Nyheter

Flere dør i brann

Seks personer omkom i branner i Oslo i 2016, fire flere enn i 2015. Og brannvesenet ser et mønster i dødsbrannene.

75 prosent av dem som omkommer i branner tilhører risikogrupper som eldre, pleietrengende, rus og psykiatri.

– Brannsikkerhet bør inn i omsorgen. Disse gruppene trenger mer hjelp enn andre, sier sjef for brannforebyggende avdeling, Hege Hammer, i Oslo brann- og redningsetat (OBRE) til Dagsavisen.

Les også: Misnøye med å flytte 110-sentralen

Eldre og pleietrengende

Tall fra DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) viser at 75 prosent av dem som omkommer i brann er i disse gruppene. Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann sammenlignet med resten av befolkningen.

– Kommunale boliger er overrepresentert i brannstatistikken, sier Hege Hammer.

Tall fra DSB viser at 40 personer omkom i brann i Norge i 2016.

Julemåneden ble spesielt dyster for statistikken med åtte branndøde. På de siste 25 årene er 2008 året med flest omkomne i brann med 82 personer og 2015 er året med færrest omkomne med 35, skriver DSB på sine nettsider.

Siden 1979 har det i snitt omkommet 64 personer hvert år.

– Vi jobber med nullstatistikk, og ser at antall bygningsbranner er stabilt. Derfor er hver person som omkommer i brann, en for mye, sier Hege Hammer.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Flere enn i trafikken

I 2016 omkom fire personer i Oslo-trafikken. Seks omkom i branner. Av disse var fire i aldersgruppen 50–69 år. En var over 70, mens den siste var i aldersgruppen 30–49 år.

– Andelen eldre vil øke i årene framover, og for mange av disse vil det ikke være mulig å ivareta egen brannsikkerhet. Vi må bry oss med naboen, og passe på at andre blir varslet om de selv ikke hører eller reagerer på røykvarsleren, sier hun.

For brannvesenet er det en trist bekreftelse at de som har de dårligste forutsetningene til å ta vare på seg selv, er de som dør i branner.

OBRE ønsker nå en felles dugnad for å bedre sikkerheten hos disse utsatte gruppene.

– Branner kan skje hos alle. Men når vi blir eldre eller pleietrengende trenger vi andre hjelpemidler enn da vi var unge. Derfor må vi sørge for at det ikke begynner å brenne, sier Hammer.

– Det kan være et så drastisk tiltak som å skifte bolig, til å sørge for at røykvarsler og slukningsutstyr fungerer. Komfyrvakt er også et viktig brannhemmende tiltak, sier Hege Hammer.

Brannvesenet er også opptatt av at statlige og kommunale tjenester som Nav, hjemmetjenesten og andre instanser trår til og bidrar.

Les også: Omkom i brann

Mer fra Dagsavisen