Nyheter

Fyrstikkalleen barnehage mister grøntområdet når ny sykkelsti skal lages

– Jeg er sint på barnas vegne. Tilgang på grøntmoråder blir bare mindre og mindre, og jeg kan ikke skjønne at det er så viktig å legge en sykkelsti akkurat her, sier pappa Kristoffer Bergland.

Bilde 1 av 2

Oslo kommune har startet byggingen av sykkelsti gjennom utearealene til Fyrstikkalleen barnehage. Det opprører foreldrene sterkt.

– Foreldreutvalget har forsøkt å klage til kommunen som har vært lite lydhøre, sier Kristoffer Bergland, som har ett på siste trinn i barnehagen.
– Jeg er sint på barnas vegne. Tilgang på grøntområder blir bare mindre og mindre, og jeg kan ikke skjønne at det er så viktig å legge en sykkelsti akkurat der, sier Kristoffer Bergland.

Bakgrunn: Mener Oslo-barn får for lite uteareal

Fornøyd med barnehagen

Han påpeker at dette ikke en ment som en kritikk av barnehagen som de er kjempefornøyde med.
– De har gjort alt de kan for å legge til rette best mulig. Men heretter vil bli de helt avhengige av å måtte dra ut på tur med ungene om de skal kunne oppleve natur og grøntområder, og for å få til det vurderer de å måtte skalere ned og ta imot færre barn. Det er jo tragisk, sier Bergland.

Fyrstikkalleen barnehage. Helsfyr. Sykkelsti anlegges på grøntareal. Gravearbeid.

Det lille grønne som er igjen er ett par små busker. Foto: Mimsy Møller

Pardodisk urbant

– Det jo ikke sånn at Oslo-barn har for mye grønt rundt seg, så å fjerne det lille som er til fordel for en sykkelvei føles helt meningsløst. Hele utearealet med gress forsvinner. Det som blir igjen er ett par busker, og tær med gjerde rundt, så man ikke kan ta på det. Det blir sånn misforstått og litt parodisk urbant, sier Kristoffer Bergland. Han er kritisk til det han oppfatter som en bekymringsverdig trend i Oslos byutvikling.

Les også: Skole, helsetjenester og måten vi bor på: Slik tror ekspertene at koronakrisen vil påvirke oss (+)

– Vi ser flere steder at grøntområder fjernes til fordel for såkalt byutvikling. For mange sentrumsbarn er områdene i barnehagen kanskje det eneste de får av grøntområder i hverdagen sin. Da er det helt absurd å gjøre det lille som er igjen til betongjungel, sier han og legger til:
– Det virker som om barnehager og skoler bare skal være en slags oppbevaringsplass uten hensyn til livskvalitet og det gjør meg trist og forbannet. Alle psykologiske studier viser at det er helsebringende å ha litt grønt rundt seg. Men det ungene har igjen å leke på i Fyrstikkalleen barnehage er et lite område med gummidekke og sand.

Tverrforbindelse

I følge Bergland er det 500 kvadratmeter som ryker med når den nye sykkelveien bygges. Byggherren i Fyrstikkalleen er Bymiljøetaten. De viser til prosjektet Sentral tverrforbindelse - en turveiforbindelse i programmet for oppgradering av Ensjø fra «bil- til boligby».

– Når alle delene er ferdigstilt, skal Sentral tverrforbindelse bli nettopp en god forbindelse til alle som skal flytte til området, levere i barnehage, gå på skole, benytte Fyrstikktorget, Grønvoll plass og alt som skal utvikles her. Den delen som ligger langs uteområdet til Fyrstikkalleen barnehage og Fyrstikkalleen skole eksisterer som en tilgjengelig gangpassasje i dag også, men skal oppgraderes med regnbed, ny belysning, sittemuligheter og trær, sier Bymiljøetatens prosjektleder og landskapsarkitekt Sissel Vestervik Mordt til Dagsavisen.

Til låns

I følge Vestervik Mordt har Undervisningsbygg hatt en leieavtale med EBY Eiendoms- og byfornyelsesetaten siden 2010 for området, men i 2018 varslet EBY oppsigelse av leieavtalen. Det var da meningen at sykkelveien skulle bygges ferdig i 2019. Men med andre pågående byggearbeider ble Bymiljøetaten sine byggearbeider utsatt til i år.

–  Fyrstikkalleen barnehage har derfor disponert dette stedet som en del av det inngjerdede uteområdet sitt ett år lenger enn først forespeilet, selv om det forståelig nok oppleves like kjedelig nå. Når prosjektet er gjennomført kan selvfølgelig barnehagen benytte Lilleplassen igjen som en offentlig plass, men ikke som et eget inngjerdet område kun til barnehagen, sier Sissel Vestervik Mordt.

Hun skjønner at det oppleves som trist å miste lekeplassen.

–  Dette er det eneste grønne uteområdet til barnehagen med gressarealer, så jeg forstår godt at mange foreldre opplever dette som trist for barna å miste. Men barnehagen har tilpasset antall barn for fremtidig uteareal. Anleggsarbeidene vil alltid være krevende for alle berørte, men vi skal levere et prosjekt som skal tilføre området en positiv oppgradering og gjøre det vi kan for å lempe på utfordringene med byggearbeidene, sier Sissel Vestervik Mordt til Dagsavisen.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen