Frode Jacobsen er påtroppende fylkesleder i Oslo Ap. Nå skal han snart holde styr på et partilag på størrelse med en liten norsk kommune. FOTO: Arne Ove Bergo

Frode Jacobsen skal skape ro i rosenes leir

Som økonomiansvarlig i AUF i Oslo var Frode Jacobsen delaktig i omfattende pengejuks. Nå skal han rydde opp i Oslo Aps stadige spetakkel.

«Alle skal med» har ikke alltid preget stemningen i det største fylkeslaget i Norges største parti. Det er et fylkeslag som i perioder har hatt ry for å være intrigespekket, kranglete og splittet. Få personvalg i Oslo Arbeiderparti blir gjort lydløst.

Når Frode Jacobsen nå er innstilt som ny leder av fylkeslaget, er det med håp om at han skal bli en samlende leder.

LES OGSÅ: Flest lokallag går inn for Frode Jacobsen som ny leder i Oslo Ap

– For å posisjonere seg

Selv mener Jacobsen at fylkeslaget i dag ikke er preget av en høyre- og en venstresidefløy som står mot hverandre.

– De gjengse medlemmene i Oslo Ap vil nok si at det er et bilde som var mye tydeligere for ti år siden. At noen kan se seg tjent med å opprettholde en forestilling om det, for å posisjonere seg og sine til verv, det utelukker jeg ikke, sier Jacobsen, som understreker at Oslo Ap favner bredt, og at det er viktig at ulike miljøer er representert også i partistyret. Det er én dissens i valgkomiteens innstilling til partistyret, og enkelte mener venstresiden i partiet ikke er godt nok representert.

– Hva vil du si til påstanden om at venstresiden i det nye partistyret er rensket ut?

– Jeg har tillit til at valgkomiteen har gjort grundige vurderinger og kommet fram til en innstilling den mener representerer Oslo Ap på en god måte.

Juksing i AUF

Den påtroppende fylkeslederen skal snart holde styr på et partilag på størrelse med en liten norsk kommune. Men Jacobsen ser med ro på oppgaven. Han har lang fartstid i politikken og begynte karrieren i Arbeidernes ungdomsfylking (AUF).

For drøyt 20 år siden kunne VG avsløre at det i Jacobsens tid som økonomiansvarlig i AUF i Oslo ble sendt anslagsvis ti falske kurssøknader for å få ekstra offentlig støtte. Jacobsen innrømmet juksingen.

– Jeg ønsker ikke å bruke energi på å granske det som skjedde den gangen. For meg er det viktig å si det som er sant. Det er 20 år siden. Det er noe som jeg har gjort meg ferdig med, og som jeg tror også de fleste andre har gjort seg ferdige med. På den forsiden av VG var vi flere som sto fram og innrømmet juks. Det var bare å svare ærlig på de spørsmålene vi fikk.

– Lærte du noe av dette?

– Vi lærer vel av alt vi er med på, gjør vi ikke det? Jeg har ikke filosofert så mye over det, annet enn at du skal være ærlig og innrømme feil om du har gjort det. Det er ikke et tegn på svakhet. Her må folk selv stå til ansvar for det de sier og gjør. For meg har ikke dette vært en stor sak siden. Jeg tror dette er noe både jeg og AUF skulle vært foruten. Vi har lagt det bak oss, men vil bære det med oss på linje med alt mulig annet, sier Jacobsen.

LES OGSÅ: AUF vil ha Frode Jacobsen

Garanterer ingen plasser

Da Ap vant makten i Oslo i høst, fikk Jacobsen jobben som gruppeleder i bystyret. Det er en jobb han trives i og vil beholde. Men det har også vært tradisjon for at lederen av Oslo Ap får en trygg plass på nominasjonslista foran stortingsvalget.

– Er det naturlig at den tradisjonen fortsetter?

– Nei, det ønsker jeg ikke å si noe bastant om. Hvis jeg blir valgt som leder av Oslo Ap, så blir det en ny rolle for meg. Så går vi i gang med stortingsnominasjonene til høsten, og så får vi se hvordan den lista blir seende ut, sier Jacobsen.

Da Dagsavisen kunne fortelle at den sittende lederen av Oslo Ap Jan Bøhler går av, uttrykte byrådsleder Raymond Johansen at han fortsatt vil ha Norges fremste Groruddalen-ambassadør på Stortinget.

Jacobsen vil ikke favorisere noen kandidater.

– Her må partidemokratiet få ha sine oppfatninger. Det gjelder alle posisjoner. Jan har gjort en fantastisk jobb som leder av Oslo Ap. Som stortingsrepresentant markerer han Oslo-saker på en veldig ålreit måte og jobber iherdig for Groruddalen. Men jeg er ikke i posisjon til å dele ut plasser til Stortinget, og kommer heller ikke til å delta utad med meninger om hvem som skal og ikke skal stå på den lista, sier Jacobsen.

Les også: Hele Groruddalen må få Aker som lokalsykehus

Sur stemning

– Min holdning er at alle verv en blir valgt til, skal en klappes inn i, så får vi heller få en kald skulder og bli sendt ut igjen når noen mener vi har gjort en dårlig jobb, eller at nå må andre få slippe til, sier Jacobsen.

Som Dagsavisen har skrevet, summes det allerede i Oslo Ap om at det blir kniving om plassen blant Ap-mennene i hovedstaden. Jacobsen håper prosessen kan gjennomføres på en ryddig og åpen måte.

– Dersom det er uenighet, så må vi klare å leve med det også. Det er det som er litt utfordrende med Oslo Arbeiderparti. De fleste andre partier og fylkespartier klarer å ha diskusjoner om topplasser på en rolig og avslappet måte, uten at de trenger å plassere folk i båser og skape sur stemning. Det er naturlig at mange ønsker posisjoner og framstående tillitsverv i Arbeiderpartiet. Det er en styrke, sier Jacobsen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Utstillingsvindu

Nå vil han at Oslo Ap som det største fylkeslaget også skal være det viktigste fylkeslaget i Ap.

– Vi skal være relevante i utformingen av Aps politikk fram mot 2017. Det viktigste vi kan gjøre, er å vise til hva vi har fått til Oslo. Vi har fått til endringer som betyr noe for folks hverdag og tatt byen i en varmere, grønnere og mer rettferdig retning. Utstillingsvindu er kanskje et litt teit begrep, men det er kanskje dét det handler om. Vi skal vise at vi i Oslo står for en urban og moderne sosialdemokratisk politikk, sier Jacobsen.

Les debatt: Å kalle byrådet for byregjering er en veldig god idé (Erling Fossen)