Carl I. Hagen (Frp) og Lan Marie Nguyen Berg (MDG) kan avgjøre valget i Oslo. FOTO: HELLE GANNESTAD OG ARNE OVE BERGO.

Grønn og blå joker i lokalvalget

Valgkampen handler ikke bare om Arbeiderpartiet eller Høyre. Hvor store Miljøpartiet De Grønne og Fremskrittspartiet blir i Oslo, avgjør valget.

Flere ferske meningsmålinger har vist nærmest dødt løp mellom venstresiden og høyresiden i hovedstaden. Enkelte målinger tyder på at så få som 400 stemmer kan tippe flertallet.
Det betyr at MDG og Frps størrelse kan avgjøre om det blir et blått eller rødt styre i hovedstaden etter valget.

Spesielt Miljøpartiet De Grønne (MDG) kan komme på vippen i Oslo, sier valgforsker Johannes Bergh fra Institutt for samfunnsforskning.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Gjennombrudd

I 2011 fikk MDG en oppslutning på 2,5. I går fikk de 11 prosent på en Sentio-måling i Klassekampen. Det betyr syv mandater i bystyret – som er hele seks flere plasser enn ved forrige valg. Dette er kun en av mange målinger som gir MDG en rekordhøy oppslutning.

– Når vi skal fortelle historien om lokalvalget 2015 blir nok det historien om MDGs nasjonale gjennombrudd, sier Bergh.

Ser 5-tallet

I motsatt ende av skalaen, sliter Frp med historisk lave målinger i Oslo, partileder Siv Jensens hjemby. Partiet får 5,9 på Klassekampens måling. Hos TV 2 søndag hadde partiet en oppslutning på 5 prosent i Oslo. Det er dramatisk sammenlignet med valgresultatet 2007 der Frp hadde 14,9 og 2011 der Frp i Oslo fikk 7 prosent.

Fram til nå har byrådet, bestående av Høyre, Venstre og KrF, lent seg på Frp for å få flertall for Oslos budsjetter. Det borgerlige byrådet vil etter alt å dømme fortsatt være avhengig av Frp for å fortsette å styre i byen.

– Frp i Oslo har hatt problemer lenge, og mistet velgere til Høyre som har fått stor tillit som partiet med styringsdyktighet i Oslo. Samtidig ser en at flyktningkatastrofen har engasjert mange. Det er en sak som Frp ikke klarer å mobilisere stort på, sier Bergh.

LES OGSÅ: Fabian Stang: – De tror de skal vinne valget ved å ta meg

Valgdagen som betyr noe

Leder av Oslo Frp Camilla Wilhelmsen er positiv nå en uke før valget.

– Ulike målinger viser ulike tall. InFact-målingen til VG viste mandag en måling der vi får 9,2 prosent. Men det er stemmegivningen på valgdagen som betyr noe, sier hun.
 

– Det store klimavalget

Den grønne står fast ved at den er åpen for å samarbeide både til høyre og venstre etter valget.

– Vi har hele tida vært tydelige på at vi ønsker et skifte i grønnere retning. De som er villige til å gi oss mest gjennomslag for våre saker vil få vår støtte, sier ordførerkandidat for MDG i Oslo, Shoaib Sultan.

Valgforsker Bergh tenker det kan være lurt strategisk av MDG å velge å støtte både røde og blå konstellasjoner etter valget, om de ønsker å beholde troverdighet på at de er blokkuavhengig.

Til det sier Sultan at det kun er sakene som vil avgjøre om de samarbeider til høyre eller venstre.

– Og mange steder vil det kanskje være mulig med andre samarbeidskonstellasjoner.