Nyheter

«En økologisk fruktgrøt med quinoa, takk!»

Selv de aller yngste av oss setter pris på mat med farge og smak. Det er oppskriften når pupp byttes med blender, og far tar over på kjøkkenet.

Bilde 1 av 7

Sist torsdag var et par titalls fedre, med sine små håpefulle på Geitmyra Matkultursenter for barn, på kurset Tidlig Matglede, for å lære å lage mer spennende mat for de minste.

Kan spise alt

– Jeg er her for å gjøre min plikt som far, ler Thomas Birkemo til Dagsavisen.

Sammen med datteren Frida, (10 mnd) er han den første som ankommer denne ettermiddagen.

– Det er også for å lære å bli kjent med barnet sitt, og kunne lage mat sammen som vi kan spise sammen, sier han, mens datteren allerede har fått smaken på en gulrot.

– Barn blir kresne etter hvert som tida går, og vil ikke spise det samme hele tida. Det er ikke like stas med brødskive med leverpostei til hvert eneste måltid, selv om det er det enkleste akkurat nå, sier han.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

Det er ingen grunn til at barn ikke skal kunne spise det samme som oss voksne.

– Hun er veldig glad i å prøve nye smaker. Nå vi spiser, gir vi henne smaksprøver, sier han.

– Det går på konsistens og selvfølgelig mat uten salt, sier kursleder Anna Werenskiold til Dagsavisen, og forteller at blenderen er kokkens beste venn for riktig konsistens.

Hun er dansk og ernærings- og husholdningsøkonom. – En dansk utdannelse, ler hun.

På kjøkkenbenken foran deltakerne ligger det ikke bare tradisjonsrike råvarer som kylling, fisk, potet, gulrøtter og ris.

Eller hva sies om retter som fruktgrøt med quinoa, lammecurry med kikerter, søpotemos med eple og paprika, eller gnagekjeks med kokos og havre. Eller krydder som chili, ingefær, koriander, kardemomme og timian.

– Fordi små barn ikke skal ha salt, bruker vi kun råvarer uten annet enn naturlige tilsetninger, sier Werenskiold.

– I stedet for salt bruker vi masse forskjellig type krydder, for å gi smak. Små barn kan i utgangspunktet spise det meste. Du trenger ikke gå på butikken for å kjøpe babymat, sier hun.

Kurslederen er opptatt av at maten skal være enkel å lage, og at man lager samme mat til voksne og barn.

Ivrige smårollinger

– Det skal ikke være et stort prosjekt å lage mat for de minste, legger hun til.

Tilbake på kjøkkenbenken er fedre og barn delt inn i grupper, og har fått hver sin rett å lage.

Men med 10 smårollinger under året, som alle vil ha et par ivrige fingre med i spillet, er det ikke lett å lage mat.

Skrelt vårløk og gulrøtter havner like fort på gulvet som de er skrelt.

– Hun er blitt litt vrang på å spise mat, så jeg håper å kunne lære noen triks her som utvikler matgleden, sier Thomas Birkemo.

Mer fra Dagsavisen