Byløvene

Et sted å sitte burgerfast

En internasjonal islending i Oslos burger-undergrunn.

Dagsavisen anmelder

Bilde 1 av 2

5

Tommi’s Burger Joint

Skippergata 32

Mat                   5

Meny                4

Miljø                  4

Service             4

Prisnivå            5

Du har sikkert hørt historier fra venner og ukjente som skulle ut å spise. Alle steder var fullbooket og til slutt endte de i «et lite høl i veggen» og fikk verdens beste måltid. Du skal ikke tro blindt på disse historiene, men om de sier at stedet het Tommi’s Burger Joint, så snakker de sant. Tommis burgere er verdt omveien, og de er blitt verdensberømte slik en singer & songwriter kan bli det på bakgrunn av et par gode originale låter på et hipt nettsted.

Gründeren Tómas «Tommi» Tómasson åpnet den aller første «Hamburgarabúllan» i den islandske hovedstaden nede ved den gamle havnen. Når Tommi’s Burger Joint nå har åpnet i Oslo, i Skippergata på gråbeinssida av Karl Johan, sies kjeden å ha kommet opp i totalt 11 «joints». I Oslo er den et hull i veggen, med to-tre høye småbord og en vindusbenk som de eneste sitteplassene. Men innenfor er det tjåka fullt, utenfor også, folk overalt i et disiplinert køsystem som avgjøres av personalet når de roper ut navnene de ti minutter i forveien noterte på bestillingene. På noen korte uker er Tommi’s Burger Joint blitt et farlig sted for folk som jobber i nærheten, og når julehandelen går over styr og man ikke har tid til å sette seg pent til bords, enten det er lunsj eller middag, vil det bli enda fullere hos Tommi. Ryktet om at burgeren til Tommi er på høyde med nye Oslo-favoritter som Illegal Burger og Munchies, har nådd langt utenfor Skippergata-kvartalet.

Veggene er slitne, bardisken nærmest tilfeldig hamret opp og hønsenettingen over kassa er pepret med hjemmeskrevne lapper som oppgir stedets tilbud og formaninger, av type «Be nice or leave» og «Århundrets tilbud». Det hele ser tilfeldig ut, men alle utesteder som ser ut som dagen etter at en hjemme alene-fest i Bærum gikk over styr, er selvsagt ikke det det utgir seg for å være. Hos Tommi skal det lukte islandsk alternativfølelse og shabby opprør, og interiørdesigneren har fulgt tegningene. Det fungerer selvsagt slik det skal, og Oslo-lokalet ser akkurat ut som Tommi’s i Københavns Kødbyen, i Berlins Invalidenstrasse, i Londons King’s Road. Ikke akkurat tilfeldige adresser det heller, og altså like lite alternativt som hvilken som helst «franchise»-kjede. Det lille barkjøkkenet i Oslo drives av Bjarni Finnsson og Baldur Bjarnason, far og sønn som sammen med øvrig familie har fått opsjon på Oslo-drift, og etter planen resten av Norge gjennom et meglerhus som har spesialisert seg på investeringsrådgiving for utenlandske investorer. Så mye for rock’n’roll-følelsen.

Ut og spise? Les flere restaurantanmeldelser her

Men burgeren kan ingen ta fra dem, og det er lett å bli sittende burgerfast i denne islandske kolonien midt i Oslo. 150 gram norskavlet Angus-kjøtt som er grillet til perfeksjon mellom brød som er mykt, nesten søtt og fransk i utførelse. Selve kjøttet har en knatrende god grillflate over krydret grov- og finkvernet kjøtt som lyser rødt, nesten på kanten til tartar. Slik kommer den om du ikke forteller at du er litt sart for understekt kjøtt, og ber om å få den «well done». På engelsk. De snakker lite norsk, islendingene bak disken, men de byr deg gjerne på «Tilboð aldarinnar» – århundrets tilbud – som er burger, frites og en boks mineralvann til 150 kroner. På denne riktige siden av burgerkjedehimmelen er det et kupp. Bare burger koster 95/105, vegetar koster 90/100 og barneburger noen tikronere mindre, alt ettersom du bestiller «ta med» eller du finner en sitteplass. Og uansett er det ikke noe tull, alt er enkel perfeksjon, med en tomatskive, frisk salat og en svær porsjon med «krispy» frites av en annen verden. Ost, bacon, Tommis saus og annet koster litt i tillegg. Og milkshake selvsagt, som til rundt 50-lappen gir et smaksmessig glimt av Island, et land som ikke har god iskrem bare i navnet. Og isen i Oslo, den henter Tommi’s fra Island, sammen med en lavastrøm av gode smaker som gir andre «alternative» burgerkjeder i Oslo skarp konkurranse.