Helsebyråden: Oslo innfører nye koronatiltak

Innkaller til pressekonferanse senere mandag, opplyser helsebyråd Robert Steen (Ap).

Saken er oppdatert.

Fredag varslet Oslo kommune at de vurderer å innføre nye koronatiltak allerede denne uka som følge av det økende smittetrykket i hovedstaden. 

Nå bekrefter helsebyråd Robert Steen (Ap) overfor Dagsavisen at det vil komme nye tiltak. Disse blir presentert på en pressekonferanse klokka 15.00, forteller han.

Mandag sendte også Oslo kommune ut en SMS til innbyggerne: «Oslo trenger din hjelp. Hold 1 meter avstand. Bruk munnbind ved trengsel. Syk? Bli hjemme. Unngå buss, trikk og bane hvis mulig. Gjør det for Oslo», heter det der.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Færre kan samles?

Hva de nye tiltakene går ut på, vil ikke Steen røpe, men han viser til uttalelser han kom med til NTB før helga om at det er naturlig å se til Bergen og tiltakene som ble innført der for å få bukt med smitteutbruddet. 

Det kan bety regler om at færre kan samles – maksimalt ti personer privat og 50 ved offentlige arrangement – samt innføring av at gjester skal legitimere seg på utesteder. I tillegg kommer mer hjemmekontor og færre besøk ved helseinstitusjoner.

– Det som er utfordringen i Oslo, er at meteren har krympet, og i noen tilfeller er den helt borte. Det er hovedårsaken til at vi ser at smitten øker i Oslo. Vi må finne måter å reetablere meteren og kanskje også bli enda flinkere til å finne frem munnbind i situasjoner der den ikke er mulig å opprettholde, som i kollektivtrafikken. 

Les også: Skoleelever som rammes av busstreiken: Dette har Osloskolen bestemt

Hele Oslo er rødt 

Samtlige 15 bydeler i Oslo har nå et smitteomfang på over 20 smittede per 100.000 innbyggere siste 14 dager, skriver NTB.

Søndag meldte også bydel Vestre Aker om at den hadde registrert over 20 smittede per 100.000 innbyggere siste 14 dager. Dermed ligger alle bydeler i hovedstaden på rødt smittenivå, ifølge Dagbladet.

Bydel Gamle Oslo, St. Hanshaugen og Sagene er hardest rammet med over 100 smittede per 100.000 innbyggere.

Foreløpige tall fra Oslo kommune viser at det ble registrert 68 nye tilfeller torsdag, 54 tilfeller fredag, 40 tilfeller lørdag og 22 tilfeller søndag.

Les også: Her har minst en av fire hatt koronavirus – hvorfor er dødstallene så lave? (+)