Nyheter

Har budsjettert med 2 milliarder de ikke har – ber Erna betale

Oslo kommune har budsjettert med over 2 milliarder kroner de ikke har til koronautgifter neste år. Nå krever de at Erna blar opp i statsbudsjettet og tar regninga for kommunen.

Koronapandemien har gått knallhardt ut over Oslo kommunes økonomi. I budsjettet for 2021, som ble lagt fram for et par uker sida, ble det klart at de rødgrønne partiene har lagt mange viktige valgløfter på is, fordi det ikke finnes penger igjen i bykassa til nye satsinger.

Pandemien har ført til at titusenvis av folk står uten jobb, og dermed betaler de heller ikke skatt. Kollektivtrafikken har sett en inntektssvikt i milliardklassen, og en rekke andre kommunale tilbud som svømmehaller og museer har tapt millioner.

Så langt har staten i svært stor grad kompensert kommunene for sviktende inntekter. Men når statsbudsjettet legges fram på onsdag krever Oslo kommune en tydelig garanti for at det vil fortsette.

LES OGSÅ: Deler bad med 17 menn i kommunal bolig: «Astrid» og «Kari» betaler nesten 7.000 i husleie (+)

– Staten må være så tydelige de kan og skape så lite som mulig usikkerhet for kommunene. Og de må sende et tydelig signal til kommunene om at vi fortsatt vil bli kompensert for koronakostnadene, slik at vi kan opprettholde normal drift. Det handler både om inntektsbortfall, men særlig om merutgifter som følge av korona, sier finansbyråd Einar Wilhelmsen.

Lager lager

Regjeringen har allerede lekket at de har satt av 25 milliarder til koronautgifter neste år. Men hvordan pengene skal fordeles mellom for eksempel næringslivet, kulturlivet, helsevesenet og kommunene må vi vente til onsdag med å få vite detaljene rundt.

Og Oslo ber om hele 2 av de 25 milliardene. I budsjettet for neste år har kommunen budsjettert med over 2 milliarder til koronatiltak. Dette er penger kommunen ikke har, og forventer å få tilbake fra regjeringen.

LES OGSÅ: Maktkampen om seksåringene (+)

– Det er snakk om ting som testing, smittesporing og smittevernutstyr. Dette er størstedelen av utgiftene, og de øker nå som testkapasiteten har økt. Og vi har lagt inn midler for å etablere et lager med smittevernutstyr, slik at vi ikke havner i samme situasjon som i mars der flere kommuner stod i fare for å gå tomme for utstyr, sier Wilhelmsen, og legger til:

– Vi har også en del andre merutgifter. Når ansatte i direkte brukerrettede tjenester må i karantene eller isolasjon, er hovedregelen at de må erstattes med vikarer. Det er også behov for å bruke flere ansatte på de samme oppgavene fordi krav til smittevern medfører økt bemanningstetthet. I tillegg kan det bli noe dyrere å drifte sjukehjemmene og andre institusjoner fordi vi ikke kan flytte folk mellom sjukehjem av frykt for å spre smitte.

LES OGSÅ: «Ap bør stille spørsmålet om hvorfor de ikke klarer å holde på dyktige folk»

En viktig grunn til at Oslo går treigt økonomisk er den rekordlave strømprisen som har vært de siste månedene. Oslo eier sitt eget kraftselskap, og hadde planlagt å tjene store penger på det, noe de foreløpig kan se langt etter. Men selv om strømprisen er påvirket av pandemien ber ikke Oslo om å få kompensert for tapene knytta til strømprisene.

– Vi forventer ikke kompensasjon for strømprisen. Strømprisen har vært lav delvis som følge av korona, fordi det gjorde at etterspørselen sank i hele Europa. Men det har også vært andre faktorer, som kabelbrudd og vær. Så det holder vi utenom, sier Wilhelmsen.

Håper på regjeringen

Det er ikke bare Oslo som sliter økonomisk som følge av pandemien. En lang rekke norske kommuner opplever det samme. Tidligere i høst gikk helseminister Bent Høie ut i VG og sa at han så en tendens til at kommuner skylder på corona når de legger opp til budsjetter som «ikke går i hop».

LES OGSÅ: TV 2: Dårligste Ap-måling noensinne med 18,4 prosent oppslutning

Det får Wilhelmsen til å reagere. Han frykter det kan være et signal om at kommunene ikke får den kompensesjonen de er blitt forespeilet.

– Jeg kan bare snakke på Oslos vegne, men jeg stiller meg undrende til formuleringene som kom fra regjeringen. Kommuneøkonomien mange steder er anstrengt, og det er klart at det blir krevende for mange når de får koronautgifter på toppen. Når regjeringen på denne måten skaper ny usikkerhet om hva de vil dekke er det veldig uheldig. Jeg leser det litt som et forsøk på å si at de ikke nødvendigvis vil dekke alle kostnader og skyve regninga over på kommunene. Jeg håper ikke det var intensjonen bak utspillet, sier han.

Mer fra Dagsavisen