Fotball

Rosted takker Kjelsås for suksessen: – Hadde ikke vært her i dag uten dem

Sigurd Rosted la grunnlaget for sin suksessfulle karriere i Kjelsås. Både Rosted selv og trener Eivind Kampen håper å se Brøndby-stopperen i Kjelsås-drakt før han legger fotballskoa på hylla.

På mandag sikret Brøndby seg sitt første seriemesterskap siden 2005, og det med tidligere Kjelsås-stopper Sigurd Rosted i troppen. Rosted spilte en god del fra start siden overgangen fra Gent i 2019, men har blitt sittende mer på benken på tampen av denne sesongen.

– Det har ikke vært en helt optimal situasjon, men sånn er det. Jeg får jobbe hardt fremover – nå er det ferie før vi starter på nytt igjen fra sommeren. Planen er å spille fast fra og med neste sesong, sier Rosted til Dagsavisen.

Vil avslutte i Kjelsås

Rosted spilte 83 kamper for Kjelsås fra 2012 til 2015, og Brøndby-stopperen er en av en rekke midtstoppere som har tatt steget ut i større klubber og ut i utlandet etter å ha utviklet seg i Kjelsås.

– Jeg sa det før jeg gikk til Sarpsborg, at jeg ville avslutte i Kjelsås. Det hadde vært kjempekult. Jeg har 83 kamper, så det hadde vært moro og en ære å runde 100 kamper for klubben, forteller Rosted.

Kjelsås-trener Eivind Kampen håper å få se sin tidligere stopperbauta i Kjelsås-drakt før han legger opp, men tror det blir en stund til han får se 26-åringen i blått igjen.

– Han er selvsagt hjertelig velkommen tilbake i Kjelsås, men jeg håper han skal gjøre mange store ting på den største scenen før det skjer. I framtida ville det vært fantastisk om han kom hjem og engasjerte seg i klubben. Han er helt opplagt en type som ville gjort det veldig bra her, sier Kampen til Dagsavisen.

Var ett år i Spania

Men før det ble Kjelsås på stopperen, var det Hasle-Løren Rosted startet karrieren i som seksåring, før han reiste ett år til Spania da han var ti år.

– Det var veldig lærerikt. Laget jeg spilte på hadde et A-, B- og C-lag, og av de på A-laget var det fem som var med videre på et slags fylkeslag. Treneren jeg hadde i Spania følger med på hva jeg gjør nå, og vi holder kontakt på melding. Det er veldig gøy, sier Rosted.

Året etter var han tilbake i Hasle-Løren og spilte sjuerfotball med laget før han som 14-åring ble en del av Bjerkealliansen. Det var en sammenslåing av spillere fra Hasle-Løren, Årvoll og Linderud. Der spilte han med spillere som Bruno Leite og Kevin Mankowitz.

– Det var mange store talenter på det laget, og flere kunne blitt veldig gode. Vi hadde et veldig bra lag, men siden vi ikke hadde noe A-lag, fikk vi ikke respekten vi fortjente. Vi var på høyde med alle de beste lagene i Norge.

Meldte overgang til Kjelsås

Han var med da Bjerkealliansen tapte Nike-cup på straffer for Vålerenga i 2008, og var også med da de vant Kappa Cup med finaleseier over Rosenborg, som blant annet hadde Ole Selnæs som kaptein.

– Vi hadde mange gode spillere, så jeg tenkte ikke da at jeg skulle bli profesjonell fotballspiller. Men det var gøy å spille på et såpass bra lag. Og jeg var jo en av de bedre, sier Rosted beskjedent og ler.

Bjerkealliansen hadde ikke noe juniorlag, så etter G16-spill, meldte alle spillere overgang til diverse klubber. Noen gikk til Skeid, noen til Årvoll og andre igjen til Hasle-Løren.

– Jeg fikk tilbud fra Hasle-Løren, men det føltes som et litt for stort steg å gå fra G16 til 2.divisjon på den tiden. Kjelsås derimot hadde juniorlag i 1.divisjon og 2.lag i 3. divisjon, så jeg følte det var mer riktig for meg, forteller Rosted.

Fast som 17-åring

Han gikk til klubben på Oslos tak som 17-åring, og spilte 3. divisjon og var med på juniorlaget i et halvt år, før han ble tatt opp i A-stallen. Allerede som 17-åring, i 2012, var han fast inventar på A-laget.

– Det var veldig lærerikt. Allerede i 2012-sesongen fikk jeg bryne meg på flere veldig gode spillere. Jeg husker vi møtte Rosenborg 2, da jeg scoret mitt første mål. Da møtte vi et ganske bra lag med spillere som Daniel Fredheim Holm, Mikkel Diskerud og Alexander Sørloth, minnes han.

I 2013 spilte han samtlige minutter, i det som ble en midt-på-treet-sesong for Kjelsås. Også i 2014 var han en viktig brikke for laget, i en sesong som gikk langt bedre.

– Det var en eventyrlig sesong. Hadde det ikke vært for Follo, hadde vi rykket opp. Vi hadde vunnet alle de andre avdelingene med samme poengsnitt. Personlig var jeg også fornøyd, og det var jo min tredje faste sesong som stopper i 2. divisjon. Og jeg var jo bare 20 år, så interessen fra andre klubber skjøt fart etter den sesongen, husker Rosted.

– Var på et veldig høyt nivå tidlig

Sommeren 2014 trente han med Lillestrøm, og etter sesongen var det prøvespill med Vålerenga, Stabæk og Sarpsborg. Til slutt falgt valget på særpingene, som ifølge Rosted selv hadde det beste langsiktige tilbudet for ham. «De ville satse på meg», sier han.

Kampen selv husker en gutt som var fantastisk morsom å jobbe med, og som utvikla seg i et fryktelig høyt tempo.

– Han hadde en naturlig ærgjerrighet, og god treningsmentalitet hver eneste dag. Sigurd hadde evnen til å kjenne igjen bilder, og forstå hvordan ting hang sammen. Han var på et veldig høyt nivå tidlig. Jeg husker veldig godt at han var skyld i et mål borte mot Buvik, der han var litt nonchalant på en ball han skulle skjerme ut, slik at de fikk et trøstemål. Det var i en kamp vi vant 6-2, om jeg ikke husker helt feil. Da var han veldig skuffa over seg sjøl, og alt som kunne ligne på slurv var fjerna fra spillet hans etter det, minnes Kampen og fortsetter:

– Vi hadde ganske mange voksne spillere på den tida, men Sigurd fikk tidlig stor respekt, og styrte rekkene med autoritet og tydelig kommunikasjon. Det er ganske uvanlig fra tenåringer, sier Kampen.

Saken fortsetter under podkasten med Kampen:

Det ble tre sesonger i Sarpsborg før Rosted ble klar for Gent. Etter to sesonger der, skrev han altså under for Brøndby i august 2019. Kampen sier følgende om Rosted i tiden fremover:

– Fotballen er jo litt moter og trender. Nå er det i ferd med å bli litt gjevt med de spillerne som kan forsvare seg igjen. Jeg synes Sigurd har ekstreme egenskaper når det kommer til å forsvare egen boks, og det tror jeg både landslaget og europeisk toppfotball vil sette veldig stor pris på i årene som kommer. Så jeg både tror og håper på 7-8 veldig gode år for Sigurd videre, sier Kampen.

God tone med treneren

Rosted har holdt kontakten med sin tidligere trener Kampen, som trener laget nå og som også var trener da Rosted tok steget. Rosted selv har bare lovord å si om Kampen.

– Vi prater en del sammen. Når jeg har hatt treningsfri, har jeg ofte trent med Kjelsås. Han er en veldig ålreit fyr som er den treneren som har hatt mest innflytelse på meg. Han formet meg til å bli den jeg er i dag. Han nådde frem til meg som ingen andre har gjort, skryter Rosted.

Kampen selv blir rørt når han hører lovordene fra sin tidligere stopperkjempe.

– Det setter jeg ekstremt stor pris på høre. Vi hadde et veldig godt samarbeid, og evalueringene vi hadde i etterkant av kamper og treninger vil jeg aldri glemme. Sigurd var det første talentet jeg fikk være med på å sende oppover, så han er både en spesiell spiller og gutt for meg. Jeg lærte veldig mye av å jobbe med han, og det har jeg brukt mye av i trenervirket mitt senere, sier Kampen.

Full av lovord

Kampen mener Rosted er det største talentet som har vært i klubben i hans tid, og at kombinasjonen av fysiske forutsetninger og forståelse var rå.

– Treningsmentaliteten har jeg nevnt, men han hadde også en evne til å få det beste ut av spillerne rundt seg, som er viktig i lagidrett. Så tror jeg Sigurd er veldig viktig for de talentene som har kommet etter han. Spesielt i egen klubb, men også litt nasjonalt. Han er en av spillerne som har vært litt posterboy for å gå 2.divisjonsveien til toppen, sier Kampen og fortsetter:

– Jeg er helt sikker på at det har betydd mye for de talentene som har tatt steget ut fra Kjelsås i senere tid. Et slags bevis på at hvis jobben gjøres, så er både arenaen og treningsmiljøet mer enn godt nok til å lykkes. Det er helt sikkert at Sturla Ottesen, Sebastian Jarl, Jesper Taaje og Ulrik Mathisen for å nevne noen også er spillere som kan ta tilsvarende steg de neste årene, avslutter Kampen.

Mer fra Dagsavisen