Nyheter

Dette kan skje med trehusrekka på «Hylla» på Vålerenga: Halvparten reddes, halvparten rives

Men trehusene som reddes blir likevel ubeboelige. – Det er et tap for oss personlig, men mest av alt et tap for Vålerenga, sier «Hylla»-beboerne Gjermund Granlund og Carmen From Dalseng.

Bilde 1 av 6

Det er snart gått tre år siden Bane NOR kalte naboene i trehusene på historiske «Hylla» på Vålerenga inn til et møte. Der fikk de sjokkbeskjeden: Hjemmene deres lå bokstavelig talt midt i veien for den planlagte jernbaneutbyggingen til Bane NOR.

Les saken her: Gjermund trodde ikke det han så på møtet med Bane NOR. Carmen begynte å grine

Dermed skulle de åtte vernede trehusene, som har ligget der som en historisk øy mellom Gjøvikbanen og Hovedbanen i over 100 år, bli nettopp det. Historie. De måtte rives.

###

Øverst ser du Vålerengen hovedgård, med trehusrekka, populært kalt «Hylla» under. Vålerenga kirka var ikke bygget i 1870, da bildet er tatt. Foto: Ole Tobias Olsen/Oslo Museum.

Fire hus i rød støysone

Byantikvaren og Plan- og bygningsetaten protesterte, og det samme gjorde lokalbefolkningen. Nå har Bane NOR funnet plass til fire av husene i selve planområdet, som ligger mellom Vålerenga kirke og Kværnerdalen. Det hjelper dessverre «Hylla»-beboerne Gjermund Granlund og Carmen From Dalseng lite. For husene blir ubeboelige. De blir liggende midt i rød støysone.

– Det er et tap for oss personlig, men mest av alt et tap for Vålerenga, sier samboerparet, som har bodd i huset i Enebakkveien 52 i fire år. Under oppussingen fant de spor helt tilbake til 1876, et brev adressert til tjenestepigen Thina. Huset i nummer 52 har i nyere tid vært hjemmet til Fredrik Fasting Torgersen. Han bodde der fra 70-tallet og fram til sin død sommeren 2015.

Les også: – Bane NOR har satt skylappene på

– Hvordan vil vi at Oslo skal se ut om femti år? Det må være et overordnet mål for politikere som er satt til å forvalte den.

Gjermund Granlund og Carmen C.T. From Dalseng. Hylla. Enebakkveien. 

Foto: Hilde Unosen

Trehusrekka ligger inneklemt mellom jernbanesporene. Nå mener Bane NOR at det trengs flere for å løse flaskehalsen i Brynsbakken. Foto: Hilde Unosen  

Byantikvaren håper fremdeles på løsning

Husene på «Hylla» ble regulert til bevaring for mange år siden.

– Vi har anbefalt andre utbyggingsløsninger, slik at trehusmiljøet fortsatt kunne bli bevart sånn det står, forteller Hogne Langset, avdelingsleder for planavdelingen hos Byantikvaren. Det har ikke ført fram.

– Som en plan B har vi bedt om at husene ble flyttet som ett miljø til en egnet tomt, og helst innenfor området.

– Nå har Bane Nor altså funnet plass til fire hus?

– Ja, det er en positiv bearbeiding som også vil bidra til å gi veien en historisk forankring og sosial kontroll. Men vi er skuffet over at Bane NOR ikke har gått videre med å finne en plass til de tre-fire boligene, enten i forlengelse av de fire, eller på en annen tomt.

– Hvilke fire hus blir flyttet og reetablert?

– Det må vi se nærmere på. Alle husene er nokså like i størrelse og ligger med ganske lik avstand. Men vi må gjøre en nærmere studie. Konstruksjonstypen kan for eksempel gjøre at noen hus er enklere og mer realistiske å flytte hele.

– Men det er altså fire hus Bane NOR ikke har klart å finne plass til?

– Vi håper fremdeles at det kan finnes en løsning for de andre husene, og vi kommer til å fortsette med å si at husene bør bevares. Men det begynner å bli sent, avslutter Hogne Langset i Byantikvaren.

Bane NOR truer med å rive trehusbegyggelsen i Enebakkveien. Og der bor Gjermund og Carmen.

Foto: Hilde Unosen

På nedsiden av jernbanelinjen ligger «Hylla». Til venstre sees Vålerenga kirke. Foto: Hilde Unosen 

Les også: Dette er planen for «Hylla» – kan havne langt fra Vålerenga

Avsluttet tomtesøket

Kommunikasjonsansvarlig Britt-Johanne Wang i Bane NOR, forteller på sin side at det er utredet mer enn 100 tomter i offentlig eie, uten at de har klart å finne noe som er egnet. Tomtesøket er derfor avsluttet.

– Hva skjer med de fire husene det ikke er funnet plass til? 

– Sammen med Byantikvaren jobbes det nå med en løsning hvor vi kanskje kan få til plassering av fem hus. Hus som ikke skal bevares vil bli innløst og revet. En vedtatt reguleringsplan vil gi hjemmel til rivning, som Bane NOR håper er fattet av Oslo bystyre ved nyttår.

– Hva skjer med alle menneskene som har hatt hjemmene sine på «Hylla»?

– De blir løst ut og må selv finne et nytt egnet sted å bo. Selv om det er sårt å måtte forlate boligen sin, er målet at alle skal bli økonomisk kompensert slik at livet kan gå videre, sier Britt-Johanne Wang til Dagsavisen.

###

Gjermund Granlund og Carmen From Dalseng kjøpte det 150 år gamle trehuset av kommunen for fire år siden. Siden har de pusset opp huset - og fått 16 måneder gamle Timian. Foto: Hilde Unosen 

– Mister uvurderlig historie

I november er det gått tre år siden Gjermund og Carmen gikk sjokkerte hjemover fra møtet med Bane NOR. Siden den gang har de fortsatt oppussingen av huset, på tross av rivningstrusselen fra Bane NOR.

– Hva tenker dere om at ingen skal kunne bo i de fire husene det er funnet plass til?

– Det er leit. Men vi håper jo i det minste at husene skal fylles med noe som kommer lokalbefolkningen til gode. Som en liten kompensasjon for at Vålerenga mister en uvurderlig del av historien, sier Gjermund Granlund.

– Akkurat nå er vi verken resignerte eller sinte. Vi bare bor her og venter på at politikerne skal komme med en beslutning. Vi håper jo de sier nei. For vi har fortsatt lyst til å bo i hjemmet vårt.

Mer fra Dagsavisen