Nyheter

Hanne Erøy (35) startet sykepleierkarrieren midt i korona: – Det kom brått på

For moteinteresserte er Hanne Erøy hun med kameraet som alltid stod foran ved enden av catwalken på Oslo Fashion Week. I 2020, året da et virus skulle forandre hele verden, debuterte hun som sykepleier.

Å hjelpe mennesker med sykdom har blitt en personlig ambisjon for Hanne Erøy (35). Men litt spesielt var det å starte karrieren i et år da helsearbeiderne har måttet stå i frontlinjen i kampen mot koronapandemien.
– Jeg har alltid vært interessert i mennesker. Det er en styrke jeg har tatt med meg fra journalistyrket, sier Hanne Erøy.
– Som journalist møtte jeg mennesker i mange situasjoner, også ekstremt vanskelige. Og jeg har til og med måttet bidra til gjennoppliving på ulykkesteder. Den kunnskapen har jeg tatt med meg i min nye jobb.

Catwalkfotografen

De som kjenner Oslos motebransje vil nikke gjenkjennende til Hanne Erøy som en av landets dyktigste catwalkfotografer. Hanne, som tidligere jobbet som blant annet bilderedaktør i Gyldendal, gravejournalist i TV 2 og videojournalist i Scanpix er født og oppvokst i Moss og startet sin journalistkarriere alt som 13-åring i lokalavisen Moss Dagblad.
– Jeg tror mange der husker meg, hvordan jeg løp rundt med kameraet på kunstgallerier og hundeutstillinger, sier hun.

Dagsavisen møtte henne i april i fjor, akkurat da pandemien brøt ut. Erøy og de andre studentene ved Lovisenberg Diakonale Høgskole skulle ta eksamen, og stod nærmest og trippet for å få lov til å hjelpe til og bidra når koronakaoset dro seg til for fullt.
– Det ble en rar måte å bli uteksaminert på. Vi fikk ikke noen ordentelig avslutning sammen med våre medstudenter, ingen fysisk vitnemålsutdeling. Jeg gikk på en måte fra å være student til å bli sykepleier på en dag da jeg fikk autorisasjonen. Så det kom brått på.
– Samtidig følte jeg meg trygg, for jeg jobber på en avdeling jeg har vært på i nesten to år, først som pleieassistent. Så overgangen var ganske grei.

Les også: Sykepleierstudenter: – Vi vil hjelpe, bruk oss!

Hanne Erøy jobber i dag på gastrokirurgisk avdeling på Oslo Universitetssykehus Ullevål. Selvom de ikke står i frontlinjen for pandemien er det en ekstra krevende tid å jobbe på sykehus.
– Det er så mange regler knyttet til Covid-19. Som for eksempel når vi får pasienter som kommer fra mottak og venter på svar fra koronatesten, så må vi isolere for mulig dråpesmitte. Da er det på med full utrustning, nesten som en romdrakt. Vi er jo godt kjent med dråpesmittepasienter fra før, men akkurat dette har blitt litt ekstra jobb for oss.

###

– Joda, journalistikk og sykepleie har mye til felles, insisterer Hanne Erøy. Foto: privat

Ville ha fast jobb

Usikkerheten i mediebransjen var en av grunnene til at hun gjorde karriereskifte. I tillegg hadde hun lenge skjønt at hun faktisk var over gjennomsnittet interessert i kirurgi.
– Jeg har alltid brent ekstra for kirurgi, hatt dilla på legeserier på TV og da jeg selv måtte operere foten for noen år siden tryglet jeg om å slippe narkose fordi jeg ville se på mens de jobbet. Å se blod har aldri skremt meg, bare trigget nysgjerrigheten. Så da jeg googlet sykepleierutdanningen på nett og kom over en video om operasjonssykepleie kjente jeg nærmest at hårene reiste seg i nakken. Dette var noe for meg.


– Du kom fra et yrke som virker glamourøst i forhold, er det en stor kontrast til den gamle jobben din?
– Det er en stor kontrast, men begge deler er begge deler er spennende og kreativt. Du har dårlig tid som sykepleier, og du har dårlig tid som journalist og må være løsningsorientert. Du har en kontinuerlig deadline i begge yrker. Du må gjøre ting med kvalitet og ivareta pasientsikkerhet, men kan samtidig ha det gøy på jobb.
– Som journalist lærte jeg meg til å bli flink til å stille spørsmål, og som sykepleier vet jeg at du får vite mer om pasieneten om du stiller de riktige spørsmålene. Den kreative inputen du får ved å stå ved catwalken, snakke med mennesker er ikke ulik den kreative kommunikasjonen du noen ganger må ty til for å overbevise en pasient om å unngå blodpropp etter en operasjon.

De nye heltene

Helsearbeiderne som har stått i frontlinjen er blitt hedret som det nye heltene. I 2020 var det rekordmange søkere til sykepleierstudiene her til lands. Selv motemagasinet VOGUE som pleier pryde sine førstesider med filmstjerner og supermodeller valgte i fjor å gi et av sine førstesider til en sykepleier.
– Det er gjør godt å høre. Mange sykepleiere opplever en ekstremt tøff arbeidshverdag akkurat nå, og alt som kan bidra til å løfte humøret og optimismen er bra.

###

På studiet ble Hanne Erøy forberedt på at en pandemi kunne komme og lamme hele verden. Foto: privat

Ble forberedt på pandemi


Når det gjelder pandemien som nærmest har lammet hele verden er ikke Hanne Erøy overrasket over at noe slikt kunne skje.
– Det ble en pangstart, men vi var blitt forberedt. Andre året på studiet hadde vi en sykdomslære-lærer som sa: «Før eller siden og sannsynligvis ganske snart får vi en superbakterie eller et supervirus som kommer til å kneble hele verden».
– Tenkte du at det var litt usannsynlig likevel?
– Nei. Vi hadde hatt svineinfluensaen for 10 år siden og slike utbrudd skjer som omtrent hvert tiende år.
– Men så du for deg at det ville skje i det omfanget som Covid-19 rammet?
– Nei egentlig ikke. Men det som er unikt med dette viruset er at det er stå mange som har fått lungeskader etterpå. Som helsepseronell så tenker jeg at jeg har lyst til å være føre var, du har ikke så lyst på dette viruset, sier Hanne Erøy.

Derfor la hun nylig ut på Facebook-siden sin at hun kommer til å ta vaksine når det blir mulig.
– Mange er skeptiske til å la seg vaksinere, har du noe råd?
– Jeg kan bare snakke for meg selv, og tenker at hvis helsemyndighetene i landet vårt sier denne vaksinen er trygg og planlegger et nasjonalt massevaksineringsprogram, da er det trygt nok. Jeg er så heldig at jeg sitter på tilgang til forskningstudiene, som lages både av produsentene men også av eksterne forskere, og utfra det jeg selv har lest ser dette meget bra ut så langt.


Hun velger å se på vaksineringen som en mulighet til å nærmest bli en pioner og en del av en nyteknologisk utvikling.
– Dette er en såkalt mRNA-vaksine som aldri er blitt laget før. Det er ikke et aktivt virus du får i kroppen. Så når jeg får mulighet vil jeg ta sjansen og trå ut i framtiden ved å ta vaksinen selv, sier hun.

###

Langt unna catwalken - Hanne Erøy på jobb i dag. Foto: privat

Lysglimt

Selvom hverdagen virker tøff akkurat nå er det også lysglimt.
– Vi ser for eksempel hvilke krefter som bor i folk, for eksempel hos de som gjennomgår tarmkreft. Vi hadde også en pasient i 100-årene som var så sprek at hun gikk fortere enn meg med rullator i gangene. Det ga håp for framtiden. Folk i dag lever lenger og framstår som fysisk 10 år yngre enn tidligere. Så 100 er det nye 90, på en måte.


Nettopp den kommende eldrebølgen er en av grunnene til at hun valgte å bli sykepleier.
– Dagens sykepleiere har en kompetanse som så smått nærmer seg det en legestudent har i de første årene av sin utdanning. Og vi har alt fått mange arbeidsoppgaver som tidligere tilhørte legene. Så framtidens eldre kan forvente godt faglig rustede sykepleiere. Men for å få til det er vi også avhengig av at flere tar utdanning. Jeg håper flere lar seg inspirere av hvor viktig helsearbeiderne har vært under denne pandemien. Som sykepleier har du alltid jobb og du lærer noe nytt hver eneste dag.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre Oslo-sider her!

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen