Nyheter

Furuset satser på grønne tiltak

Furuset IF er mer enn bare ishockey, fotball og tennis. Nå satser de grønt, og har fått spirende midler fra kommunen.

Furuset Idrettsforening har fått 200.000 kr til prosjektet «Et spirende Furuset i Miljøhovedstaden 2019», hvor pengene skal gå til å lage «grønt tak» og beplantning med humlevennlige planter rundt Furuset Forum. Dette i samarbeid med samarbeidsgruppa for klimaspørsmål i Groruddalen og Bydel Alna. I tillegg ønsker foreningen å etablere sentral for gratis utlån idretts- og aktivitetsutstyr.

– Prosjektet svarer godt på kriteriene om aktivisering av befolkningen og lokal miljøeffekt og har et særskilt fokus på sosial inkludering og barn og unge, sier Kristin Stormo i Oslo europeisk miljøhovedstad 2019.

###

Foto: Tom Vestreng

Grønt tak

Sist torsdag var byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg (MDG) og kommunikasjonsrådgiver i Oslo europeisk miljøhovedstad 2019, Kristin Stormo på Furuset for å høre mer om planene for bruk av pengene.

– Hva ønsker dere å dyrke?

– Vi har daglig barnehager og skoler på besøk. Målet er at vi skal få til dette gjennom samarbeid og dermed skape et eierskap til det vi dyrker, sier daglig leder i Furuset IF, Vidar Noreng til Dagsavisen.

Før jul gikk kommunen ut med en tilskuddsordning på 10 millioner som skal bidra til å markere Oslo som europeisk miljøhovedstad i 2019 og inspirere Oslofolk og organisasjoner på veien mot et mer miljøvennlig byliv.

– Responsen var stor og pengene er nå fordelt. Her er det mange gode lokale initiativ som viser engasjementet i byen, sier Lan Marie Berg til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Furuset søkte og fikk 200.000 kroner av disse midlene.

– Vi opplever stor interesse i Oslo for å være med å markere miljøhovedstadsåret. Over 100 organisasjoner og virksomheter har fått tilskudd til prosjekter som skal inspirere til å gjøre byen enda grønnere. Prosjektet til Furuset Idrettsforening svarer godt på kriteriene om å aktivisere alle aldersgrupper i befolkningen og lokal miljøeffekt samtidig som det er fokus på sosial integrering, sier Kristin Stormo til Dagsavisen.

– Totalt var det 177 søkere med et totalbeløp på 23,7 millioner kroner. Av disse fikk 109 helt eller delvis innvilget sin søknad innen rammen på 10 millioner kroner. Det er stilt krav for å få tilskudd og det er foretatt en samlet skjønnsmessig vurdering av søknadene basert på tilskuddsordningens formål og kriterier. Vedtakene er enkeltvedtak i henhold til forvaltningslovens bestemmelser, sier Stormo.

– Aktiviteten eller tiltaket må bidra til markeringen av Oslo som europeisk miljøhovedstad og særlig målet om vise fram folkets grønne skifte og aktivisere befolkningen til videre innsats for et mer miljøvennlig byliv, skape positiv lokal og/eller globale miljøeffekt og å gjennomføres i 2019, sier hun.

Halv million

For Furuset kommer pengene godt med, men er ikke nok til å fullfinansiere prosjektet.

– Disse pengene alene er ikke nok til å få realisert et grønt tak, men vi søker ulike steder om midler til dette. Blant annet har fått midler fra Bydel Alna til dette. Totalt vil vi nok runde en halv million for å få alt på plass, sier Noreng.

«Vi ønsker å ta initiativ til tiltak som kan gi inspirasjon i det videre arbeid med å gjøre Furuset til en grønn og energieffektiv mønsterbydel», står det blant annet i søknaden fra Furuset IF.

Les også: Dette Furuset-laget tok NM-gull i 1990. Så kom nedturen. Hva skjedde egentlig? (DA+)

Taket har en flate på 600 kvadratmeter som kan benyttes til takhage.

– Her har vi også tenkt oss et drivhus. Planen er også å få til en humlegate på bakkenivå fra Furuset Forum, via forskjellige poster, til Furuset skole og Trygve Lies plass på Furuset senter. Vi skal etablere flere bed fylt med humlevennlige stauder og bærbusker. Det skal monteres skilt som forteller om plantene og hvilken verdi de har for humlene. Det er ønskelig å så inn felt med engplanter – rødkløver og lignende. Selje er for øvrig spesielt viktig for pollinerende insekter. I aktivitetsparken ved Furuset skole har vi tenkt oss en eplelund, forklarer Noreng.

Byråd Berg liker Furusets ideer, og gleder seg til å se det ferdige prosjektet.

– Det er nettopp slike prosjekter vi ønsker oss. Prosjekter som engasjerer i lokalmiljøet, og kan være med på å gjøre nabolagene litt grønnere. Dette er en av grunnene for at Furuset har fått full pott, sier byråd Lan Marie berg.

Regnbuen

Furuset samarbeider med Regnbuen Arbeids- og Aktivitetssenter, og daglig jobber over 20 personer med lettere psykisk utviklingshemming på Forum med oppgaver som renhold, vedlikehold, kantine, drive med utlån av utstyr og være vertskap for skoler og barnehager.

– Disse vil vi også ha med i driften av drivhuset og grøntarealene rundt i området, sier Noreng.

Som ikke kan love ferske grønnsaker denne våren, men i alle fall til høsten.

– Det er mye som skal på plass. Ikke minst er det en rekke søknader som skal sendes inn og behandles før de første frøene kan sås, sier Noreng, som kommer med et lite hjertesukk til byråden.

– Bare i februar hadde vi 450.000 kroner i strømkostnader i hallen. Med enkle tiltak kan vi redusere dette med over 36 prosent. Siden Oslo kommune er med på å betale disse kostnadene, så burde også kommunen være interessert i å sette i gang energisparende tiltak. Men å få til et vedtak i kommunen om hvordan dette skal finansieres. Ja, der sliter vi, sier Noreng.

Les også: – Hvorfor tilbyr ikke Norge ultralyd i uke 12?

– Vi har gjort en del energisparende tiltak på kommunale bygg. Energisparing er viktig, og jeg glad for at dere ser etter løsninger, sier Lan Marie Berg, som ikke umiddelbart kan love penger til dette.

– Mye av varmen fra driften av kjøleanlegget går rett til værs. Vi pleier å si at fuglene på Furuset ikke trenger å fly sørover, men tilbringer heller vinteren på taket av Furuset Forum hvor det er godt og varmt, sier Noreng med et smil.

Som også ønsker seg solcellepanel på taket på sikt.

– Vi har plass til det også, avslutter Noreng, og håper også her på velvilje fra rådhuset.

Mer fra Dagsavisen