Nyheter

Gir møbler nytt liv

Hvert år kaster kommunale etater møbler og inventar for store summer. Nå skal møblene få nytt liv.

Brukthandel og gjenbruk er viktige miljøtiltak. Bydelene og de kommunale gjenbruksstasjonene har i årevis formidlet klær, møbler, hvitevarer og til dels IT-utstyr fra byens husstander. Nå skal det sikres en mer systematisk ordning også for kommunens egne virksomheter.

LES OGSÅ: Byene skal redde kloden

Rydder

På Oslo kommunes gjenbruksstasjon på Haraldrud er det en jevn strøm av biler, mange med hengere, fullastet med diverse avfall denne gustne mandag morgenen.

– Mange har brukt helgen til å rydde, og da kommer de hit med avfallet, sier kommunikasjonssjef i renovasjonsetaten, Kristin Bergersen til Dagsavisen.

I dag har finansbyråd Eirik Lae Solberg (H) og miljø- og samferdselsbyråd Guri Melby (V) sin siste dag i Rådhuset.

Et av deres siste politiske avtrykk, blir ombruk av kommunale stoler og skrivepulter.

– Jeg holder på å rydde kontoret for neste byråd, så jeg må vel ta en tur hit med det jeg ikke har bruk for, sier Lae Solberg med et smil.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Stor skala

Men det han vil ha ombruk på, er i mye større skala enn hans egne kontormøbler.

– Tradisjonelt har det vært bedre gjenbruksordninger for husholdningene, enn kommunale virksomheter. Dette ønsker jeg å endre på, sier Eirik Lae Solberg til Dagsavisen.

Finansbyråden har nå gitt utviklings- og kompetanseetaten i oppdrag å utrede hvordan denne ordningen skal gjennomføres. Dette kan for eksempel skje i et samarbeid med arbeidsmarkedsbedriftene i kommunen. Når ordningen er innført vil for eksempel ungdomsklubber, nystartede bedrifter og frivillige organisasjoner kunne innrede lokalene sine med andregenerasjons interiør fra kommunens etater og foretak. Blir dette en suksess kan tilbudet utvides fra møbler til andre type produkter, slik som PC-er, sier han.

Oslo kommune er en av de største virksomhetene i landet, med over 53.000 ansatte, 50 virksomheter, og flere hundre tjenestesteder.

– I en så stor bedrift som Oslo kommune, blir det gjennom året kjøpt mye møbler. Det være seg i skoler, sykehus, sykehjem, barnehager og kontorer. Tidligere har vi ikke hatt noe godt system for ombruk, av fullt brukbare møbler, sier Lae Solberg, som i 2013 kjøpte møbler og inventar til kontor, skole og institusjon for rundt 83 millioner kroner.

LES OGSÅ: Ikke pant alt!

Miljø

Guri Melby har en av siste dager som sjef for renovasjonsetaten, og er glad for at de får til en ordning på tampen av hennes periode som byråd.

– Det handler om avfallshåndtering, og der er Oslo verdensledende. Det andre momentet i dette, er å få minst mulig restavfall. Derfor er det viktig med gode ordninger innen ombruk og resirkulering, sier Melby til Dagsavisen.

I budsjettet for 2016, har det sittende byrådet satt av mer midler til gjenbruksstasjonen på Haraldrud.

– Øker tilfanget, må også tilgjengeligheten øke. Derfor legger vi opp til søndagsåpent, slik at det skal bli lettere å kvitte seg med avfall, sier Lae Solberg.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Mer fra Dagsavisen