Nyheter

Dropper øl-papirmølla

Serveringssteder skal slippe å søke om ny skjenkebevilling hvert fjerde år, lover byrådet. De vil i stedet bruke penga for å få tatt bandittene i bransjen.

Bilde 1 av 3

– Dette er en håndsrekning til den seriøse delen av utelivsbransjen. At vi tvinger absolutt alle 1600 som får skjenke øl i Oslo til å kjempe for sin eksistens hvert fjerde år vil ikke jeg bruke tid på lengre, sier byråd for næring og eierskap Marthe Scharning Lund til Dagsavisen.

Snart sender byrådet i Oslo ut ny alkoholplan for Oslo på høring. I dag er det sånn at du må ha en skjenkebevilling for å få lov til å servere alkohol. Hvert fjerde år må du søke på nytt om en slik bevilling som skal gjennomgås av kommunen, kemneren og politiet.

Det vil nå byrådet ha en slutt på.

Les også: LO i Oslo anbefaler å stemme MDG

Arbeidslivskriminalitet

– Jeg vil i stedet bruke de ressursene til å gå etter de useriøse. Dette er en bransje der vi vet det finnes økonomisk kriminalitet, arbeidslivskriminalitet, sosial dumping og skatteunndragelser. Vi øker antall kontroller, går etter vandel og går etter de vi vil ha fjernet, sier Scharning Lund.

Allerede i dag er det noen som ikke får fornyet skjenkebevilling fordi de for eksempel driver med kriminalitet eller useriøsitet, og som blir fanget opp nettopp gjennom søknadsprosessen. Men byrådet er ikke engstelige for at flere kriminelle og useriøse aktører vil slippe gjennom nåløyet ved at de slipper å fornye bevillingen.

– Hvis jeg bare hadde fjernet søknaden og ikke brukt de samme pengene på å øke kontrollene kunne det skjedd. Men jeg sparer ikke inn pengene vi i dag bruker på dette. Vi skal i stedet øke fokuset på dem som er useriøse. Jeg tror vi kan bedre klare å luke ut de useriøse underveis enn at vi plutselig oppdager at noen har drevet i fire år som ikke burde fått lov, sier næringsbyråden.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

LO skeptisk

Fellesforbundets avdeling 10 organiserer ansatte i restaurant- og utelivsbransjen i Oslo, og jobber hver dag for et mer seriøst arbeidsliv i utelivsbransjen. Leder Merethe Solberg er ikke imponert over byrådets plan.

– Det er fornuftig å luke ut de useriøse i bransjen gjennom at man fortsatt må søke om skjenkebevilling. Vi har tatt til orde for at serveringssteder som ikke følger den allmenngjorte minstelønnssatsen skal miste skjenkebevillingen. Det vil bli lettere for dem å beholde den dersom de automatisk får fornyet bevillingen, og det blir vanskeligere å få luket ut de useriøse, sier Solberg.

Fellesforbundet er LOs største forbund i privat sektor. Når avdeling 10 gjør sine kontroller i bransjen ser de ofte regelbrudd som manglende kontrakter.

– Så det siste dere trenger er å miste et verktøy i kampen for et mer seriøst arbeidsliv i utelivet?

– Ja, absolutt, sier Solberg.

Scharning Lund sier hun er enig med Fellesforbundet.

– Da er det nettopp å gå etter vandel og seriøsitet som gjør at jeg kan luke ut de som ikke oppfører seg, sier hun.

Når det gjelder muligheten for å inndra bevillingen fra skjenkesteder som ikke følger den allmenngjorte tariffavtalen sier Scharning Lund at lovverket står i veien for at hun kan gjøre noe med det.

– Men jeg kan love at dette betyr fullt fokus på dem som driver med sosial dumping. Jeg tror vi med dette vil klare å ta flere useriøse enn vi gjør i dag.

Regiondirektør i NHO Oslo og Viken, Nina Solli, jubler for at byrådet nå forenkler hverdagen for byens serveringssteder.

Les også: Oljeminister Kjell-Børge Freiberg utfordrer LO-leder Hans-Christian Gabrielsen om MDG-omfavnelse

NHO er imponerte

– Dette er en voldsom forenkling og et viktig signal til serveringsbransjen i Oslo. Dette har vi bedt om lenge. Tidligere har søknad om skjenkebevilling betydd mye byråkrati og stor uforutsigbarhet for bedriftene, sier hun, og legger til:

– Serveringsbransjen er med på å gjøre Oslo til en attraktiv by å besøke. Reiseliv er også en svært inkluderende bransje. Nå håper vi flere kommuner gjør som Oslo. En gledens dag, vi heier på dette initiativet.

I Oslopolitikken er KrF skeptiske til å droppe den fireårige søknadsprosessen. Førstekandidat Espen Andreas Hasle frykter at dette forslaget vil føre til at man mister noe av kontrollen over en bransje der det er mye useriøsitet og ulovligheter.

– Det er en del cowboyer i utelivsbransjen som tjener gode penger på å ta snarveier. Det er ikke bra for samfunnet, og det er ikke bra for bransjen. Jeg er bekymret over hva som vil bli konsekvensene av dette. Det er viktig med en rutine som søknad om skjenkebevilling, og jeg frykter at man i framtida ikke vil fange opp ting som man fanger opp i dag, sier han.

Les også: NHO inviterer LO til å lage en felles modell for ordna forhold i byggebransjen

Ny skjenkepolitikk

* I dag er det 1200 restauranter og utesteder som har bevilling til å servere alkohol i Oslo. I tillegg kommer over 400 butikker.

* Til sammen 17000 personer jobber i utelivsbransjen i Oslo.

* I dag må serveringssteder søke på nytt om skjenkebevilling etter fire år. Byrådet foreslår nå at dette skal gå automatisk, og at de skal slippe å søke på nytt når bevillingen går ut.

* I 2012 var det 72 steder som fikk avslag på søknad om skjenkebevilling. I 2016 var tilsvarende tall 24, altså en tydelig nedgang.

* I stedet for å bruke ressurser på å behandle disse søknadene vil Oslo kommune i stedet bruke de samme ressursene hos politiet, kemneren, skatteetaten, bydelene og kommunen til å gå etter de useriøse aktørene i utelivsbransjen.

* Dette er en del av byrådets nye alkoholpolitiske handlingsplan.

Mer fra Dagsavisen