Illustrasjonsfoto.

Foreldrebetaling i barnehagen og korona: Må foreldre betale fullpris?

Etter at barnehagene ble stengt, har foreldre stilt spørsmål om de må betale fullpris for barnehageplassen de ikke får benyttet framover. I dag kom svaret.

Torsdag kom beslutningen om at barnehagene i hele landet stenges, med unntak av for barn med foreldre som jobber i samfunnskritisk nødvendige jobber.

Dagsavisen har stilt spørsmål til Oslo kommune, Private barnehagers landsforbund (PBL) og kunnskapsdepartementet om dette. Under fredagens pressekonferanse kom dette svaret: 

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sa under pressekonferansen at kommunene ikke har mulighet til å ta betalt for barnehage- eller SFO-plasser når de er stengt. Dette skal kompenseres med økte midler til kommunene, i form av 250 millioner kroner i første omgang.

Samleside: Alt du trenger å vite om korona.

Kompenserer

– Vi mener juridisk sett at foreldre har en plikt til å betale for plassen også nå, men departementet må komme med en gjennomgang og kompensere et eventuelt bortfall av foreldrebetaling. For vi har også stor forståelse for foreldrenes situasjon, sa direktør i PBL, Anne Lindboe, til Dagsavisen før regjeringens pressekonferanse.

Lindboe forteller at foreldrebetalingen er essensiell for barnehagene.

– En del drifter allerede med underskudd. Det sier seg selv at hvis betalingen faller bort, så må vi permittere. Og det vil være alvorlig, for vi trenger alle på jobb, for å gi et tilbud til de som fortsatt skal ha en plass, sier hun.

Etter at nyheten kom på pressekonferansen venter PBL i spenning på hva kompenseringen til kommunene betyr for dem.

–  Vi regner det som en selvfølge at det i denne prosessen blir likebehandling av foreldre i private og kommunale barnehager, og at også foreldre med barn i private barnehager får den samme hjelpen fra myndighetene. Det er viktig at det også her kommer nasjonale føringer, sier Anne Lindboe.

Slasken: Folkens, nå er det krise

Utfordrende

Akkurat det med sentrale føringer har vært en utfordring hittil, forteller hun.

– Skal vi stenge, skal vi ha åpent? Hvem har rett til plass? Det har vært praktisert så utrolig forskjellig fra kommune til kommune, og det har vært vanskelig å forholde seg til. Det har vært stor frustrasjon i sektoren, sier hun.

Les også: Digital læringsapp er nede

Samleside: Få siste nytt om korona