Nyheter

Flere søker hjelp etter voldtekt

Aldri før har så mange ofre for voldtekt og seksuelle overgrep henvendt seg til legevakta i Oslo. – Svært positivt, sier fagfolk.

Bilde 1 av 2

– Vi vet at mørketallene er store, og vi håper at dette betyr en reduksjon i mørketall. Årsakene er sammensatte, men det er positivt at flere søker hjelp, sier seksjonsoverlege ved Overgrepsmottaket på Oslo legevakt, Henriette Waitz.

Denne uka var helse- og sosialbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) på besøk hos legevakta i Oslo sentrum. Der fikk hun servert fersk statistikk over antallet henvendelser til overgrepsmottaket. Tallene bekrefter en langvarig trend:

Flere og flere oppsøker legevakta etter å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep. Så langt i år har 300 personer oppsøkt legevakta i Oslo etter seksuelle overgrep. Det er flere enn noensinne.

– Det er ingenting som tyder på at det er noen reell stor økning i antallet seksuelle overgrep. Da tyder det på at flere oppsøker hjelp. Det er entydig positivt. Da kan vi lure om det handler om at det er større bevissthet rundt dette i samfunnet, at avskammingsprosessen er i gang. Vi vet at det betyr noe hva slags debatter som er og hva slags fokus vi har for om vi klarer å bidra til at terskelen blir lavere for å søke hjelp, sier Thorkildsen.

Kommentar: For et offer som ikke blir trodd, sier frifinnelsen omtrent dette: Du ville det. Det var din skyld. (Hege Ulstein)

Skader

Helse- og sosialbyråden fikk også en grundig gjennomgang av hva Overgrepsmottaket gjør, og hva som skjer med noen som oppsøker mottaket etter å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep.

Waitz ved legevakta forteller av få av ofrene for seksuelle overgrep har fysiske skader. Likevel er det viktig å oppsøke hjelp tidlig. Det er mye legevakta kan gjøre for deg.

– Alle har nytte av å få hjelp tidlig. Både på grunn av psykiske reaksjoner og for å få plassert følelsene, men også for å sikre spor i tilfelle de ønsker å anmelde. Og man kan få forebyggende medisiner mot smitte og graviditet, slik at man vet at man er frisk og godt ivaretatt, sier Waitz.

Fagkonsulent Tone Fjørde sier de også tilbyr rådgivning, og kan sette deg i kontakt med en bistandsadvokat. Legevakta oppfordrer aldri til å anmelde forholdet eller ikke, og du kan få medisinsk undersøkelse, medisiner og rådgivning helt uavhengig av om du velger å anmelde.

– Alle blir veldig preget av å bli utsatt for en sånn hendelse. Alle har behov for å bli ivaretatt av noen. Har man ikke noen er det veldig fint å komme hit. Du får også rådgivning om hvordan natta kommer til å bli, hvordan neste dag kommer til å bli. Du får vite at det raskt melder seg heftige etterreaksjoner. Du er forberedt på at det er normalt, og at det ikke er du som tilter, sier Fjørde.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Mange anmelder ikke

Legevakta fører ikke statistikk over antallet ofre som velger å anmelde voldtekten, men Waitz’ erfaring er tydelig: En stor andel av ofre for seksuelle overgrep velger å ikke anmelde forholdet.

– Det er en stor andel av overgriperne som er venner og kjente. Det er ikke bare bare å anmelde en du kjenner godt eller er kjæreste med, sier Fjørde.

– Vi er veldig opptatt av at det er den enkeltes valg. Vi informerer om muligheter. I noen saker er det viktig for saken at politiet kontaktes raskt, for eksempel for å sikre et åsted. Derfor er det viktig å anmelde raskt, og noen ganger informerer vi om muligheten og viktigheten av det, sier Waitz.

Thorkildsen sier det er viktig at flere anmelder for å plassere ansvaret der det hører hjemme.

– Det har en avskrekkende effekt. For mange er det en viktig del av det å bli trodd. Samtidig er det minst like viktig at vi jobber forebyggende med dette, sier hun.

Ønsker flere menn

Over mange år har det vært en stor overvekt kvinner som har oppsøkt Voldtektsmottaket, selv om vi vet at også mange menn er utsatt for overgrep. Legevakta ønsker nå å fortelle menn om at også de har et tilbud.

– Antallet menn her har ligget på pluss minus fem prosent stabilt over flere år. Og vi er mange damer som jobber her. Vi må gjøre noen vrier både med oss selv og hva vi kommuniserer ut. Menn må oppfatte at overgrepsmottaket er et tilbud for dem også, sier Fjørde.

Les også: – Skjenket jente (14) full og voldtok henne

Årsaker

I år har det vært skarpt fokus på voldtekt og viktigheten av å anmelde overgrep, både etter NRK-serien Skam og etter den mye omtalte Hemsedal-saken i sommer. Det kan ha bidratt til at flere nå søker hjelp etter overgrep.

– Det har vært utrolig fint å se debatten. Det er mange menn som har hevet seg på. På godt og vondt, det skal sies, men det er mange menn som har hevet seg på det jeg mener er den riktige siden, og skrevet at gutta må snakke sammen om hva som er akseptabelt, sier Thorkildsen.

Mer fra Dagsavisen