Nyheter

Groruddalen til folket

Glede og forebygging er målet når femti elever fra Linderud skole i Oslo fyller Prøvesalen i Den Norske Opera med dans, sang og henders kraft.

Bilde 1 av 2

– Jeg har vært i operaen en gang før, men det var bare for et dobesøk.

Det sier 14 år gamle Sara Mai Duong Kleven som har en bærende rolle når femti barn og ungdommer fra Linderud skole i kveld har premiere på den egenproduserte forestillingen «Håndens kraft». I 2011 tok Norsk opera og ballett initiativ til et samarbeid med fire bydeler i Grorudalen, og Bjerke bydel gjester huset for femte gang. Fra bydelens side er prosjektet en viktig faktor i forebyggingen mot uønsket atferd som mobbing, kriminalitet og rus. Nytt av året er at man i stedet for å rekruttere scenevante barn fra bydelens ulike kulturtiltak også har involvert elever som aldri har stått foran et publikum før. Under første gjennomgang i Prøvesalen kommer kunstnerisk leder Trude Mette Johansen med strenge og oppmuntrende kommentarer.

– Det er ikke lov å ha ryggen til publikum, det er de vakre, glade fjesene deres de kommer for å se. Klare?

Fnising og et rungende ja følges av barn og ungdommer i hijab, supermanngensere og glitrende kjoler som danser ivrig til låten Hold my hand av Jess Glynne. Forestillingen tar utgangspunkt i hva nettopp hender kan brukes til – fra å spre smitte til å spre glede.

– Man kan bruke hender til ekle ting, gode ting og til å danse og synge, sier ni år gamle Abigail Abebe Teshane. Hovedrolleinnehaver Sara Mai Duong Kleven åpner forestillingen med å lese et dikt om barnehender.

– Jeg spiller en liten, snill jente. Og så kommer det en gjeng som slåss, og jeg stopper slåsskampen. Så danser vi Anneliane, klapper og holder hverandre i hendene så vi skal huske å spre glede, sier hun.

Les også: Duellen om Groruddalen

Forebyggende

Gjennom fem år med oppsetninger på operaen har seksjonsleder i Oppvekst- og kulturavdelingen i Bjerke bydel, Tina Arnesen, sett hvordan kulturtiltak som dette skaper samhold, identitet og mestring blant barna.

– Man samles og blir venner på tvers av bakgrunn og alder. Både dans, musikk, teater og mat er ulike kulturhistorier som hver og en av oss bærer på. Flere som kanskje tenkte at de ikke hadde et talent, kommer ut av skallet sitt, sier hun.

– Bydelen har oppvekstmiljøer som har vanskeligstilte vilkår i form av fattigdom, lav utdanning, arbeidsledighet og små leiligheter med store barnefamilier. Å gi barn og unge en positiv fritid er kjempeviktig for at de ikke skal gjøre ting som ikke er så greit.

Groruddalen på sitt beste

Under tredje gjennomkjøring er både entusiasme og konsentrasjon betydelig større på scenen. Jentene hopper så flettene spretter, og gutta marsjerer med høye knær over gulvet. Nickolai Arnesen-Halmrast observerer prøvene fra den midterste seteraden. Han går i tredje klasse på dramalinjen på Hartvig Nissen videregående skole. Dette er den fjerde forestillingen han er med på, men denne gangen i kulissene, som dramainstruktør.

– Vi har prøvd å gjøre barna tryggere på scenen gjennom øvelser, og å lære dem ulike måter å huske tekstene på.

Halmrast mener hensikten med operasamarbeidet er at alle osloborgere skal få se Groruddalen på sitt aller beste.

– Det er ikke en dal med kriminalitet, men med mange forskjellige kulturer som kan lage ulike typer kunst. Fra nysirkus og stand-up i tidligere forestillinger til denne som lages av en skole. For meg er dette et bevis på at Groruddalen er et sted hvor alle er samlet og vi har det gøy sammen.

Les også: Freder Grorud

Sommerfugler

Elevene får en pust i bakken, og får utdelt epler og bananer på scenekanten. Abigail Teshane ga alt under prøvene, men er ikke sliten.

– Jeg føler meg spent og har sommerfugler i magen, sier hun. Sju år gamle Ine Sofie Holmoe Ruud slår seg ned ved siden av henne, og forteller at hun har vært i operaen en gang tidligere.

– Men nå er det noen andre som er publikum, og det er jo mye gøyere.

Jentene vil gjerne komme med et råd til Dagsavisens lesere.

– Hvis du skal opptre, ikke vær redd. Bare gå ut på scenen, det er bare gøy!

Les også: Strikker Groruddalens sjel

Mer fra Dagsavisen