uterom. Kunstprosjektet her på Helsfyr er av 10 ferdigstilte kunstprosjekter Helsfyr T-bane i 2018, sier Rina Marianne Hansen.

Mer fra Dagsavisen