Marerittstart for Vålerenga i Toppserie-sluttspillet – Brann snudde og vant

(Vålerenga – Brann 1-2) Lørdag var det mye omdiskuterte Toppserie-sluttspillet i gang. Søndag var det duket for et toppoppgjør mellom Vålerenga og Brann, der Brann snudde 0-1 til 2-1 og vant.

INTILITY ARENA (Dagsavisen): Kampen søndag var den første for Vålerenga i det mye omdiskuterte sluttspillet, som blir gjennomført for første gang i Toppseriens historie. 1., 2., 3. og 4.-plassen hadde før kampen fått utdelt henholdsvis 6, 4, 2 og 0 poeng, noe som gjorde at Vålerenga lå på 3. plass med to poeng før søndagens kamp.

Gjestene fra Bergen vant grunnserien og startet dermed med seks poeng, mens Rosenborg på 2. plass startet med fire og har nå sju, ettersom de slo Stabæk 3–1 lørdag. Bæringene ligger sist med null poeng.

Vålerenga åpnet oppgjøret på best mulig måte og scoret etter bare 21 (!) sekunder, men Brann scoret to ganger i andre omgang og vant fortjent 2–1. Men om Karina Sævik hadde satt ballen i det åpne målet og ikke i stolpen på 1–0 i 1. omgang, kunne det fort sett annerledes ut.

Men stang er ikke mål, Brann var best og tok tre meget sterke poeng.

Vålerenga kvinner jubler etter scoring av Janni Thomsen 1-0 mot Brann søndag.

Brann-kompleks for VIF

– Etter utligningen er Brann best. Vi gjorde et forsøk, men det strakk ikke til. Jeg begynner å bli litt lei av at vi bare er nesten gode nok mot Brann, sier en skuffet Vålerenga-trener Nils Lexerød.

– Vi er gode i 1. omgang, bedre enn Brann, og skaper en rekke store sjanser. Da leder vi fortjent. Så klarer vi ikke følge opp det i 2. omgang. Vi er ikke stabile nok over 90 minutter. Det må vi bli om vi skal vinne slike kamper, sier han videre.

Kampen søndag var den fjerde på rad for Brann sin del uten å tape for VIF. Sist de blåkledde vant en kamp mot bergenserne var tilbake i oktober 2021, da VIF vant 2–1 borte i cupen. I de tre siste kampene mot Brann: 1-1, 0-1, 1–2 og 1–2.

– Jeg vil ikke si at vi har et Brann-kompleks, men det er mer et uttrykk for at vi fortsatt ikke klarer å bikke jevne toppkamper i vår favør. Det er selvfølgelig veldig surt, sier treneren.

Etter søndagens kamp har VIF fortsatt to poeng, men allerede nå er det en luke opp til både Brann (9) og RBK (7).

– Totalt sett ser det veldig vanskelig ut å vinne seriegull nå, uten tvil. Da må alt gå i vår favør fremover. Samtidig er det fortsatt 15 poeng å spille for og alle kommer til å ta poeng fra alle. Målsettingen vår er fortsatt topp to og Champions League, og det lever.

Vanvittig Vålereng-åpning

Vålerenga tok avspark på solfylte Intility søndag og gikk opp i ledelsen etter bare 21 sekunder. Etter fem pasninger innad i laget slo Stine Ballisager Pedersen en perfekt stikker gjennom til Janni Thomsen.

På halvvolley hamret Thomsen ballen via tverrliggeren og i mål til 1–0. Den danske duoen vartet opp med dynamitt!

Og VIF fortsatte å kjøre på. Fem minutter var spilt da hjemmelaget fikk corner. Etter at Brann-keeper Aurora Mikalsen bokset ballen ut fra farlig område, sto Thomsen klar i returrom. Forsøket fra målscoreren gikk til side for mål.

Smalt i metallet begge veier

VIF var det førende laget innledningsvis og fikk en vanvittig mulighet etter halvspilt 1. omgang til å øke til 2–0. En nydelig stikker fra Thea Bjelde sendte Karina Sævik alene gjennom med Mikalsen. Sævik, som kom til VIF fra Avaldsnes i starten av august, rundet Mikalsen og skulle bare sette ballen i mål. Men forsøket gikk i stolpen og ut.

Gjestene i svart kom mer og mer med i oppgjøret, men skapte ikke det helt store før etter 38 minutter, da de fikk frispark på 17 meter. Nora Eide Lie skjøt ballen over muren, men i tverrliggeren og utenfor. Et skikkelig skremmeskudd fra gjestene.

Flere store sjanser ble det ikke på tampen av den første omgangen. Vålerenga gikk dermed til pause med 1–0.

To Brann-scoringer

Vålerenga åpnet også den andre omgangen bra, selv om det ikke ble mål etter 21 sekunder. Og det var gjestene som, ganske ut av intet, fikk kampens andre scoring.

Eide Lie fikk gå og gå og gå, helt uten press, fra midtstreken til 16–17 meter. Midtbanedirigenten slapp så ballen perfekt til Therese Åsland, som var klinisk alene med Jalen Tompkins og la ballen under målvakten. Dermed var vi like langt.

Scoringen ga gjestene skikkelig blod på tann, og de tok fullstendig over etter utligningen. Brann skapte ikke all verden i perioden etter scoring. Så ble Maria Brochmann byttet inn etter 70 minutter.

Og etter bare noen sekunder på banen, hadde Brochmann snudd kampen. Brann brøt høyt i banen og Svava Gudmundsdottir fikk forsere inn på VIF sin halvdel uten press. Brochmann sto alene ute til høyre, fikk ball og hamret ballen i lengste. 2–1 til Brann.

Brann kunne juble etter scoring av Dybwad Brochmann mot Vålerenga lørdag.

Vålerenga måtte da ut og jage utligning, men klarte ikke å skape noen store farligheter mot Brann-målet før to minutter før full tid. Thomsen fikk stå helt alene på elleve-tolv meter og skyte, men forsøket gikk over. Det var den kjempemuligheten Vålerenga hadde ventet på i den andre omgangen.

Men det ble ikke scoring, Brann kjempet som løver de siste minuttene og vant 2–1.

– Det ble tøft for oss. Men heldigvis fikk vi 1–1 tidlig i andreomgang og da fikk vi blod på tann. Det er utrolig godt å starte sluttspillet på denne måten, sa Branns Eide Lie til NRK.

VIF skal møte alle lagene i sluttspillet to ganger. Slik ser det resterende kampprogrammet ut:

Stabæk (B, 18/9), RBK (H, 2/10), RBK (B, 15/10), Stabæk (H, 23/10), Brann (B, 30/10).

– Akkurat nå er vi bare skuffet over utfallet. Fra mandag av må vi se på mulighetene som er der og hva vi må jobbe med den kommende uken, selv om det er for tidlig å si noe om det nå. Vi møter Stabæk og de to topplagene møter hverandre, så ting kommer til å skje, avslutter treneren.