James Stove Lorentzen, fraksjonsleder for Høyre, mener at stoppeklokkeomsorg ikke har noen mening. FOTO: NTB SCANPIX

– Frekt av byråden

James Stove Lorentzen, fraksjonsleder for Høyre, mener at byråd for eldre, helse og sosiale tjenester, Inga Marte Thorkildsen (SV) urettmessig tar æren for noe andre har gjort.

I Dagsavisen i går, gikk Thorkildsen ut og fortalte at det skulle bli slutt på stoppeklokkeomsorgen i hjemmetjenesten, og henviste til den nye «Tillitsreformen».

Lite raust

– Vi synes det er lite raust og frekt av byråden å hele tida angripe forrige byråd istedenfor at vi sammen jobber for bedre tjenester. Begrepet stoppeklokkeomsorg har ingen mening, det er bare tom retorikk. Byråden sier jo selv at vi fortsatt vil ha faste rammer, sier bystyrerepresentant og medlem av helse- og sosialkomiteen, James Stove Lorentzen (H) til Dagsavisen.

I fjor sommer var det en heftig debatt i Dagsavisen, mellom blant andre den forrige eldrebyråden, Aud Kvalbein (KrF) og nettopp SV.

Kvalbein mente at det ikke var noen stoppeklokke i Oslo kommunes hjemmetjenester.

Noen som nesten fikk SV-leder Audun Lysbakken til å dette av stolen da han hørte det.

LES OGSÅ: Krangler om eldre

Start og stopp

Slik forklarte Kvalbein det i Dagsavisen i fjor sommer:

«Vedtakene for hjemmetjenester angir estimert tid for oppgavene som skal gjennomføres. En stoppeklokke angir startpunkt og sluttpunkt, og når tida er ute, så skal man holde opp. Vedtakene i hjemmetjenestene er altså vesensforskjellige fra en stoppeklokke. Det er grunnen til at jeg sier at det ikke er stoppeklokke i Oslo,», sa eldrebyråden da.

Reformer

Nabolagsorganisering av hjemmetjenester var hva det gamle byrådet kalte reformen, mens det nå heter Tillitsreformen.

– Nabolagsorganisering av hjemmetjenestene handler om at ansatte selv skal organisere tjenestene sine. Tillitsreform handler om at ansatte selv skal organisere tjenestene sine. Så hvorfor krangler SV?, spør Stove Lorentzen.

– Byrådet foreslo i «Seniormeldingen» i mai i fjor et forsøk med nabolagsorganisering. Vi hentet ideer fra Nederland. To uker etter kom SV med det samme, men kalte det tillitsreform. De så til København. Mange land i Europa legger nå om tjenestene. Alt dette er beskrevet i bystyremelding 1/2014 Seniormeldingen, sier Høyrepolitikeren.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Trist

Han synes at det er trist at SV slår politisk mynt på dette nå.

– Det er en rørende enighet om at vi skal ha en god eldreomsorg. Derfor er det viktig å jobbe sammen om dette. Det handler ikke om hvem som skal ta æren, sier han.

– Poenget vårt er igjen at her ser vi ut til å være enige om at det er bra å prøve nye måter å organisere tjenestene på, og se framover for å få best mulig tjenester, sier Stove Lorentzen.

 

MER OM STOPPEKLOKKE-DEBATTEN:

Krangler om stoppeklokka

Reidar (82): Alt går på tid

 – Se her er stoppeklokka, Kvalbein

Ansatte ut mot tidspress

Geir Lippestad:- Vurderte å kjøpe hjelp til mor