Tirsdag er det premiere på Oslo Nye teaters hovedscene, med blant andre Marit Adeleide Andreassen. Det er en teaterkonsert med musikk fra Leonard Cohen, oversatt av Håvard Rem, som er teatrets store satsing denne sesongen. FOTO: FRØYDIS FALCH URBYE

Frykter de borgerlige vil strupe Oslo Nye

Mens Oslo Nye Teater gjør seg klar til premiere på høstens storsatsing, har teatret blitt valgkampsak.

– Oslo Nye Teater er et lite teaterhus, men det har samtidig en takhøyde. De har overlevd mange tøffe tak, og jeg er veldig stolt på teatrets vegne for at de nå setter opp denne forestillingen, sier Marit Adeleide Andreassen. Hun spiller i Oslo Nye Teaters storsatsing «Teaterkonsert – Leonard Cohen», som har premiere 16. september, og som pressen fikk en smakebit av i går. For Andreassen har Oslo Nye Teater en spesiell betydning. 

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

– Jeg debuterte som skuespiller her etter at jeg gikk ut av teaterhøyskolen. Nå er det 15 år siden jeg spilte her sist i «Cabaret». Man snakker gjerne om teatret som et hjem, og det var sånn jeg følte det denne gangen. Det er noe spesielt med alle som jobber her, alt fra snekkere, teknikere og skuespillere, sier hun.

Avvikle støtten

Oslo Nye Teater har gjennom de siste årene måttet forholde seg til nye krav fra kommunepolitikerne, og Oslos byråd har pålagt dem å omstrukturere seg til et prosjektteater med færre faste ansatte. Bystyret er delt om framtida til teatret, som mottar 80 millioner kroner i støtte årlig.

  • En gjennomgang Dagsavisen har gjort av de borgerliges partiprogrammer for Oslo, viser at det kun er Oslo Venstre som har en formulering om at de vil bevare Oslo Nye Teater som byens eget teater.
  • Høyre nevner ikke Oslo Nye Teater i sitt program, men skriver at de vil «se på mulighetene for å dreie deler av støtten til teatre fra driftsstøtte til prosjektstøtte».
  • Frp og nå også KrF ønsker å avvikle den kommunale støtten på 80 millioner kroner.

KrF skriver i sitt Oslo-program at de vil avvikle tilskuddet til Oslo Nye Teater, og «fordele dette egen tilskuddspott for talentsatsing og «osloske» oppsettinger ved byens teatre (50 prosent) og styrking av tilskuddet til øvrige kulturaktører i byen (50 prosent)».

Advarer mot borgerlige

– Oslo Nye Teater har ingen garanti for at de forblir byens eget teater dersom det borgerlige byrådet får fortsette, sier ordførerkandidat for Arbeiderpartiet Tone Tellevik Dahl. Arbeiderpartiet sto fram i Dagsavisen for knappe to uker siden og lovte å opprettholde støtten til Oslo Nye Teater i framtida, dersom de vinner valget mandag. Victoria Marie Evensen, som sitter i kulturkomiteen i bystyret, har fulgt omstillingsprosessen Oslo Nye Teater har vært inne i de siste årene, etter at byrådet ville gradvis omdanne teatret til et prosjektteater.

– Oslo Nye er midt i omstillingsprosessen nå. At Oslo Nye er et teater med mange prosjekter og at de samarbeider med andre er bra, men det viktige er at kompetansen forblir på huset. Oslo trenger et eget byteater, sier hun.

– Dette gjelder også satsingen de har hatt på dukketeater. Det er et eget fag å føre dukker, og dukketeatret er et fantastisk tilbud til barn og unge i Oslo. Barneteatertilbudet i Oslo er ganske dårlig fra før, og det er ikke alle småbarnsfamilier som kan betale 1.000 kroner for å se "Dyrene i Hakkebakkeskogen", sier Tellevik Dahl.

LES ANMELDELSE: Tøffe bukker på Trikkestallen

– Ikke kroken på døra

– Oslo Nye Teater er byens eget teater, og jeg er spent på resultatet av omstillingene til å bli prosjektteater, sier leder av kulturkomiteen i Oslo bystyre, Øystein Sundelin (H). Han forteller at Høyre ønsker å gi Oslo Nye Teater støtte på samme nivå som før, selv om dette ikke står spesifikt i partiprogrammet. På spørsmål om hvor viktig sak dette er for Høyre i eventuelle forhandlinger med Frp og KrF, svarer han:

– Høyre ønsker å holde kulturtilskuddet i Oslo på et høyt nivå. Jeg kan ikke gå inn i noen forhandlinger på forhånd.

I forhandlingene om 2015-budsjettet gikk byrådet med på å kutte to millioner kroner til Oslo Nye Teater.

LES OGSÅ: KrF vil ha «oslosk» teater

Nyskapende

Teatersjef ved Oslo Nye Teater, Kim Bjarke, forklarte under gårsdagens pressevisning på Cohen-stykket at han lenge har ønsket å utforske sjangeren teaterkonsert ved Oslo Nye Teater.

– Det er ganske stort i Danmark, men vi har ikke sett mye av det i Norge ennå, sa han. Marit Adeleide Andreassen mener Cohen-oppsetningen er noe av det mest nyskapende innen dagens musikkteater.

– Hvilke teatre som skal få penger er alltid et stort spørsmål, men Oslo Nye Teater er en fantastisk byscene, og jeg kan ikke skjønne hvis det ikke skal være rom for det i Oslo kommune, sier hun.