Innenriks

– Det har vært en gjengs oppfatning om at det er mye «gutteklubben grei»

Ansatte på Ammerud skole har flere ganger reagert på rektor Kiet Dangs ansettelser. I ett tilfelle protesterte lærerne. De ble overkjørt av rektor.

Det viser en oversikt over skolens ansatte som Dagsavisen har fått tilgang til.

Kiet Dang ble i 2015 hentet til stillingen som rektor ved Ammerud skole av sin tidligere sjef, områdedirektør Trond B. Karlsen, som var rektor på Rommen skole da Dang ble ansatt der.

Siden Dang ble rektor har flere ansatte på Ammerud skole varslet om alvorlige og kritikkverdige forhold.

Ett av forholdene det er varslet om, og som nå undersøkes av eksterne granskere, er bruk av oppsigelser, overtallighet og nyansettelser.

Ifølge varslerne skal flere ansatte ha blitt meldt overtallig eller sagt opp, mens familie og bekjente av rektor ble ansatt i nye stillinger.

Les også: Dette forteller ansatte om sin egen hverdag (for deg som er abonnent)

Protesterte

Dagsavisen har vært i kontakt med en rekke ulike kilder og har fått bekreftet at:

* Fem medarbeidere som alle er ansatt under Dangs ledelse er personlig venner av rektor. Ytterligere fire personer befinner seg i hans nære bekjentskapskrets. Også de ansatt etter 2015.

* Også rektors søster er ansatt som lærer på skolen. Det var assisterende rektor, som var Dangs underordnede, som foretok ansettelsen da Dang erklærte seg inhabil. Dette bryter med Forvaltningslovens § 6, der det eksplisitt står at en underordnet ikke kan foreta ansettelsen når en overordnet er «ugild» som det heter.

* En av rektors nære venner ble ansatt i en nyopprettet prosjektstilling på seks måneder som senere ble fast. Dagsavisen vet at den lokale klubben protesterte på opprettelsen av den faste stillingen, men rektor brukte styringsretten.

* To personer i samme type stilling lønnes i dag svært ulikt med henholdsvis lønnstrinn 53 og 36. Den høyest lønnede av disse to er god venn av rektor og tjener 676.200 kroner. Dette er over 180.000 kroner mer enn den som tjener minst.

Tips oss om saker i Oslo-skolen. Ta kontakt med vår journalist Karin L. Fladberg på 98249803

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

– Kan ha vært ulovlig

Dagsavisen har bedt professor emeritus i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, Erik Magnus Boe, om å vurdere informasjonen Dagsavisen sitter med.

Den anerkjente jussprofessoren mener sakskomplekset reiser mange flere spørsmålsstillinger enn habilitet:

– Ut fra det jeg ser, vil jeg si at det er mange forhold det er grunn til å sette et stort spørsmålstegn ved i denne saken. Potensielt kan det være mange forhold som ikke er i tråd med lover og regler, sier Boe.

Saken fortsetter under bildet. 

SKEPTISK: Erik Magnus Boe, professor emeritus i offentlig rett UiO. FOTO: UIO

Erik Magnus Boe er professor emeritus i offentlig rett ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO

Han nevner usaklig forskjellsbehandling, svikt i rutiner ved ansettelser og inhabilitet som tre eksempler.

– Mengden av rettslig tvilsomme avgjørelser og mengden av saker der rektor var eller kan ha vært inhabil, gjør at hele ansettelsessystemet ved skolen kan ha vært ulovlig fordi det har vært i strid med grunnkravet til å innrette forvaltningssystemer forsvarlig, mener professor Erik Magnus Boe, som har skrevet lærebok om forsvarlig forvaltning.

Han mener at flere av ansettelsene kan stride mot forbudet mot å gjøre usaklige og uforsvarlige vedtak.

– Etter omstendigheten kan vennskap og kollegiale forhold til sammen skape det vi kaller «særegne forhold som er egnet til å svekke tilliten til hans upartiskhet». Poenget er altså hvor nært vennskapet er, fastslår Boe.

Han bekrefter at verken Dang eller hans underordnede, assisterende rektor, hadde anledning til å ansette rektors søster.

– Her krever loven at beslutningen tas av en overordnet, fastslår professor Erik Magnus Boe.

Les også: Varslet etaten, fikk aldri svar (for deg som er abonnent)

«Gutteklubben grei»

Tidligere spesialpedagog og verneombud på Ammerud skole, Eva-Pia Åberg, bekrefter overfor Dagsavisen at mange ansatte har reagert på rektors ansettelsespraksis.

– Jeg har personlig tatt dette opp med rektor. Dette ble også tema på et klubbmøte der mange var til stede, sier Åberg.

Også andre kilder Dagsavisen har vært i kontakt med bekrefter at mange har reagert på måten rektor har rekruttert og ansatt folk på. En av dem sier:

– Det har vært en gjengs oppfatning om at det er mye «gutteklubben grei» der man henter inn og plasserer sine folk i roller der man ønsker å sikre seg lojale støttespillere. Dette er jo på ingen måte greit, sier kilden til Dagsavisen.

Vedkommende bekrefter Åbergs uttalelse og sier:

– Rektors ansettelsespraksis har vært tema både på klubbmøter og i gangene. At man tar med seg enkelte kolleger fra tidligere arbeidsplass er nok ikke unikt, men på Ammerud er det blitt reagert både på omfanget og selve prosessene, sier Dagsavisens kilde.

Vedkommende forteller også at mange har reagert på at skolen under Kiet Dangs ledelse er blitt svært topptung. Mens man tidligere hadde tre personer i administrasjonen og en sosiallærer, har Ammerud skole nå fem personer i ledelsen pluss to sosiallærere.

– Flere ledere gjør at man har mindre penger til å øke antall pedagoger i klasserommet, sier Dagsavisens kilde.

Les også: Arbeidstilsynet avdekket flere mangler ved Ammerud skole (for deg som er abonnent)

Vedgår tabbe da søster ble ansatt

Rektor på Ammerud skole, Kiet Dang, vedgår regelbrudd da søsteren ble ansatt.

– Flere personer som er ansatt på din skole er du i en direkte relasjon til, ett eksempel er din søster. Hvem godkjente denne ansettelsen?

– Min søster er det eneste familiemedlemmet som arbeider på skolen. Da hun søkte på jobb ved skolen, meldte jeg meg straks inhabil, og tillitsvalgt og assisterende rektor overtok ansettelsesprosessen, skriver rektor Kiet Dang i en e-post til Dagsavisen.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Kiet Dang på Ammerud skole har bedt om bistand til å gjennomgå ansettelsesrutinene på skolen. Foto: Ammerud skole

Han vedgår at det ikke var etter boka:

– Jeg har ettertid sett at jeg i tillegg til å melde meg inhabil, burde ha bedt min overordnede og tillitsvalgt overta ansettelsesprosessen, skriver Dang, og legger til:

– Som leder med et stort nettverk er det ikke uvanlig at noen man har arbeidet med tidligere, eller som er oppvokst i samme strøk, søker på en jobb. Vi har et ansettelsesutvalg på skolen, og en ansettelsesprosess som skal sikre at den beste kandidaten får jobben hver gang det gjøres en ansettelse.

– Rundt 8–10 personer som er ansatt ved skolen etter at du ble rektor, er i din familie, venne- og bekjentskapskrets. Forstår du at dette er noe mange reagerer på?

– Dette er ikke riktig, det er kun ett familiemedlem som arbeider ved skolen, skriver Dang, som får støtte fra HR-direktør Anne Tveitan Ferignac i Utdanningsetaten:

– Da etaten mottok varselet ba varslingsmottaket rektor om å gjøre rede for de ulike delene av varselet, også de som gjaldt ansettelse av familie. Våre undersøkelser viste at mange av de konkrete påstandene om at de ansatte er i familie ikke er riktig. Det er riktig at rektors søster jobber ved skolen, men det er ikke riktig at fetter eller annen familie jobber der, skriver Ferignac i en e-post til Dagsavisen.

Ifølge Ferignac har rektor bedt om bistand til å gjennomgå ansettelsesrutinene på skolen, og har gjort endringer i rutinene siste år.

På vårt spørsmål om en kommentar til påstandene i varselet om at ansatte er blitt meldt overtallig eller sagt opp, mens rektor har ansatt familie og bekjente i nye stillinger, svarer rektor Kiet Dang:

– Det har kun hendt ved ett tilfelle at et familiemedlem har blitt ansatt på skolen. Dette var ikke i forbindelse med at noen er meldt overtallige eller sagt opp.

Dette er saken

* Slik Dagsavisen skrev tirsdag, har flere ansatte på Ammerud skole gjentatte ganger varslet om alvorlige og kritikkverdige forhold ved skolen etter at Kiet Dang startet som rektor i august 2015.

* Mobbing og trakassering av ansatte er en av flere alvorlige påstander som det eksterne selskapet BDO Norge er satt til å granske av byrådslederens kontor. Også Utdanningsetatens håndtering av mottatte varsler undersøkes.

* Arbeidstilsynet har også gitt Ammerud skole flere pålegg for manglende konflikthåndtering og dårlig oppfølging av sykmeldte. Skolen har frist til 3. desember med å gjennomføre tiltak.

Mer fra Dagsavisen