Fotball

Lyn-sportssjefen: – Vi trenger ikke dra til Trondheim for å hente spillere

Glenn Hartmann jobber lange dager i opptakten til Lyns retur til 2. divisjon. Sportssjefen forteller om mange henvendelser daglig fra spillere som vil til klubben.

Hartmann tok over som sportssjef 1. september, og det er ikke akkurat rolige dager på jobb selv om spillerne har ferie.

– Det er ganske ekstremt, for nå er det ikke bare A-laget som krever mye tid. Lyn 1896 har jo tatt over den sportslige delen av satsingen for G13 til og med G16. Så det er mye jobb med den prosessen. Vi har fire-fem-seks uker på å gjøre noe man egentlig kunne trengt fire-fem måneder på, sier han til Dagsavisen.

Samtidig er blikket rettet mot sesongoppkjøringen for A-laget. Den går i gang like over nyttår, og etter opprykket fra nivå fire er det stor interesse.

– Alle lurer på hva som skjer, og vi jobber jo på. Dessverre har vi, som mange andre klubber, utfordringer med bane og treningsfasiliteter. Og for vår del handler det ikke bare om strømpriser, selv om det nylig kom noen gode nyheter fra regjeringen der. Men det handler mye om ordentlige treningsforhold, og banen på Kringsjå ser jo ut som den gjør. Det er utfordrende når du driver en ambisiøs klubb med ambisiøse spillere, forklarer han.

Over 1600 tilskuere kom til Bislett for å se Lyns opprykksfest.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Lyn til Nesøya

Dermed har Hartmann og co. måttet lete etter løsninger.

– Vi har nå fått på plass at vi skal ha to treninger per uke på Nesøya. Så da må vi ut av kommunen, men får gode forhold på full bane to ganger i uka. Øvrige treninger vil gå på Kringsjå. Men banen der nå er, la oss kalle det «ok». Så det blir altså en kombinasjon av Kringsjå og Nesøya de tre første månedene.

Sportssjefen har tidligere uttalt til Dagsavisen at Lyn sikter mot et innenlands treningsopphold.

– Ja, vi ønsker å ha en weekend i slutten av januar, det blir enten til Valdres eller Raufoss. Det handler like mye om å komme litt vekk fra surt og kaldt vær på Kringsjå, som å komme litt inn under tak og ikke minst samles som en gruppe. I hvert fall for en kort periode. Vi så på alternativer for utenlands treningsleir. Men vi får rykke opp et nivå til da, der det er mer midler å hente. Utenlands treningsleir ville kostet oss minst 400.000. Det er penger som man kan bruke mer fornuftig i vår situasjon, mener vi, forklarer han.

Hartmann, trener Jan Halvor Halvorsen og co. ønsker blant annet å styrke stallen ytterligere.

– Vi føler at vi har en god plattform, med en bra stamme. Det kan være lett å tenke at «de har gjort det så bra, det fungerer nok også i 2. divisjon», men vi har jo faktisk spillere med erfaring fra Obos, Postnord og til og med Eliteserien. For en del av troppen er ikke dette ukjent farvann. Selvfølgelig vil det bli noen utskiftninger, men vi skal beholde stammen i laget, sier sportssjefen og fortsetter:

– Per dato tipper jeg vi har rundt 15 spillere på kontrakt, og som er med i 2023. Så jobbes det fortsatt med noen interne. Og så jobbes det med spillere eksternt i tillegg. Vi har en dialog med en fire-fem spillere akkurat som det er nå. Samtidig har vi ingen hastverk. Vi føler oss ganske trygge på det vi har. Vi fikk nylig på plass en avtale med Even Bydal, som forlenget. Han kom fra Raufoss etter sommeren og har vært en viktig brikke.

– Mange vil til Lyn

Hartmann kommer til å bruke mye av tiden sin på spillerlogistikk før 2023-sesongen sparkes i gang.

– Jeg bruker mye tid på scouting. Akkurat nå er det ikke så mange fysiske kamper å dra på. Men vi bruker selvfølgelig video og ulike digitale plattformer. Og man merker at vi fortsatt er Lyn, og at Lyn klinger bra for veldig mange. Jeg får sju-åtte daglige henvendelser om spillere fra agenter, sier sportssjefen.

– Halvparten av henvendelsene kan være interessante, halvparten ikke. Spillere fra både Eliteserien og 1. divisjon lar høre fra seg.

Beilerne kommer fra både fjern og nær.

– Vi får henvendelser fra spillere i utlandet også. Både i noen europeiske klubber, samt noen i Sverige/Danmark. Vi ser dog ikke så mye der. Det handler litt om hvor vi er, og ressurser. En ting er økonomi, men henter du spillere som må flytte på seg må du ta en aktiv rolle i trivsel og tilpasning. Det har vi ikke ressurser til. Vi ser primært etter spillere i østlandsområdet, og det er nok av gode spillere å ta av der. Vi trenger ikke dra til Trondheim for å hente spillere.

Lyn-trener Jan Halvor Halvorsen på Bislett.

– Hva med konkurransen i spillermarkedet fra andre osloklubber?

– Si det. Vi har vel ikke følt på den riktig ennå. Grorud har jo gitt fra seg noen spillere foreløpig. Skeid vil nok forsterke, men kanskje på en hylle over oss. Foreløpig er det ikke noe dragkamp jeg har vært borti, svarer Hartmann.

– Flere spillere har forlatt klubber som Grorud og KFUM. Er noen av disse aktuelle for dere?

– Det korte svaret er ja, men det er ingenting konkret foreløpig. Men vi registrerer jo at det er noen gode spillere i nærliggende klubber som er ferdige. Det vil naturlig nok være interessant kandidater for oss der.

Henter inn ferske midler

– Det er flere gode spillere der, ja?

– Det er det. Mange gode spillere, definitivt. Så må vi se på hva vi skal tilføre den troppen vi har. Det er mitt ansvar, med tanke på hvordan budsjettet skal se ut. Vi har muligheter, men vi kommer ikke til å ta helt av. Man hører jo om en del klubber som bruker mye penger. I Lyn skal vi ikke være med på noen lønnskarusell. Vi har jo en historie her, med tanke på det som skjedde i 2010. Det er viktig for oss at det vi gjør skal være bærekraftig, svarer Hartmann.

Etter opprykket tidligere i høst, et opprykk som grovt sett kostet fire millioner kroner, skal man nå ruste seg til spill på nivået over. En ny aksjon er i satt i gang, der man kan kjøpe en såkalt folkeaksje i Lyn til 150 kroner. Så langt har det kommet inn drøyt 2,3 millioner kroner (per 29.11.2022).

– Den har kanskje vært litt som forventet foreløpig. 2,3 millioner er 2,3 millioner. Jeg er imponert over at dem som er glad i Lyn ønsker å støtte oss videre. Det trenger vi. Spesielt med tanke på hvordan disse medieinntektene er fordelt på nivå tre, er det en kostbar divisjon å være i, spesielt hvis du har ambisjoner. Vi må håndtere ting på en fornuftig måte. Men man ønsker jo mer penger – det gir flere muligheter til arbeidsro.

Tidlig å spå

– Hvor viktig er det å klatre raskt opp til 1. divisjon?

– Det er jo viktig, utvilsomt. Vi legger ikke skjul på at vi skal tilbake til toppen av norsk fotball. Et opprykk er viktig, blant annet på grunn av de nevnte medieinntektene og mulighetene som ligger økonomisk på nivå to. Da kan man komme i balanse og forhåpentlig begynne å gå i pluss, svarer Hartmann og fortsetter:

– Det er dyrt å være i 2. divisjon. Vi skal jo ikke ta oss vann over hodet heller. Vi skal bruke neste år til å bli konkurransedyktige. Vi kan slå hvem som helst, men forventer ikke å være helt oppe i toppen i 2023. Denne sesongen skal vi bruke til å få referanser, finne ut hva som fungerer og hvilke knapper som må trykkes på for å i 2024 kunne være i en posisjon til å kjempe blant de to-tre beste. For det er «alltid» to-tre lag som kjemper om opprykk. Da handler det om marginer, flyt og skader, ikke nødvendigvis om å ha 20 millioner kroner i budsjett.

Skeid-spiss Johnny Buduson kom stadig vekk alene med Arendals keeper, da vertene hadde en klar plan om å ta gjestene på kontringer.

– Hvor lenge har man råd til å opprettholde en satsing i 2. divisjon, hvis et opprykk til 1. divisjon uteblir?

– Det spørsmålet der må du nesten stille til styret. Men emisjonen hjelper jo oss med tanke på opprykket vi har hatt og en ny satsing. Men klart, klubben parallelt må jobbe med andre typer inntektskilder. Det må jobbes enda bedre med sponsorer og partnere. Og det er jeg ganske sikker på at det jobbes bra med fra styret nå.

PS! Hartmann mener at Arendal, Grorud og Egersund blinker seg ut som tetlagene i Lyns avdeling i 2. divisjon 2023, men påpeker at det er tidlig å spå noe allerede nå.

Mer fra Dagsavisen