Nyheter

Fyr med hodet

I dag er det 150.000 husstander i Oslo som fyrer med ved. Riktig fyring kan bedre luftkvaliteten i Oslo, og bedre brannsikkerheten.

I går morges var byråd for miljø- og samferdsel Lan Marie Nguyen Berg (MDG) med da feier Patrik Wiger Svendsen gikk gjennom fyringsvanene til Håvard Sjølie på Hasle.

Les også: Hvert år dør 1.600 nordmenn for tidlig på grunn av skadelig svevestøv

Forurenser

En av de største kildene til svevestøvforurensing er vedfyring. For å få ned utslippene ønsker byrådet at gamle vedovner byttes i nyere ovner, og at folk lærer å fyre riktig.

Brann- og redningsetaten utførte over 20.000 tilsyn i privatboliger Oslo i fjor.

– Vi sjekker hvordan tilstanden er på ildsteder som peis og ovner. Vi sjekker også den generelle brannsikkerheten, som røykvarslere og slukkeutstyr. De fleste branner oppstår på kjøkkenet, så vi ser også etter tegn på komfyren som kan tyde på brannfare, sier kommunikasjonsrådgiver i Oslo brann- og redningsetat June Persdatter Bjørkli til Dagsavisen.

– Hva med den gammeldagse feieren, som med sin karakteristiske flosshatt feide pipene til folk?

– Han er der fortsatt, men du ser han ikke så ofte på tak lenger. Det er ikke der den største risikoen for branner ligger, sier hun.

– Hvordan er brannsikkerheten hjemme hos folk?

– Det varierer. Mange har ting på stell, men mange har mye å gå på. Ikke det at de nødvendigvis ignorerer brannsikkerhet, men alle kjenner ikke til at det er krav om å ha minst én fungerende røykvarsler i hver etasje, og minst ett godkjent slokkeapparat. Folk har det travelt, og glemmer kanskje å sjekke at røykvarsleren fungerer og bytte ut gammelt slukkeutstyr. Å ha en røykvarsler som fungerer, er helt avgjørende om det skulle begynne å brenne. Det viktigste er likevel å være forsiktig med bruk av ild, og kun bruke komfyr, vaskemaskin, oppvaskmaskin og andre elektriske apparater når du er våken og tilstede, sier June Bjørkli.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

Tilskudd til ovn

Men god og ren fyring er også godt for miljøet.

– Effekten av å fyre riktig, er at det blir mindre svevestøv. På kalde vinterdager kan utslipp fra vedfyring være høyere enn utslipp fra biltrafikken, sier Lan Marie Nguyen Berg til Dagsavisen.

– Så derfor er det viktig å lære å fyre riktig, sier hun.

Mange har i dag gamle, ikke rentbrennende ovner, som forurenser mye.

Det vil si ovner som er produsert før 1998, da det kom nye forskrifter.

– Derfor kan du få opptil 6.000 kroner i støtte til ny rentbrennende ovn, om du bor innenfor Ring 3. 1.500 om du bor utenfor, sier byråden, som oppfordrer alle med gamle ovner om å bytte dem ut og søke om tilskudd.

Hjemme hos Håvard Sjølie og Linda Sygna er feieren godt fornøyd med både ovnen og måten paret fyrer på.

Les også: Oslolufta dårligst i Europa

Tennbriketter

– Vi har varmepumpe også, men vi fyrer i ovnen nesten daglig, sier Håvard Sjølie.

– Jeg bruker tennbriketter, og litt opptenningsved for å få fyr på kubben, sier han.

Noe som er søt musikk i feierens ører.

– Å bruke papir for å tenne opp i ovnen er ikke bra. Det gir lettere beksot i pipa, noe som senere kan føre til pipebrann. Og bruk alltid tørr ved, sier Patrik Wiger Svendsen.

Se video fra Oslo brann- og redningsetat her:

Mer fra Dagsavisen