Nyheter

Flyktet i natten – reddet livet

Han var to timer fra å bli deportert til Auschwitz. Siegmund Korn forteller sin historie i «Ninas barn», boka og filmen om det jødiske barnehjemmet i Oslo.

Bilde 1 av 4

– Jeg har hatt flaks, fastslår Siegmund Korn (86).

I dag markeres årsdagen for deportasjonen av de norske jødene. 26. november 1942 ble 532 norske jøder sendt i døden fra kaia på Akershus. Siegmund Korn skulle vært en av dem.

Jødisk flyktning

Sammen med tvillingbroren Norbert var han kommet til Oslo før krigen, gjennom en norsk hjelpeorganisasjon for jødiske barn. I Oslo etablerte norske jøder et barnehjem for jødiske flyktningbarn.

Bestyreren var Nina Hasvoll Meyer. Natt til 26. november 1942 ble hun varslet av norske motstandsfolk om aksjonen mot jødene. Dermed fikk hun evakuert de 14 barna fra barnehjemmet i Holbergs gate, idet jødedeportasjonene begynte.

Ett av barna på barnehjemmet var Berthold Grünfeld (1932-2007), faren til regissør Nina Grünfeld, som i høst kom med filmen og boka «Ninas barn». Tre av de gjenlevende barna fra Oslos jødiske barnehjem forteller sine historier her. Siegmund Korn er en av dem.

– Nina, bestyreren, kom inn på gutterommet der vi lå, hun vekket oss og sa: «Dette som skjer nå er verre enn 9. april», forteller Siegmund Korn.

KOMMENTAR: I dag er det 73 år siden 532 jøder ble sendt fra Oslo med enveisbillett til døden (Lars West Johnsen)

Stille som mus

De 14 barna på det jødiske barnehjemmet ble evakuert i to omganger. Barnelegen Nic Waal organiserte transporten.

– Vi ble kjørt bort i Nic Waals sykebil, den hadde sandblåste vinduer, slik at ingen kunne se inn i bilen. Nina satt foran og vi seks guttene satt bak, stille som mus, broren min og jeg ved siden av hverandre. Vi visste ikke hvor alvorlig situasjonen var. Vi var barn, vi hadde ikke hørt om konsentrasjonsleire, forteller Siegmund Korn.

I halv seks-tiden om morgenen, bare to timer etter at de siste barna hadde forlatt barnehjemmet, kom politiet og banket på døra, for å hente jødene og sende dem ned til kaia. Ingen skulle spares. 42 jødiske barn ble sendt i døden på D/S «Donau».

LES OGSÅ: Samuel Steinmann, Norges siste Auchswitz-overlevende, er død

Mengele

I løpet av natta hadde tyske soldater satt opp sperring i Majorstuakrysset, for å hindre jøder i å ta seg ut av byen. Nic Waal vurderte situasjonen raskt, økte farten, pekte mot legeskiltet i bilvinduet – og ble sluppet forbi.

– Hadde vi blitt stoppet og kontrollert, ville vi vært ferdige, konstaterer Siegmund Korn.

– Og da hadde ikke jeg sittet her nå.

De 532 norske jødene som ble deportert med «Donau», ble sendt rett til Auschwitz.

– En tanke dukker opp innimellom: Jeg var jo tvilling. Hvis vi hadde blitt deportert, ville vi endt opp hos doktor Mengele, som eksperimenterte på tvillinger i Auschwitz ... Men det nytter ikke å gruble over det hele dagen. Da hadde jeg blitt gæer’n.

LES OGSÅ: Historisk unnskyldning fra norsk politi til jødene

Statsløs

De 14 barna fra det jødiske barnehjemmet i Oslo flyktet over til Sverige, ved hjelp av grenseloser og norske motstandsfolk. I Sverige ble de registrert som flyktninger, og ble tatt hånd om på et jødisk barnehjem ved Göteborg. Da krigen var over i 1945, var Siegmund og de andre barna statsløse.

– Tyskerne tok fra fra oss vårt østerrikske statsborgerskap. Vi hadde ikke lenger noen rett til å komme tilbake til Norge, sier Korn, som ble innvilget norsk statsborgerskap i 1947.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Forferdelig

I Sverige begynte han med skihopp, og i Norge gjorde han senere karriere som hopptrener. Han var trener for landslagene i både hopp (1988–89) og kombinert (1992-93). Nå er han pensjonert interiørarkitekt, bor i Oslo, og har fortsatt kontakt med flere av barna fra det jødiske barnehjemmet. De møttes igjen i høst i forbindelse med «Ninas barn», som er vist på NRK og er tilgjengelig på NRKs nett-TV.

Igjen ser vi på ny store strømmer av flyktninger komme over grensen mellom Norge og Sverige. I dag innføres det strengere grensekontroller.

– Jeg skjønner deres situasjon. Jeg var flyktning selv, sier Siegmund Korn.

– Dette er en forferdelig situasjon for hele Europa.

Mer fra Dagsavisen