Innenriks

Færre søker yrkesfag i Oslo

Flere elever søker studieforberedende utdanningsprogram – på bekostning av yrkesfag.

Bilde 1 av 3

En drøy uke etter at søknadsfristen for videregående opplæring gikk ut, viser opptakstall for Oslo en usminket sannhet. Nasjonalt yrkesfagløft i 2013 og økt lærlingtilskudd til tross – ungdom gjør ikke som politikerne sier. Færre søker yrkesfag.

  • Pilene peker i gal retning. Snart velger bare hver femte søker til videregående opplæring i hovedstaden yrkesfag.
  • Årets søkertall viser en nedgang i søkningen til ordinære yrkesfag Vg1, fra 25 prosent i fjor, til 21,8 prosent i år. Langt under halvparten av dem kommer til å gjennomføre.
  • Mest dramatisk er situasjonen innenfor bygg- og anleggsfag der søkertallet til Vg1 har rast fra 203 i 2010, til 83 i 2016. Også helse og oppvekst har falt betydelig.
  • Samtidig er det stadig flere unge som velger studieforberedende utdanningsprogrammer, der søkertallene har økt fra 75 prosent i fjor til 78 prosent i år.

Les også: Yrkesfag gir Norge bunnplassering

For lite for sent

– Dette er dramatiske tall, fastslår skolebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap), som er bekymret for velferdsutviklingen i hovedstaden på sikt:

– Vi trenger fagarbeidere til omsorg og lek med barn, til å bygge byen og til å gi omsorg og aktivitet for eldre.

– Med dagens søking og gjennomføring vil vi ikke klare å løse disse store samfunnsoppgavene for egen maskin, sier Tellevik Dahl.

I går sendte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ut en pressemelding der han varsler at han sammen med kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) og partene i arbeidslivet mandag vil undertegne en ny samfunnskontrakt for flere læreplasser – samme dag som Utdanningsdirektoratet slipper de nasjonale søkertallene.

– Følger det ikke nye, konkrete tiltak med, hjelper det lite å undertegne en samfunnskontrakt. Kvaliteten på yrkesfagene er jevnt over god, og læreplassene står stort sett klare for elever som er kvalifisert, mener skolebyråd Tone Tellevik Dahl.

Hun mener problemet er mer grunnleggende enn som så.

– Elevene hører om yrkesfag for sent og på feil måte. I tillegg gir mange yrkesfag for dårlig jobbsikkerhet og vilkår i arbeidslivet. Det er dette vi må gripe fatt i, sier byråden.

Til høsten legger hun fram en egen yrkesfagmelding.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Går nye veier

Dagsavisen kan allerede nå presentere flere av tiltakene:

  • Yrkesretting i barneskolen: Arbeidet i fag som matematikk, naturfag og samfunnsfag skal kobles til konkrete yrker, bedrifter og arbeidsmåter. Byregjeringen vil gjennomføre forsøk med yrkesretting som utgangspunkt.
  • Arbeidsliv på timeplanen: Byregjeringen vil etablere «Arbeidslivets skolesekk» etter modell fra «Den kulturelle skolesekken». Det bør bli like naturlig at elever besøker arbeidsplasser som Munch-museet. Det vil gi elevene innsikt i arbeidslivets muligheter.
  • Foreldrekurs: Alle foreldre skal få tilbud om foreldrekurs i utdanningsvalg allerede når barna starter på ungdomsskolen. Foreldre har stor innvirkning på barnas valg, men lite kunnskap om mulighetene.

– Det holder ikke med åpne dager og rådgivning i 10. klasse, sier Oslos skolebyråd Tone Tellevik Dahl.

Les også: Vil ha gutter inn i helsefagene

På stedet hvil i Akershus og Buskerud

Selv om noen yrkesfag opplever et løft i søkertallet, står de samlet sett på stedet hvil.

Det viser tall for årets opptak til videregående opplæring i Akershus og Buskerud fylke. Som landets største opptakskrets, viser tall fra Akershus at en av tre elever i fylket søker seg til yrkesfag på Vg1. Slik har det vært i flere år. Inntakslederen ser likevel noen lyspunkter:

– Både helse og oppvekstfag, byggfag og service og samferdsel har hatt et lite oppsving i årets opptak. Samtidig ser det ikke ut for at studiespesialiseringsfagene tar en større del av kaka på bekostning av yrkesfagene totalt sett. Bildet har stabilisert seg, sier Hilde Dahlberg, seksjonsleder for inntak i Akershus fylke.

At mankoen på søkere til yrkesfag er størst i urbane strøk, er søkertallene for Buskerud en illustrasjon på. Her er forholdet tilnærmet 50/50 mellom tradisjonelle yrkesfag og studieforberedende fag.

Årets opptak viser et lite oppsving for helse- og oppvekstfag, elektrofag samt teknikk og industriell produksjon.

– Bygg- og anleggsteknikk opplever dessverre færre søkere i år enn i fjor, sier inntaksleder Tone Kvåle.

I fjor viste de nasjonale tallene en stor økning for helse- og oppvekstfag og idrettsfag, og en betydelig nedgangen for teknikk og industriell produksjon og medier og kommunikasjon.

Les også: Skole for seksåringene har hatt null effekt

Mer fra Dagsavisen