Annonse
En beveget Christian Grindheim takkes av etter det som plutselig ble hans siste hjemmekamp for Vålerenga.

Dette var et feil valg, Deila

KOMMENTAR: To av Vålerengas mest verdifulle spillere forsvinner uten at Vålerenga får en krone igjen. Var det kluss i vekslingen, Ronny Deila?

Annonse
Oslo

 

Vålerenga mister også to av sine viktigste spillere. Det er unødvendig. Klubben burde beholdt Christian Grindheim ett år til.

At spillet rundt Herman Stengel endte med at han ble for dyr for VIF, er slike avgjørelser klubben må leve med. Herman Stengel har signalisert det siste halvåret at han helst ville bli i Vålerenga. Men med agent Jim Solbakken på laget handler det ikke om klubbfølelse eller lojalitet. Det er som kjent utdaterte verdier i fotballen. Penga rår. Og Stengel går til VIF-supporternes stigende raseri. Paradoksalt nok til Erik Espeseth og Ronny Deilas tidligere arbeidsgiver, og høstens suverent beste lag i Norge: Strømsgodset.

Herman Stengel har kostet Vålerenga mye. Det begynte at han mer eller mer mindre ufrivillig ble koblet til den såkalte Gunnarsson-saken i 2013, der han var en del av islendingens overgang fra Stabæk til Vålerenga. Magasinet Josimar har skrevet en hel bok om det. Støyen, rettsaken og prosessen gjorde at sentrale ledere i Vålerenga måtte gå selv om alle tiltalte ble frikjent i tingretten til slutt. Men for Stengel betø det gode vilkår for en kar man satset på. Det blir bare spekulasjon å summere hva han har kostet VIF. Og VIF får altså ingenting igjen når han går fordi kontrakten hans gikk ut.  Det er slik denne bransjen er innrettet, rett og slett. Både han og agent Jim Solbakken så et grønnere gress i Drammen, selv om Klanen elsket ham og Stengel kunne blitt en stor profil på Oslo øst.

Verre er det med avgjørelsen om å sende Christian Grindheim på dør. Ifølge trener Ronny Deila var det en svært vanskelig avgjørelse. Det tror vi på. Men han begrunner det med å tenke langsiktig. Det er greit nok. Men Grindheim har to-tre sesonger til som toppspiller og neste år krever både Vålerenga selv og omgivelsene at de skal inn i medaljekampen. Vålerenga er klubben som må tenke utvikling og prestasjoner samtidig. De trenger noen ankerfester. Grindheim var et slikt et.

Klubben måtte vite hvilken vei det gikk med Herman Stengel. Likevel valgte man å avskilte Grindheim to dager før årets siste hjemmekamp. Deila vil slanke stallen, men det svir når slankingen består i å ta bort det viktigste. Grindheim er ikke sideflesk som måtte bort. Han har tilhørt VIFs hjerne og kunnskapsbank.

Christian Grindheim har ambisjoner som fotballspiller fortsatt. Han vil spille på øverste nivå i to-tre år til. Ryktet om spillende assistenttrener i Skeid kan man glemme. Den jobben tar Morten Berre seg av.

Hvem skal styre Vålerengas midtbane neste år?  Det er det store spørsmålet VIF-tilhengerne spør seg i dag. De færreste av nykommerne i årets stall har slått til. Det er Grindheim og Stengel som har stått fram i en grå masse. De hadde begge høy markedsverdi. Nå forsvinner begge uten at det gir Vålerenga en eneste krone tilbake. Da har man ikke truffet med spillerlogistikken. Samme dag som nyheten kom om Stengels farvel, startet sesongkortsalget for 2018. Noen supportere reagerte med raseri. Hva er det de skal kjøpe? 

VIF jobber med å få inn en sportssjef. Er han på plass raskt nok til å kunne komponere 2018-stallen? Enn så lenge er det Ronny Deila som styrer det sportslige. Han elsker utfordringer. Det er Deilas draiv VIF-folket må stole på. En kamp gjenstår i årets sesong, den neste starter i det siste nedslag settes i Holmenkollen i mars. Det er under fire måneder til. Er Vålerengas start-ellever noe som kan utfordre Rosenborg og Molde? 

Annonse