Fra statsbudsjettet: Snart kan rusavhengige få heroin på resept på statens regning

I statsbudsjettet foreslår regjeringen 21,7 ekstra millioner for å gjennomføre forsøksprosjektet med heroinassistert behandling for rusavhengige.

– Vi forhandlet dette inn i regjeringsplattformen på Jæløya, og holdt fast ved det på Granavolden. Endelig kan det realiseres, sier stortingsrepresentant for Venstre, Ola Elvestuen, til Dagsavisen.

I høst startet forberedelsene for et forsøksprosjekt med heroinassistert behalding i LAR i Oslo, og et lignende prosjekt er under planlegging i Bergen. Det betyr, litt enkelt forklart, at heroinavhengige kan få heroin og hjelp til å injesere dette fra det offentlige.

LES OGSÅ: Fortsatt millionstøtte til Human Rights Service (HRS)

I statsbudsjettet som kom onsdag bevilger regjeringen 21,7 ekstra millioner for å sørge for at prosjektet snart blir en realitet. 

De tyngste brukerne

Neste år vil dermed 300 heroinavhengige i Oslo og Bergen kunne få et tilbud om å få heroin fra det offentlige gjennom helsevesenet. Tidligere har heroinavhengige gjennom legemiddelassistert rehabilitering (LAR) fått tilbud om substitutter som Subutex og Metadon, men for enkelte tunge narkomane biter ikke dette på. 

Ola Elvestuen, stortingsrepresentant for Venstre.
Foto: MIMSY MØLLER

OLA ELVESTUEN. FOTO: MIMSY MØLLER

– Nå får vi et tilbud som også fungerer for de tyngste brukerne. Dette er et skadereduserende tiltak, og det vil gi de tyngste brukerne en enklere hverdag. Og gjennom å få en enklere hverdag kan det også gi bedre sjanser for at de klarer å slutte med heroin, sier Elvestuen. 

LES OGSÅ: Deler bad med 17 menn i kommunal bolig: «Astrid» og «Kari» betaler nesten 7.000 i husleie (+)

Heroinassistert behandling blir et femårig prøveprosjekt, og skal evalueres. Til våren skal også rusreformen behandles i Stortinget, som kan få konsekvenser for videre bruk av heroinassistert behandling.

– Dette gikk Oslo Venstre til valg på for første gang i 2007. Jeg har sjeldent opplevd å få større motstand mot et forslag. Her har det virkelig skjedd en utvikling, sier Elvestuen. 

Syntetisk heroin

I Oslo er det Oslo Universistetssykehus som har fått ansvaret for å gjennomføre prosjektet. Til egne nettsider sier prosjektleder Camilla Birkevold at de skal tilby syntetisk framstilt heroin på en sikker og forsvarlig måte til opptil 300 opiatavhengige.

LES OGSÅ: Dette betyr statsbudsjettet for din økonomi: Litt lavere skatt, mer barnetrygd og billigere lettbrus.

– Det er en forutsetning at prosjektet knyttes til eksisterende tilbud i Legemiddelassistert rehabilitering. Når driften er i gang skal det legges til samme seksjon i sykehuset som legemiddelassistert rehabilitering. Prosjektet skal planlegges i tett samarbeid med brukerorganisasjoner, private og ideelle aktører I Oslo, Oslo kommune og sykehuset for øvrig, sier Birkevold. 

Også i Høyre er man glade for at prosjektet går framover.

– Vi vil fortsette prøveprosjektet med heroinassistert behandling. Dette tilbudet er viktig for de det er vanskelig å nå og behandle gjennom de ordinære behandlingstilbudene i Oslo, sier Mats A. Kirkebirkeland, stortingsrepresentant for Oslo Høyre.