Nyheter

Full nominasjonskrangel i Oslo SV

Flertallet i SVs nominasjonskomité vil ha Ingvild Reymert på topp. Det til tross for at majoriteten av lokallagene vil ha Kari Kaski som førstekandidat.

Det tegner seg til å bli litt av en thriller av et nominasjonsmøte 1. desember i Oslo SV. Det blir ikke bare kamp om førsteplassen, men også om andre- og tredjeplassen på SVs stortingsliste for 2017. Etter at nominasjonskomiteen i Oslo SV i går la fram sin endelige innstilling, kommer beskyldninger om udemokratiske prosesser.

Les også: Nå vil han bli SV-topp

12 timers møte

Søndag klokken 12.00 startet nominasjonskomiteen i SV arbeidet med sitt siste utkast til stortingslista. Møtet var ment å vare i fem timer, men komiteen var ikke ferdig før ved midnatt. Etter 12 timers diskusjon ble resultatet en liste med dissenser på de tre øverste plasseringene.

– Det var et krevende møte, sier leder av nominasjonskomiteen, Åsmund Strand Johansen.

Et flertall på 10 har innstilt nestleder i Oslo SV, Ingvild Reymert, til 1.-plassen, mens et mindretall på 8 vil ha partisekretær, Kari Elisabeth Kaski, på topp.

Tre personer er innstilt til andreplassen: Et flertall vil ha Siv Karin Kjøllmoen, mens Petter Eide og Liv Guneriussen har støtte av et mindretall.

På tredjeplassen peker flertallet på Ole Hans Rian, mens et mindretall vil ha Olivia Salles.

Lista møter motbør.

– Respektløst

– Innstillingen fra komiteen er nå speilvent fra hva lokallagene ville ha. Jeg synes det er pinlig og respektløst. Nominasjonskomiteen lytter ikke til partiet, men til egen overbevisning, sier Oda Sjøvoll, som selv satt i nominasjonskomiteen for Bjerke SV.

I førsteutkastet fra nominasjonskomiteen gikk Reymert av med seieren. Mens 13 ville ha Reymert på topp, pekte et mindretall på fire på Kaski.

Siden den tid har alle lokallagene hatt egne nominasjonsmøter med voteringer. Her ble resultatet stikk motsatt: 11 lokallag vedtok at de ville ha Kaski som 1.-kandidat, mens fem ønsket seg Reymert.

Sjøvoll peker også dette også gjelder for 2.plassen: Liv Gunneriussen fikk flest innspill fra lokallagene, men kun et lite mindretall i nominasjonskomiteen.

Hvert lokallag i Oslo SV har hver sin representant inn i nominasjonskomiteen, og Sjøvoll spør seg hva som er poenget med en høringsrunde i lokallagene når lokallagenes representant ikke lytter til resultatene.

– Her overkjører man grasrota når man er uenig med dem, men påberoper seg grasrotstøtten når man er enige. Jeg synes det er underlig at Reymert fremstilles som grasrotas kandidat når det er Kaski som har størst støtte ute i lokallagene. Jeg setter nå all min lit til nominasjonsmøtet, sier hun.

Se duellen mellom Kaski og Reymert!

– Flere hensyn

I et av SVs største lag, Grünerløkka, vant Kaski voteringen, men representanten i nominasjonskomiteen stemte for Reymert. Karen Oldervik Golmen sier hun ikke var bundet opp av voteringen i lokallaget.

– Meningen med nominasjonsmøtene er å få innspill, men innspillene er bare et av flere hensyn i komiteens arbeid. Mitt mandat kom ikke fra medlemsmøte, men fra årsmøtet som pekte ut enkeltpersoner til komiteen. Jeg tok med meg innspillene, men gjorde en samlet vurdering av hva jeg mente var best for Oslo og nasjonalt, forklarer hun, og understreker at det var innspill fra andre medlemsmøter som støttet Reymert, som heller ikke ble fulgt i komiteen.

Hun peker på at de ulike lokallagene har hatt forskjellig tilnærming til hvordan man skulle peke ut en kandidat.

– Noen har hatt votering, andre har hatt styrebehandlinger. Det har vært tilfeldig hvem som har vært på møtene, og premissene har vært ulike, sier hun.

Les også: Oslo SV-topp ut mot stortingslista

– Må ta ansvar selv

Leder av nominasjonskomiteen har tidligere sagt til Dagsavisen at nominasjonskomiteens rolle var å lytte til innspillene fra lokallagene. I dag vil han ikke kommentere dette, men sier at:

– Hvert enkelt komitémedlem må stå inne for sine avgjørelser, sier Johansen.

Selv støttet Johansen mindretallene, og ønsket Kaski, Eide og Salles på topp:

– De tre utgjør en god fordeling mellom fagfeltene miljø, internasjonal solidaritet, barn og unge. De har også en god spredning i alder, kjønn og hvor de kommer fra i byen.

Les også: – Vi trenger å gi plass til en ny SV-generasjon

Ikke bundet

Leif Helland, som står på flertallsinnstillingene og vil ha Reymert, Kjøllmoen og Rian på topp, har en helt annen oppfatning:

– Ingen av komiteens medlemmer er bundet av lokallagene, da ville komiteens arbeid vært overflødig. Da kunne vi bare hatt votering med en gang. Men jeg vil legge til at mange av innspillene fra lokallaga er etterkommet, sier han.

Han håper medlemmene stemmer på flertallskandidatene 1. desember:

– Med disse kandidatene markerer Oslo SV at vi prioriterer fordeling og sosiale forhold, noe som er helt nødvendig når vi har en regjering som har brukt fire år på å rasere arbeidsmiljøloven.

Oslo SVs kandidater

* Et flertall på 10 i komiteen har innstilt Ingvild Reymert på topp. Reymert er nestleder i Oslo SV, utdanningsforsker ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) og tidligere bystyrepolitiker for SV.

* Komiteens mindretall på 8 har innstilt Kari Elisabeth Kaski på topp. Kaski er partisekretær i SV. Hun har vært nestleder og politisk ansvarlig i miljøstiftelsen ZERO og i Natur og Ungdom.

* Et flertall på 9 i komiteen har innstilt Siv Karin Kjøllmoen på andreplass på listen. Kjøllmoen er 52 år og bosatt på Ammerud i Groruddalen. Hun er utdannet vernepleier, og jobber som rådgiver i Fagforbundet.

* Et mindretall på 6 har innstilt Petter Eide som nummer to på listen. Eide er 57 år, bor i Bydel Grünerløkka, og har arbeidet som generalsekretær i Amnesty Norge, i Care International Norge og Norsk Folkehjelp.

* Et mindretall på 3 har innstilt Liv Guneriussen som nummer to på listen. Guneriussen er 39 år og lektor og avdelingsleder ved Kuben videregående skole. Hun har tidligere jobbet med utviklingspolitikk i Norad og vært tillitsvalgt og jobbet i Utdanningsforbundet.

* Et flertall på 15 har innstilt Hans Ole Rian som nummer tre på listen. Rian er 48 år og forbundsleder i Musikernes Fellesorganisasjon.

* Et mindretall på 3 har innstilt Olivia Corso Salles som nummer tre på listen. Salles er 31 år, født i Brasil og oppvokst på Lambertseter. Hun er snart ferdig utdannet barnevernspedagog. Salles har møtt som vara på Stortinget i denne perioden.

Mer fra Dagsavisen