Nyheter

– Fjern IS fra jordens overflate

Mens Frankrike trapper opp bombeangrepene mot IS, lukker ikke flere forsvarspolitikere døra for å øke Norges militære bidrag i Syria og Irak.

Bilde 1 av 2

– Vi bidrar jo allerede i dag, og støtter kurderne med trening. Det handler bare om hvordan vi definerer bidraget, sier nestleder i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Christian Tybring-Gjedde (Frp).

Etter terrorangrepene i Paris fredag har franske bombefly flydd flere bombetokter over Syria. Mandag så både britenes statsminister David Cameron og den danske utenriksministeren Kristian Jensen at de ønsket å bidra til å bombe IS-mål i Syria.

Norge er allerede en del av alliansen land som kjemper militært mot IS ved at vi trener kurdiske soldater i Irak. Nå sier flere norske utenriks- og forsvarspolitikere at de ikke vil utelukke at Norge kan bidra mer militært i kampen mot Den islamske staten.

LES OGSÅ: Hva er IS og hva vil de?

Militære midler

Lørdag sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg at alliansen kom til å trappe opp den militære innsatsen mot IS-

– Svaret på terroren må være å forsterke innsatsen for åpne, frie samfunn, både gjennom militære midler, politiske midler og gjennom verdikamp. Det er det vi kommer til å gjøre. Vi kommer ikke til å gi etter, vi skal trappe opp kampen mot terror, sa Stoltenberg til NTB.

1. nestleder i utenrikskomiteen, Øyvind Halleraker (H), sier at dersom det kommer en forespørsel fra NATO om å øke Norges militære bidrag, for eksempel med bombefly, så må komiteen og regjeringen diskutere det.

– Hvis vi får en slik henvendelse fra NATO eller alliansen er det tradisjon for å diskutere det både i partiene og i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen. Der legger regjeringen fram denne typen henvendelser og sine vurderinger, enten det kommer fra NATO eller en koalisjon som man har i Irak eller om den kommer fra FN, sier Halleraker.

LES OGSÅ: Dramatisk skifte fra IS

NATO

Tybring-Gjedde mener det er viktig at Norge holder seg til NATOs strategi, men at Norge bør bidra med det vi kan.

– Vi må ha med Putin. Det er stormaktene som bør drive dette fram. Norge kan bidra med det vi kan, men det er begrenset hva vi kan bidra med. Jeg tipper at IS ikke har de samme juridiske forskjellene som vi har i vesten. De er i krig med alle vantro, og der inngår også vi, sier han, og legger til:

– Jeg mener at IS må fjernes fra jordens overflate. Vi kan ikke ha en sånn barbarisk stamme i verden. Vi kan ikke leve med det. Det vi kan bidra med bør vi bidra med, men jeg tviler på om Norge bør stå i fremste rekke. Vi er allerede aktive i Mali, Afghanistan og vi hjelper kurderne, og Norges bidrag er nesten allerede overbelastet. Vi må se hva vi kan prioritere.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Opptrapping

Dagsavisen var i går i kontakt med både Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet. Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide viser til utenriksdepartementet, mens utenriksdepartementet ikke prioriterte å snakke med Dagsavisen i går.

Søndag kveld sa statsminister Erna Solberg at det foreløpig er uaktuelt for Norge å trappe opp eller endre den militære innsatsen i Syria eller Irak uten en tydeligere resolusjon.

– Vi må trappe opp innsatsen diplomatisk, vi må gjøre det ved å finne en løsning i Syra, ved å trappe opp arbeidet med fremmedkrigerne og ved å få stanset pengestrømmene til IS. Og så må de landene som mener de kan delta også inne i Syria, fortsette å gjøre det, sa Solberg.

LES OGSÅ:

Mer fra Dagsavisen