Nyheter

Dette må du vite om meslinger

Det er oppdaget meslinger i hovedstaden. Hva betyr det for deg og meg? – Det er viktig at vi har fokus på dette. Det er ikke uten grunn at vi har MMR i vaksineprogrammet, sier kjendislege.

Er du litt snufsete om dagen? Kjenner feberen setter seg, og kanskje har litt vondt i halsen?

Vel, her om dagen ble det kjent at meslingene er tilbake! I hvert fall er det oppdaget en person som har meslinger. Oslo kommune sendte ut pressemelding mandag kveld om at en person som har oppholdt seg på Legevakta i Oslo mandag i forrige uke, og på en metal-konsert på Parkteatret tirsdagen etter, er smittet av sykdommen som vi egentlig har kvitta oss med her til lands.

Men er det grunn til bekymring? Bør vi ha panikk? Vi ringte ekspertene.

– Hva er egentlig meslinger, Wasim Zahid?

– Det er en barnesykdom, som er forårsaket av meslingviruset, som er veldig, veldig smittsomt. Før i tida fikk alle meslinger, forteller kjendislegen Zahid.

Saken fortsetter under bildet

LEGE: Wasim Zahid.

Wasim Zahid.

Egentlig er han spesialist i indremedisin og kardiologi, men han er også kjent fra TV-programmet «Hva feiler det deg», og dessuten som en eksemplarisk formidler av helsekunnskap.

– Er den er farlig, meslingen?

– Nja, den begynner som en vanlig forkjølelse. Men sår hals, hoste og feber. Så ender den med disse røde utslettene. For de aller fleste så går det helt fint, vi blir syke i noen dager, forteller han.

Les også: – Man kan fortsatt la være å vaksinere barna sine, men da får man bo i egne samfunn

Ekstremt smittsomt

– Hvorfor er vi så stressa for meslinger?

– Problemet er at det er så ekstremt smittsomt. Meslinger kan jo medføre komplikasjoner. Så når veldig mange blir syke, så blir tallet for alvorlige hendelser høyere.

– Og nå har altså noen fått meslinger. Bør vi da være redde?

– Det som gjør dette spesielt er at det er en helsearbeider som er smittet. Han jobber jo et sted hvor det kommer pasienter og babyer og potensielt mange som er ubeskytta. Folk med nedsatt immunforsvar.

– Blir vi litt overdramatiske, når alle avisene skriver om en person som har fått meslinger, liksom?

– Nei, jeg synes det er viktig at vi har fokus på dette. Det er ikke uten grunn at vi har MMR i vaksineprogrammet. Meslinger er ikke noe vi skal ha.

– Så nå må alle løpe og vaksinere seg?

– Mer enn 99 prosent som vokste opp før de fikk vaksinen, de fikk jo meslinger. Så å si alle. Men hvis du er uvaksinert og har vokst opp etter at vaksinen ble innført, så bør du absolutt vaksinere deg, sier han.

Les også: Meslingsmittet er ansatt på legevakten i Oslo

Nesten alle er immune

På Folkehelseinstituttet jobber Tone Bruun. Hun er overlege på avdeling for vaksineforebyggbare sykdommer. Og dermed altså vaksineekspert.

– Hva synes du, Bruun, bør vi ta utbruddet på alvor?

– Ja, vi skal jo ta det alvorlig. Men vi har heldigvis en høy vaksinedekning i Norge, sier hun.

Saken fortsetter under bildet

OVERLEGE: Tone Bruun.

Overlege Tone Bruun.

– Hvor mange er vaksinerte mot meslinger i Norge, da?

– I 2016 hadde 96 prosent av toåringene fått MMR år. Vi får nye tall nå 11. april, men det er ingenting som tyder på at tallene har gått ned. Så det er veldig bra.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

– Betyr det at vi ikke trenger å frykte et ubrudd?

– Vi trenger antakelig ikke frykte noe stort utbrudd. Det skal mye til. Men sykdommen kan spre seg, og det kan komme flere tilfeller i forbindelse med dette. Det får vi se i løpet av de neste ukene.

– Så, dere har ikke nå avlyst alle ferier på Folkehelseinstituttet?

– Nei, men vi følger veldig nøye med. Oslo kommune følger opp på en god måte, de sporer opp smitteutsatte, og spesielt de minste barna som er uvaksinert.

– De som ikke er vaksinert … bør de nå gå og vaksinere seg?

– Hvis de verken har vært vaksinert eller har hatt meslinger, bør de ta en vaksine.

– Må man fylle på vaksina seinere?

– Nei. Hvis du er fullvaksinert så trenger du ikke flere doser. Man trenger ikke oppdatere denne. Hvis du fikk to doser som barn så er det greit. Eller hvis du har hatt sykdommen, da.

Sjekk i registret

– Jeg husker ikke om jeg er vaksinert.

– Vaksinen ble innført i Norge i 1969. Så etter det har de fleste fått den. Men nesten alle som er født på 60-tallet har hatt meslinger. Hvis man er usikker, er det ikke farlig å ta vaksine.

Bruun forteller dessuten at alle som er født i 1995 eller seinere har barnevaksinenene sine registrert i et register som heter Sysvak. Der kan man slå opp og sjekke.

– Ok, så hvis man er født rundt 1970 og ikke er vaksinert og ikke har hatt meslinger … det er marginalt?

– Vi er jo opptatt av at folk skal være beskyttet. Men sjansen er liten for at man verken er vaksinert eller har hatt sykdommen. Det dukker jo opp noen tilfeller fra tid til annen. Noen foreldre er skeptiske til vaksinen, mens andre kan ikke vaksineres av medisinske grunner, og andre igjen har vært syke eller i utlandet da vaksinen ble tatt.

– Er det mange som dropper vaksine? Av prinsipp eller noe?

– Nei, vaksineskepsis er ikke noe veldig stort problem i Norge. Det er et større problem i andre land.

Så moralen er: Hvis du var på legevakta i forrige uke, eller kanskje på en metallkonsert på Parkteatret, da er det all grunn til å gå litt fortere til legen når du kjenner det røsker litt i halsen. I hvert fall hvis du ikke er vaksinert.

Mer fra Dagsavisen