INNE UTE: Gruppa Tusmørke topper plakaten på Bønder i by’n-festivalen lørdag.

Festival i det grønne

Festivalsesongen fortsetter enda litt til. Lørdag med Bønder i by’n, en alternativ happening blant parsellhagene på Geitmyra i Oslo.

Geitmyra er en grønn oase rett over gjerdet fra sterkt trafikkerte Ring 2 midt i byen. Med parsellhager, små dyrkbare jordlapper på rekke og rad, og frittgående høns. Her foregår Bønder i by’n for femte gang. Øverst på plakaten står to navn som begge har høstet 5’ere for sine seneste album her i avisa – Tusmørke og Magnus Moriarity. Artistene spiller gratis. – De får bare noen grønnsaker vi har dyrket selv, kanskje litt egg og honning, sier festivalsjef Even Nord Rydningen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook

Begynte som protest

Bønder i by’n begynte i 2010 som en protest mot planene om å bygge parkeringsplass og barnehage på dette grønne friområdet på Sagene. Byrådet har siden vedtatt et foreløpig vern av Geitmyra.

– Men festivalen fortsetter som et forunderlig lite eventyr. Med forfattere som sitter i trær og leser, og vi har hatt konsert fra en luftballong. Min 92 år gamle bestemor sitter i døra, forteller Rydningen. «Døra» er inngangsporten til Geitmyra, der festivalgjestene blir bedt om å skrive seg inn når de kommer.

– Da håper vi at de vil representere seg selv på best mulig måte. Vi krever ikke inngangspenger. men oppfordrer folk til å legge igjen en donasjon i et melkespann. I fjor betalte hver deltaker sju kroner i gjennomsnitt. Denne økonomiske modellen er ikke så enkel, innrømmer Rydningen. I fjor var det 2.000 som besøkte Bønder i by’n.

– Festivalen har vært litt hysj-hysj, fordi dette er et sårbart område. Noen av dem som dyrker her har ikke ønsket mange festivalgjengere rundt seg, men vi har et godt publikum som oppfører seg helt eksemplarisk.

Les også: Grønn matglede på Geitmyra

Ureist mat

Mye med Bønder i by’n minner om en god, gammeldags happening fra festivalenes barndom på 70-tallet. Veteraner kan komme til å tenke på gratiskonsertene på St. Hanshaugen, og andre alternative oppspill fra før festivallivet ble kommersialisert og gjennomregulert. Bønder i by’n er en festival der du ikke blir ransaket og fratatt alt du eier ved inngangen. Her kan man ta med hva man vil, men det går også an å få kjøpt mat. Som ikke er kortreist, den har ikke reist i det hele tatt, siden den for det meste er dyrket fram på stedet.

Blant de andre som opptrer er Dig Deeper, Therese Aune og Emile The Duke. På programmet står også Goylem Space Klezmer, Center Of The Universe og Astrologers. Navn som antyder at bønder i byen kan være både jordnære og far out?

– Vi er rimelig godt realitetsorienterte, men ikke blitt kyniske. Vi har tro på verden og menneskene, sier festivalsjefen.