Nyheter

Dette blir høstens kranglesaker

Fredag åpnes det 160. storting. Regjeringen er nå halvveis i perioden, men også denne høsten byr på utfordringer for Erna & co.

Bilde 1 av 3

Regjeringen, kongehuset og et samla Storting skal klokken 13 fredag «erklære» den politiske høsten for åpnet. Under den høytidelige åpningen leser kongen trontalen, som er regjeringens programerklæring for det kommende året. Grønt skifte, arbeidsliv og flyktningsituasjonen er trolig blant temaene for talen – og året som kommer.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Her er høstens kranglesaker:

Budsjett

7. oktober legger regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjett. Samme dag begynner tautrekkingen med sentrumspartiene for å til slutt lande et budsjett alle fire partier kan enes om.

– Det blir veldig spennende å se både hvilke kortsiktige og langsiktige tiltak det legges fram på ledighet, og om den sosiale profilen igjen blir et diskusjonstema. Jeg håper vi slipper en reprise på det, sier leder av finanskomiteen Hans Olav Syversen (KrF).

Alt nå har det kommet noen budsjettlekkasjer: Ifølge VG vil regjeringen for tredje år på rad gi milliardkutt i den omstridte formuesskatten. Et slikt kutt vil møte mye motstand hos venstresiden og hos KrF.

Skattereform og arbeid

Samme dag som budsjettet legger også Siv Jensen fram regjeringens skattereform.

– I år vil skattereform og den krevende økonomiske situasjonen være spesielt viktig. Tiltak for å skape og ivareta trygge arbeidsplasser og bidra til omstilling av norsk økonomi vil stå sentralt utover høsten, sier parlamentarisk nestleder Nikolai Astrup (H).

Målet med reformen er å sette fart på et norsk arbeidsliv hvor ledigheten stadig øker:

– Vi kan ikke vedta en ny oljepris, men både regjering og storting kan vedta tiltak som motvirker den tendens vi nå ser, sier Frps gruppeleder Harald Tom Nesvik.

KrF og Venstre håper å komme til en bred politisk enighet som også inkluderer Ap, men det gjenstår å se om Jensen leverer en reform som er spiselig for venstresiden. Ifølge VG vil regjeringen kutte i selskapsskatten med 2 prosentpoeng og at skatt på alminnelig lønnsinntekt skal reduseres tilsvarende.

Søndagsåpne butikker

– Søndagsåpne butikker er viktig, og har vært viktig i valgkampen. Det blir spennende å se om det blir nevnt i trontalen, sier Syversen.

KrF-leder Knut Arild Hareide har forsikret om at KrF ikke vil bryte samarbeidsavtalen med regjeringen i denne saken, men hans partifeller har advart regjeringen mot konsekvensene av å åpne for søndagshandel.

Regjeringen ønsket i utgangspunktet å gi en full åpning, mens Venstre har foreslått at det skal være opp til kommunene å innføre søndagshandel. Høringsrunden var omme i sommer, men kulturminister Thorhild Widvey har latt saken ligge i skuffen. Et endelig forslag er ventet i høst.

LES OGSÅ: Bommet med innvandringskortet

Flyktninger

– Den vanskeligste saken som vil prege oss denne stortingssesjonen og mange år framover, er flyktningsituasjonen i Europa, sier Nesvik i Frp.

Forrige uke kom 1300 asylsøkere til PUs lokaler på Tøyen. Kapasiteten er sprengt og bosetningen i kommunene går tregt. Ettersom situasjonen i Syria ikke ser ut til å bedre seg, kan det legge press på Norge om å ta imot enda flere flyktninger.

– Syria og flyktningkrisen vil prege politikken på flere områder. Fra hva som skjer inne i Syria, nå sist med at også Russland involverer seg så tungt, til hvordan flyktningene tas imot, og vårt forhold til EU. Det blir en utfordring hvordan flyktningene tas imot i kommunene og hvordan integreringen og bosetningen skal foregå der, sier nestleder Ola Elvestuen i Venstre.

Klimatoppmøtet i Paris

I desember skal FN-landene møtes i Paris for å lande en ny internasjonal klimaavtale.

– Vi trenger å øke vår innsats inn mot Paris. Det vil prege budsjettbehandlingen, sier Elvestuen.

Norge og EU har inngått et samarbeid om felles oppnåelse av klimamålene. Vi skal kutte utslippene på 40 prosent innen 2030, sammenlignet med 1990-nivå. Men hvordan og med hvilke virkemidler, det må partiene bli enige om.

Mer fra Dagsavisen