Nyheter

Forenklingen som forsvant

Moderniseringsminister Jan Tore Sanner skulle kutte behovet for byggesøknader med 20 prosent. Resultatet for Oslo ble det motsatte.

Sommeren 2015 ble en gledens sommer for landets huseiere. Endelig skulle man slippe å søke for enkle tilbygg. Garasjer for eksempel? Glem søknaden! Balkong? Uthus? Hobbybod? Bygg i vei!

– Disse sakene er 20 prosent av byggesakene, sa Jan Tore Sanner til VG i forkant.

– Vi gjør dette enklere både for byggherre og for kommunen. Kommunene kan bruke tida til å løse andre oppgaver, sa han.

Nå har det nye reglementet vært aktivt i halvannet år. Resultatet? Vi søker som aldri før. Antallet byggesøknader til Plan- og bygningsetaten i Oslo i år var opp med 10 prosent. Det er nokså nøyaktig like mye økning som året før.

Dette viser årsrapporten fra Plan- og bygningsetaten i Oslo.

Les også: Ja, noen vil hacke deg. Men det er ikke russerne. (Aslak Borgersrud)

Mye aktivitet

Så hvorfor går ikke tallene ned? Vi ringte etaten for å finne det ut. Der fikk vi snakke med assisterende direktør Hogne Hove.

– Vi har også lurt på hvorfor dette skjer, sier han.

– Det er jo en god del aktivitet. I tillegg sitter vi nok med et inntrykk av at det har blitt større bevissthet i befolkningen om at det er en del tiltak som må søkes om, legger han til.

En del av forklaringen for Oslo kan være at veldig få tomter i Oslo i det hele tatt er store nok til at man kan bygge over fire meter fra nabogrensa.

Andre grunner til økt søking kan være økt bevissthet i befolkninga, om hva som må søkes om.

– Det kan være en del ting hvor folk tidligere tok seg til rette, men nå søker. Men vi men mangler dokumentasjon på dette, sier Hove.

– Men effektiviseringen skulle jo redusere saksmengden med mange prosent?

– Det har ikke vi sett i Oslo.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Stridt år

Årsrapporten fra Plan- og bygningsetaten forteller også at etaten fortsatt ikke har saksbehandlingstiden i orden. Bare 87 prosent av sakene som skal behandles innen tre uker blir faktisk behandlet så fort. Og sakene som skal behandles på tolv uker er enda dårligere, der viser tallene at 80 prosent behandles i tide.

– Vi ser at antall saker som vi har klart å behandle innen lovbestemt frist er lavere nå enn i 2015, innrømmer Hove.

– Man skal ikke legge skjul på at 2016 har vært et stridt år. Vi har litt større portefølje enn vi kunne ønske, men vi gjør grep nå for å få raskere behandling av byggesøknadene, sier han.

– Har gitt effekt

Vårt generelle inntrykk er at regelverksforenklingene har gitt ønsket effekt, sier statssekretær Bjørnar Laabak i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

– Når det gjelder Oslo er det riktig at den totale mengden byggesøknader har økt. Dette er også naturlig å forvente for Oslo i en periode med økende press på utbygging, sier han.

Laabak forteller at de detaljerte tallene for såkalte «ettrinnssøknader uten ansvarsrett» tegner et mer nyansert bilde. Nedgangen fra 2014 til 2015 var på nesten 200 søknader. Tallene for 2016 er ikke klare ennå.

– Det er også viktig å legge til grunn at søknadsfritaket ikke har et like stort potensial i byer som allerede har en høy tomteutnyttelse, som for eksempel i Oslo. Vi er for tiden underveis med å evaluere nærmere virkningene av regelverksforenklingene og vi vil snart komme tilbake med mer, forteller Laabak.

Fikk du med deg denne? Er dette Oslos verste datasystem?

Mer fra Dagsavisen