Tyskirske Michael Fassbender blir Harry Hole. FOTO: NTB SCANPIX

Han blir Harry Hole

Nå er det endelig klart: Harry Hole-bestselgeren skal spilles inn i Oslo.

Michael Fassbender er nå blant favorittene til Oscar etter rollen som Steve Jobs i «Jobs». Nå går den irsk-tyske skuespilleren i gang med en langt mer forsoffen figur, Jo Nesbøs politietterforsker i en hel serie bøker hvorav «Snømannen» (2007) er mest kjent. Etter lang tids dragkamp ble det i oktober klart at «The Snowman» skal innspilles i Oslo. Nå er Michael Fassbender også bekreftet. Han blir først å se i storfilmen «Macbeth» til jul, og har tidligere fått mye oppmerksomhet for roller i Steve McQueens «Shame» og «12 Years A Slave», samt science fiction-thrilleren «Prometheus» og «X-Men».

Gainsbourg

Regissør blir svenske Tomas Alfredson, som lagde «Muldvarpen». Også andre sterke skuespillernavn er nå bekreftet, blant dem Charlotte Gainsbourg, kjent fra Lars Von Triers «Antichrist» og «Nymphomaniac» og den siste filmen til Wim Wenders, «Everything Will Be Fine». Rebecca Ferguson fra blant annet «Mission Impossible: Rogue Nation» er påmeldt innspillingen i Norge, som sannsynligvis starter på Rukjan dit over 100 filmarbeidere er ventet til innspillingsstart 18. januar.

Bød 1,5 mill for å få Hole til Oslo

Forarbeidet med filmen har allerede pågått en god stund i Oslo og Norge for øvrig, etter at innspillingen fikk grønt lys i kjølvannet av at representanter fra de internasjonale produsentene Working Title og Universal besøkte kulturminister Thorhild Widvey og Oslos daværende kulturbyråd Hallstein Bjercke i oktober.

Etter en budkrig mellom Stockholm og Oslo i vår kan oslopolitikerne nå puste lettet ut som i mai la 1,5 millioner på bordet for å få filmen til hovedstaden.

– Jeg kan ikke se noen grunn til at Harry Hole-filmen skal spilles inn i Stockholm. Harry Hole er Oslo-gutt. Det er vi som har Holmenkollen og Café Schrøder, sa daværende kulturbyråd  Hallstein Bjercke (V).

Det er derfor stor sannsynlighet for at Nesbøs stamsted i Waldermar Thranesgate nå vil få en plass på den internasjonale filmhimmelen.

LES OGSÅ: Julemat på Schrøder gir absolutt glede for mage og hode

Scorsese

Oslo, Bergen og Rukjan blir innspillingssteder, og økonomiske støtte kommer fra blant annet Oslo kommune, Bergen, Telemark Fylke og Tinn kommune. Produsent er ifølge den norske distributøren United International Pictures (UIP) Tim Bevan og Eric Fellner i Working Title («The Theory of Everything») i samarbeid med Robyn Slovo («Tinker Tailor Soldier Spy»), mens ansvarlige produsenter er forfatteren selv Jo Nesbø og hans svenske agent Niclas Salomonsson. Dessuten er Martin Scorsese med på produsentsiden, etter at han først varslet at han selv ville regissere filmen.

Foreløpig amerikansk premieredato er 13. oktober 2017.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!