Nyheter

Fra brødre til søstre

Da søstrene Amundsen overtok familiebedriften Brødrene Amundsen Rørleggerbedrift AS for seks år siden, var det utenkelig å bytte firmanavn. Nå er Brødrene blitt Søstrene.

Av Henriette Lien Pedersen

Søstrene forteller at markedet har forandret seg, og at det nå er mye viktigere å være synlig når kunden får et behov, og det er viktigere enn tidligere å skille seg ut.

Kjennskap

– Før i tida var dette med historikk mye viktigere i forhold til kjennskap i markedet. Det var veldig skummelt å bytte navn, nettopp fordi merkenavnet Brødrene Amundsen var så sterkt. Nå ser vi at det faktisk er viktigere å skille seg ut, og være unik, forteller daglig leder Line Marita Amundsen Volle.

Statistikk fra utdanning.no viser at det er mindre enn to prosent kvinnelige rørleggere i Norge. Mari-Ann forteller at hun aldri har følt at det er flere psykiske eller fysiske hindringer for en kvinnelig rørlegger, enn for en mannlig rørlegger.

– Det finnes flere kvinnerelaterte yrker som er mer fysisk krevende enn rørleggeryrket. Som for eksempel i helsefag er det flere tunge løft og arbeidsstillinger som kan være mer krevende enn det å legge opp rør, sier Line Marita.

Søstrene forteller at egenskaper og kvalifikasjoner kommer først når de ansetter. De er ikke bekymrede om det bare er menn, eller bare damer så lenge det blir gjort en god jobb, men de merker helt klart en fordel ved å ha flere jenter i bransjen.

– Når vi jenter tenker og planlegger bad, så tenker vi automatisk litt annerledes enn det mannen gjør i forhold til praktiske egenskaper, funksjon og farge, forteller Line Marita.

Søstrene tror at flere av kundene oppsøker dem fordi de er jenter, og de har opplevd mye koselig når de har vært ute og jobbet. Mari-Ann forteller at det er flere kunder som blir oppriktig glade når de oppdager at det er en jente som står utenfor døren med verktøykassen i hånden.

Satser stort

Søstrene Am­­undsen har vært en liten hjørnesteinsbutikk i 30 år, og nå har de bestemt seg for å satse stort. Sammen med Kenneth Skogsrud startet de Norges største vvs-butikk Bademiljø VVS Expo på Alnabru, og som er en satsing i tillegg til den eksisterende bedriften.

– Her i den nye butikken var planen å lage et inspirerende sted, som skal være informerende og ikke forvirrende. Vi har fått høre av kunder at vi har truffet en nerve med butikken. Butikken skal være et inspirasjonssenter, og kompetansesenter, forteller Mari-Ann.

Søstrene forteller at de har behov for flere rørleggere, og de tror at dette er et problem som gjelder for hele bransjen.

– En av de store utfordringene våre er å skaffe kompetente og faglærte rørleggere. Vi trenger sårt flere ansatte, og dette er et av hverdagsutfordringene våre. Det er nok ikke en eneste seriøs bedrift, som ikke trenger flere rørleggere, sier søstrene.

Mer fra Dagsavisen