trikkeligaen

Grorud-sjefen syns synd på Kjelsås: – De fortjener helt andre forhold å spille på

Kommunen støtter Grorud-trener Aksel Bergo, og Kjelsås-trener Eivind Kampen i at ti år er for lang tid mellom hver gang man skifter kunstgressdekke i Oslo.

I etterkant av cupens 2. runde, der Grorud slo ut Kjelsås, ønsket Grorud-trener Aksel Bergo å ta opp spilleforholdene på Grefsen stadion. Han syns det er trist at klubben ikke kan tilby en bedre kunstgressmatte.

– Jeg har veldig respekt for den jobben Eivind Kampen har gjort her i mange år, og det kan jeg bare si når vi vinner da, men her har Oslo kommune noe å gjøre med å gi den klubben her en bane som det både går an å trene, og spille på. For det er fryktelig vanskelige forhold, og jeg syns at Kjelsås idrettslag, og Eivind og gjengen hans fortjener helt andre forhold å spille på, sa Bergo til Dagsavisen etter søndagens kamp som endte 1-0 til Grorud.

– Her er det vanskelig å utvikle fotballspillere. Fryktelig vanskelig, la han til.

Reglene for å få tildelt ny kunstgressmatte, som er finansiert av det offentlige, sier at en ny matte skal ligge i ti år før tippemidler blir utløst slik at kommunen får råd til å legge nytt. Både Bergo, og Kjelsås-trener Eivind Kampen mener at det er for lenge å vente.

– Banene brukes hele dagen, og det er supert. Men da kan du ikke ha levetid på ti år, for de er daue etter fem, kanskje fire år, og det er selvfølgelig flaut og veldig dumt, forteller Kampen.

Eivind Kampen på Gjemselund. Treningskamp sommeren 2021. 4-2

– Staten må ta ansvar

Idrettsbyråd i Oslo, Omar Gamal (SV), er klar over utfordringen i Oslo, og er enig med de to trenerne i at spillemidlene bør utløses tidligere.

– I Oslo har vi et gigantetterslep når det gjelder idrettsanlegg og kunstgressbaner. Det etterslepet jobber vi hver dag med å ta igjen. Vi har firedobla investeringene til idrettsanleggene i Oslo de siste årene. I 2021 og 2022 skal vi bruke 186 millioner bare på kunstgressbaner. Det er en historisk satsing, men uten spillemidlene så har vi ikke sjans til å investere så mye som vi gjør i idrettsanlegg. Det er et problem at spillemidlene ikke forholder seg til faktisk behov for rehabilitering og slitasje på banene, men heller har rigide tiårsregler som ikke forholder seg til virkeligheten, sier han til Dagsavisen

Han poengterer også at Oslo kommunes ansvar er å sørge for breddeidretten. Toppidretten er statens ansvar.

– Kulturministeren må ta et større ansvar for toppidretten, og ikke overlate sitt ansvar til kommunene.

– Så det er egentlig lite kommunens kan gjøre for sine toppklubber, slik det er i dag? Hva er løsningen tenker du?

– Løsninga er i hvert fall ikke å ta av sykehjemsbudsjettet eller breddeidretts-, eller skolebudsjettet. Her må kulturministeren kjenne sin besøkelsestid, og se at det er en verdi i å investere i idretten Oslo når anleggene brukes så mye. De gjør det gjennom spillemidlene og det er helt avgjørende for å få bygget, men det er en utfordring at spillemidlene ikke forholder seg til reelle behov. Vi investerer for 6 milliarder kroner i Oslos idrettsanlegg. Anleggene leier vi ut gratis til idretten, svarer Gamal og fortsetter:

– Det har vært et historisk taktskifte siden vi tok over, men utfordringen er at det tar tid å ta igjen etterslepet etter et borgerlig styre som ikke investerte en krone i breddeidrettsanlegg for byens befolkning, men var mer opptatt av å arrangere OL, som de heller ikke fikk til. Hadde vi ikke hatt ett så stort etterslep kunne vi diskutert toppidrettsanlegg. Nå er fokuset breddeidrett, og å sørge for at barn og ungdom har anlegg. Det er også idretten selv enig i, svarer Gamal.

Saken fortsetter under bildet.

Byråd for kultur, idrett og frivillighet Omar Samy Gamal orienterte om koronasituasjonen tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Ikke et unikt problem

Problemet med slitte baner er langt fra uvanlig. Alle Oslos toppklubber har kjent på det samme problemet i løpet av de senere årene. KFUM måtte starte årets sesong på Intility Arena, ettersom matta der var for dårlig. Grorud har vært gjennom det, og Skeid står midt oppi en saga som innbefatter mye mer enn bare selve kvaliteten på matta.

Kjelsås-trener Eivind Kampen mener også at banene som nå blir bygget ikke er i god nok stand, selv nye.

– Vi i Oslo er jo dårligst i landet. Nå har dem vel begynt å legge dårlig kunstgress når dem først legger nytt også. Ser jo den nye Skeid-banen er elendig, og nye Tørteberg er jo drita dårlig, for at de skal tåle masse bruk. Så det er klart at vi lever i U-land når det kommer til anlegg, og lite interesse fra de som styrer, sånn er det, sier Kjelsås-trener Kampen.

Kjelsås er nå inne i sin sjuende sesong på den nåværende kunstgressmatta. Sånn sett skal den ha tre gode år igjen, før tippemidlene blir utløst, og de kan legge nytt. Men faktum er at banen allerede er langt på overtid.

– Skeid spilte jo på Nordre Åsen i sikkert seks år på overtid også. Så det er jo håpløst, sier Kampen.

Mener byens spillere fortjener bedre

For banene som Oslos toppklubber benytter seg av er på ingen måte eksklusive for et A-lag. Selv Intility Arena brukes hele dagen, hele uka, hele året.

Grorud-trener Aksel Bergo synes det er synd at byens fotballspillere ikke har bedre fasiliteter å trene på.

– Jeg har frekventert Grefsen stadion siden 98 med jevne mellomrom og sett storhetstida deres, så jeg har stor respekt for den historien, og her bør det legges om og her må man ha mulighet til å drive vedlikehold slik at de kan fortsette den jobben dem gjør, som er god. Det skal ikke være sånn for ungdom og unge i Kjelsås idrettslag at de skal komme til en sånn bane, og det er ikke idrettslaget sin skyld, så her får noen ta i et tak.

Saken fortsetter under bildet.

Grefsen stadion.

Skal sette av seks milliarder de neste fire årene

Men hvem er det som skal ta tak? Idrettsbyråden er klar på at de kommer til å prioritere bredden, ettersom det både er deres, og idrettens ønske. Han ser imidlertid at ti år er for lenge for Oslos toppklubber å vente, og er ikke fremmed for at regelen kunne vært endra.

– Man kan bygge en bane som holder toppidrettsnivå i ti år, men det er ekstremt dyrt. Toppidrettslag pleier å bytte underlag etter tre-fem år. Den kostnaden har ikke Oslo, eller noen andre kommuner råd til å ta. Det vil ta for mye av kommunebudsjettet, men jeg er enig at hvis man skal få til en løsning for disse kunstgressbanene må spillemidlene forholde seg til de reelle behovene for rehabilitering av baner, og ikke rigide tiårsregler.

– Ja, for det er vel det som er problemet her, at denne ordninger passer svært dårlig for flere av Oslos baner, som brukes mye?

– Ja, noen baner brukes mye, eller har et spesielt underlag som gjør at det blir mer slitasje på banen. Hadde vi vært i en situasjon der vi kunne fått spillemidler før så hadde vi selvsagt benyttet oss av den muligheten. Men sånn det er nå blir det for dyrt å investere uten spillemidler for kommunen. Vi skal imidlertid sette av seks milliarder til idrettsanlegg de neste fire årene. Der vil det også bli mye kunstgressbaner, som både er populært, og et stort behov for, forklarer Gamal.

Mer fra Dagsavisen