Nyheter

Drikke eller ikke?

Mange drikker i Oslos parker i varmen – men er det egentlig lov?

Årets tidlige og ekstreme sommervær har gjort at folk har strømmet til byens bade- og solplasser i enorme folkemengder.

Så lenge du ikke bidrar til offentlig forstyrrelser kan du fint nyte en øl i parken, uten å være redd for å få bot av politiet. På Tjuvholmen er forholdene annerledes. Securitas på Tjuvholmen ser ut til å prioritere tilsnakk til personer som drikker, uansett om det har medført bråk.

Flere badegjester på bryggen ved Tjuvholmen har opplevd at vektere og serviceverter har bedt dem helle ut det av drikke som er åpnet. Til Dagsavisen forteller styremedlem i Tjuvholmen Infrastruktur Christian Bentzen at de ikke opplever det som et problem at folk drikker et par rolige øl.

– Vi har vektere fordi det er mange mennesker der, som har i oppgave å passe på at det er ro og orden, sier Bentzen.

Les også: Dette vil Oslos turister helst se (+)

Ekstra vektere

I tidligere år har beboerne på Tjuvholmen opplevd store utfordringer med støy fra besøkende og badende.

I løpet av sommeren 2016 bortviste private vektere, etter klager fra beboere, over 400 personer fra offentlige friområder på Tjuvholmen. Det ble innført ekstra vakthold fra Securitas for å redusere nattlig støy fra badebryggen. Klagene fra beboerne gikk i blant annet ut på høylytt snakking, roping, musikk og drikking, ifølge et notat fra Tjuvholmen Infrastruktur AS.

Jon Eldon er daglig leder i Tjuvholmen Drift. Selv om det ikke er Tjuvholmen Drift som har kontrakten med vekterne, har Eldon en formening om fokuset vekterne på området har.

ALKOHOL: Flere badegjester på bryggen ved Tjuvholmen har opplevd at vektere og serviceverter har bedt dem helle ut det av drikke som er åpnet. FOTO: TERESA ELTERVÅG CISSÉ

Flere badegjester på bryggen ved Tjuvholmen har opplevd at vektere og serviceverter har bedt dem helle ut det av drikke som er åpnet. FOTO: TERESA ELTERVÅG CISSÉ

Han tviler på at vektere viser folk bort fra området i år. Han påpeker at selv om vektere ber folk kaste drikken, har ikke vekterne lov å gripe inn mer enn det. Det mener han vekterne selv er også fullt klar over.

– Om folk ikke følger beskjedene, kan heller ikke vekterne gjøre noe mer, sier Eldon.

Det er politiet som har autoritet til å bortvise, beslaglegge og bøtelegge personer som bryter loven eller ikke adlyder ordre.

– Vi opplever ikke at offentlig drikking alene bidrar til ordensproblemer politiet velger å prioritere, sier seksjonssjef på forebyggende avdeling i Oslo politidistrikt, Geir Tveit.

Mest bråk i Sofienbergparken

Det er når det blir bråk og eventuelle klager at politiet kan bli innblandet. Tveit forteller at det er spesielt i Sofienbergparken de opplever mest bråk.

Men det er andre steder som krever politiets nærvær mer, som for eksempel Brugata, hvor alt fra offentlig urinering og hasjrøyking er problemer de prioriterer.

Han er ikke oppdatert på om politiet har opplevd spesielt mye tilkalling til Tjuvholmen.

– Forelegg for offentlig drikking kan starte på rundt tre til fire tusen kroner. Men det er uhyre sjeldent at man gir bot for dette alene. Det er som oftest i sammenheng med bråk, og å nekte å adlyde politiets ordre, sier Tveit.

Les også: «Sikkert 45 grader her inne i 81-bussen nå. Varme på radiatorene!!!! Dette er krise»

Kjent problemstilling

Det er en kjent problemstilling for politiet i Oslo at den sterke kulturen for å drikke alkohol i parken, egentlig strider imot loven.

Flere andre kommuner i Norge veier denne loven tyngre, hvor det bøtelegges oftere for offentlig drikking, ifølge en undersøkelse gjort av TV2 i 2015.

Tveit forteller at i andre kommuner er det nok et større ordensproblem knyttet til offentlig drikking. Dessuten mener han at det kan være både komplisert, vanskelig, og urettferdig og begynne å bøtelegge noen og ikke andre.

Bysykkel-krise i Oslo: Ikke én sykkel igjen i stativet

Mer fra Dagsavisen