Fotball

Hjertetrøbbel setter fotballen på vent for Hammer

KFUM-stopperen Jørgen Hammer (30) er føre var, og tar en pause fra fotballen etter at risikoen for alvorlig hjerterytmeforstyrrelser hadde økt.

Jørgen Hammer var på vei tilbake fra en ankelskade, og hadde fått innhopp i KFUMs to siste kamper, mot Grorud og Ranheim, da han onsdag tok avgjørelsen om sette fotballkarrieren på vent.

Beslutningen tok han etter en rutinekontroll.

– Under en rutinemessig kontroll før sesongen ble det påvist noe som kunne indikere at jeg hadde en økt risiko for alvorlig hjerterytmeforstyrrelser. Vi sjekket det videre hos eksperter som gjorde de samme funnene. De henviste meg til Rikshospitalet som nå skal ta saken videre. Jeg skal dit i august, og velger dermed ikke å ta unødvendig risiko frem til ting er helt avklart, sier KFUMs stopperveteran til KFUMs hjemmesider.

Hamer, som står bokført med totalt 107 kamper for KFUM, vil være på den sikre siden, og føler at han allerede har gått langt.

– Jeg har følt at jeg har strukket strikken for langt med tanke på risiko, og velger derfor å trappe ned til situasjonen er helt avklart. Men, det er viktig å si at dette er noe som jeg kan bli frisk fra, men da kreves det et inngrep som ikke er så omfattende, men det som tar tid er å få timen til inngrepet.

Får støtte av sjefen

KFUM-trener Jørgen Isnes tror Hammer har tatt en god beslutning.

– Hammer har funnet ut at han ikke vil pushe grensene, og det tror jeg er fornuftig. Jeg, og hele klubben støtter han i det, sier Isnes til Dagsavisen.

Isnes er glad for at feilen ble oppdaget, men vet samtidig at det ikke var noen enkel beslutning å ta for Hammer.

– Det er aldri morsomt, og Hammer er en vinner. Jeg veit veldig godt at det var et tungt valg for han. For dette var et valg han måtte gjøre sjøl. Men han er veldig på at dette er en rutinemessig kontroll der man har funnet en feil som han må inne og rette på. Så tror både han og legen at han kan få spilt igjen, forklarer Isnes, og legger til:

– Dette med hjerte har vært i vinden med Christian Eriksen. Når en sånn hendelse kommer i fotballen så blir man jo litt engstelig. Men dette var jo en rutinemessig kontroll for en stund siden, så dette er mye mindre dramatisk, og hvis alt går etter planen kan han være tilbake i august, opplyser Isnes.

Skal holde seg i gang

I mellomtiden må han klare seg uten Hammer på banen, men stopper-veteranen vil fortsatt være en del av treningene til Kåffa.

– Han skal holde seg i gang på treninger. Men vil ikke være involvert i de tøffeste øktene og fotballkampene. Så jeg vil vel egentlig ikke si at han trapper ned. Han kommer til å holde seg i form, sier Isnes, og fortsetter:

– Han vil jo være ute lenger enn vi trodde først, og det er selvfølgelig kjedelig. Vi mister en leder på banen, men han kommer til å være på feltet, og det er vi glad for. Han er en referansespiller i hverdagen. Sånn sett får vi brukt han godt ennå. Men i kamper så vil vi savne lederskapet hans, og den gode fotballspilleren han har vært for oss.

Nouri et alternativ?

Isnes sier at de kan komme til å hente noen i overgangsvinduet for å erstatte rutinen og lederegenskapene til Hammer.

I så måte er det naturlig å tenke på Amin Nouri, som nylig takket for seg i Vålerenga. En østkantgutt, med erfaring, og defensiv trygghet kunne kanskje vært noe for KFUM.

– Eller hva, Isnes?

– Vi får se, ler han hemmelighetsfullt.

To av KFUMs assistenttrenere, Johannes Moesgaard, og Daniel Fredheim Holm kjenner godt til Amin Nouri fra tiden i Vålerenga.

Isnes er likevel klar på at de tross alt har høyrebacker, og at de stopperne som har spilt så langt denne sesongen tross alt har klart seg ganske bra. Behovet er derfor ikke prekært for Ekeberg-klubben, som for øvrig flytter tilbake og begynner og trene på eget kunstgress på Ekeberg allerede på mandag.

Mer fra Dagsavisen