Nyheter

Det er ikke lett å få seg en helt vanlig jobb når man har en psykisk utviklingshemming

Det skal prosjektet «Helt Med» gjøre noe med.

Av Frøydis Falch Urbye

Kari Sæland (28) heller ti liter bær over i den store balja, etterfulgt av åtte enorme skjeer yoghurt. «Én, to, tre, fire, fem, seks, sju, åtte». Når Sæland lager smoothie til hotellgjestene er ingenting overlatt til tilfeldighetene.

– Det er fantastisk godt det du lager!, skryter 1. nestleder i KrF, Olaug Bollestad. Hun har jobbet aktivt for å sikre midler til ordningen, og har derfor blitt invitert til å smake på godsakene.

Lager frokost

Drømmen om å jobbe på kjøkken har 28-åringen båret i flere år, men det er ikke så enkelt å få seg jobb når man har en psykisk utviklingshemming. Etter tre år utenfor arbeidsmarkedet fikk hun tidligere i sommer endelig muligheten til å begynne hos Scandic på Jernbanetorget. Etter et vellykket prosjekt i Bergen er Sæland og Scandic-kollega Jakob von Hanno (24) to av de aller første i Oslo som har fått jobb gjennom prosjektet.

– Jeg har jobbet på kjøkken før og jeg syns det er gøy. Jeg er her fire ganger i uka fra ni til ett, og hjelper med å kutte opp og ordne i stand til frokosten, forteller hun fornøyd.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

20 prosent lønn

Prosjektet foregår slik: «Helt Med» jobber med å få bedrifter til å åpne dørene og ta imot arbeidssøkere som krever ekstra oppfølging og tilrettelegging. Stillingene lyses ut på ordinær måte, og personer som er uføretrygdet på grunn av en psykisk utviklingshemming har mulighet til å søke. Først får de tilbud om en praksisperiode på fire uker, og deretter har de mulighet til å bli fast ansatt. Arbeidstakerne beholder uføretrygden og får cirka 20 prosent av ordinær lønn betalt av arbeidsplassen, mens «Helt Med» følger opp begge parter gjennom hele arbeidsforløpet.

Les også: Byrådet vil be Øya om mer eier-info

Trenger jobber

Elisabet Nordahl jobber med å følge opp de ansatte i prosjektet. Hun forteller at de har som tiårsmål å ansette 1.000 personer med utviklingshemming i det ordinære arbeidslivet.

– Dagsentre og vernede bedrifter er kjempeviktig, men det har vært et behov for dem som vil jobbe i det ordinære arbeidslivet, forklarer hun.

Veldig fornøyd sjef

Direktør Ragne Kristine Lærum angrer ikke på at hun tok sjansen på å ansette Sæland.

– Det har gått over all forventning. Hun går godt sammen med alle som jobber her og er en berikelse for hotellet. Hun er lærevillig, kommer tidlig hver dag og gleder seg alltid til å komme på jobb. Kort sagt, en drømmeansatt.

Lest denne?: Zucca om å forlate Rangers: – Det er alltid en mulighet for å bli byttet bort

Mer fra Dagsavisen