Nyheter

Får grov hets på sosiale medier

Ett år etter at han ble kåret til Årets Osloborger 2015 har netthetsen og trakasseringen av Mohsan Raja bare fortsatt.

Bilde 1 av 5

Det begynte i fjor da 32-åringen ble kåret til Årets Osloborger av Aftenpostens lesere fordi han, sammen med Nattevaktene, sto på natt og dag i flere måneder for flyktningene som kom til Tøyen i Oslo. Da det etter kåringen ble kjent at han hadde urent rulleblad tok det helt av. Siden det har hverdagen til Mohsan Raja vært preget av hets og sjikane.

– Jeg føler meg hetset, hengt ut og mobbet, sier Mohsan Raja, som en stund vurderte å gi tilbake prisen men valgte å ikke gjøre det likevel. Han viser Dagsavisen hva han mottar på Facebook.

– Det er bilder og tegninger med hets og sjikane. Folk ringer fra skjult nummer midt på natta og skriker «muslimjævel» og «gi tilbake prisen!» i telefonen, så jeg har måttet bytte telefon flere ganger og få hemmelig nummer. Og jeg har lukket profilen min på Facebook.

Økt muslimhets

Truslene kommer fra både muslimer og høyreekstreme, som begge har sitt å utsette på Rajas holdninger når det gjelder homofili og kvinnesyn.

– De mest aktive er de høyreekstreme. Hets mot muslimer er blitt bare verre de siste årene. Før kunne man oppleve å bli mobbet på grunn av hudfarge, men nå er det mest religionen som folk er forbannet på. Å være muslim i dag er mye verre enn for bare få år siden, sier Raja.

Hetsen kommer i form av tegninger og bilder med sjikanerende tekst, som Dagsavisen har fått låne her.

– Har du vurdert å anmelde det?

– Nei, men jeg sendte en mail til noe som heter politipatruljen på nettet, som kom med flere gode tips til hva man kan gjøre for å blokkere denne typen meldinger. Og de var veldig tydelige på at om man får trusler og grov hets bør man anmelde det.

Den verste kritikken mot Mohsan Raja har handlet om at han tidligere hadde lagt ut en rekke kontroversielle statuser på sin private Facebook-profil om, blant annet, homofili. Og at han hadde sonet en dom.

«Jeg er ikke stolt av fortida mi. Jeg gjorde mange dumme ting, men syndene er en sak mellom Gud og meg. Men jeg har sonet det jeg er dømt for, og det er seks år siden jeg fikk en dom. Dette trekkes nå fram igjen for hele Norge» sa Mohsan Raja til Dagsavisens Nina Johnsrud som møtte ham lille julaften i fjor, da det stormet som verst. Han stiller seg uforstående til at stormen ikke gir seg.

Les hele saken her: Mohsan Raja: Fra opptur til nedtur for «Årets Osloborger»

– Jeg har tatt meg sammen, blitt en voksen familiefar som ønsker å delta i samfunnet, gjøre noe bra, være en engasjert samfunnsborger. Det er tydeligvis noen som definerer min fremtid på grunn av min fortid. Det gjør meg trist og oppgitt, sier Mohsan Raja.

Han tror denne typen hets kan føre til at mennesker som prøver å finne veien tilbake til å bli gode samfunnsborgere føler at de aldri igjen kan bli gode nok.

– Sånn sett er det også et trussel mot ytringsfriheten, sier Mohsan Raja.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Homovenner

Han håper at hans åpenhet omkring hetsen kan få mobberne til å forstå at han ikke er den personen de ønsker at han skal være.

– Jeg mener en for all del skal kunne elske og gifte seg med hvem man vil. Å praktisere homofili er ikke tillatt ifølge min religion, men det vil ikke dermed si at jeg har noe imot folk som er homofile. Det er mye annet som også anses som synd, men islams lære innebærer å hate synden, ikke synderen. Hvorfor Gud eller Allah mener homofili er en synd, får de ta opp med ham.

– Det skal snart kåres en ny Årets Osloborger for 2016, hva tenker du om det?

– Jeg håper neste Osloborger slipper å gå i gapestokken.

Les også: Drapstruet etter flyktninginnlegg

Mer fra Dagsavisen