Deshorn Brown passerer Håkon Opdal og scorer det første av sine to mål på Ullevaal søndag kveld. FOTO: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX

Deshorn Brown roet VIF-nervene

(Vålerenga - Start 2-0). Deshorn Brown rammet inn VIF-kvelden med scoring tidlig og sent. Dermed roet han frynste VIF-nerver på en iskald fotballkveld.

Han jublet knapt etter det andre målet minuttet før slutt. Fordi det var en lang og utmattende vei dit.

Vålerenga skulle gå ut og strupe Start fra avspark denne kvelden. Det løftet holdt de. Det blåfrosne publikum trengte noe å varme seg på.  Deshorn Brown var aggressiv fra start og kom til en slags sjanse der han headet over før to minutter var spilt. Kanskje det var noe på gang?

Så gjorde han endelig det som vi har etterlyst hver gang han har kommet alene med keeper. I stedet for å skyte med idiotens kraft, rundet han keeper Håkon Opdal og fikk dermed åpent mål. Selv om han var i ubalanse klarte han å gi Vålerenga den starten og den scoringen de ønsket seg. 1-0.

Framspillet fra Ghayas Zahid var også en av slik kvalitet at dette lovet godt for fortsettelsen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Berge midtstopper

Sander Berge så komfortabel ut som Kjetil Wæhlers erstatter i midtforsvaret og Start så like bleke ut som tabellposisjonen skulle tilsi. Men bildet var ikke så ensidig.

Deshorn Brown kom til en ny avslutning da han styrte ballen utafor, men så begynte det å kladde. De berømmelige balltapene ble flere og aggressiviten forsvant. Og før halvtimen var spilt måtte Daniel Fredheim Holm ut med skade.

Erstatter Vajebah Sakor har styrke og klokskap, men mangler fart og gjennombruddskraft.

For Start overtok banespillet, Vålerenga iviterte dem høyere på banen og de grep muligheten. Og plutselig var det en jevn kamp mellom to bunnlag.

At Start ikke utlignet etter en drøy halvtime kan VIF takke keeper Aslak Falch for. På håndballkeepers vis refleksreddet han Robert Sandnes heading fra tre meter. Og fikk slått ballen til corner.

Niklas Castro kom til ett eneste innlegg i omgangen og ble byttet ut ved pause etter å ha pådratt seg gult kort. Jesper Arvidsson var tilbake og skulle gi laget større etterlengtet trygghet.

Omgangens mulige høydepunkt kom to minutter før pause da Vålerenga viste noe så sjelden som et smart, innøvd frispark. Men rotet ikke Deshorn Brown det til med sin involvering i offside? Han satte ballen i mål, men det var det egentlig en oppgitt Rasmus Lindkvist som skulle gjort.

Opp med farta

VIF prøvde å øke aggressiviteten også etter hvilen, og var flinkere til å komme fram på kantene. Det ga litt bedre rytme og etter en drøy time fikk vi se det på det beste. Flotte kombinasjoner mellom Ghayas Zahid, Jesper Arvidsson og Rasmus Lindkvist endte i et herlig angrep som rev Start-frosvaret i stykker. Men det endte med at Herman Stengel feide ballen over fra sju meter i helt fri posisjon. Mindre stress i gjerningsøyeblikket, takk!

Hadde den ballen gått inn tror vi Klanen hadde danset ennå. Det er slike øyeblikk alle i og rundt Vålerenga lengter etter.

Der og da skulle kampen vært punktert.

For før det var diskusjonen om Start skulle hatt straffespark da Sander Berge så ut som han løp ned Lars-Jørgen Salvesen.  Start-supporterne var overbevist, Start-trener Steinar Pedersen likeså, men Norges eneste EM-dommer mente det ikke var det. Så da hadde vel Svein-Oddvar Moen rett.

Og de 20.000 tomme setene var helt enig.

Kom igjen, Enga, sank Klanen i nitti minutter.

I det nest siste ble de endelig beroliget. Deshorm Brown dro til med venstre, denne gangen hardt og presist rett i mål.

Han jublet ikke. Det var slik det skulle være. Nå ser han endelig ut som den målscoreren klubben har ventet på.

Les også: Fikk sin første autograf fra Vålerenga

KAMPFAKTA

Eliteserien fotball menn søndag:

Vålerenga – Start 2-0 (1-0)

Ullevaal stadion: 6379 tilskuere.

Mål: 1-0 Deshorn Brown (6), 2-0 Brown (89).

Dommer: Svein Oddvar Moen, Haugar. Gult kort: Niklas Castro, Vålerenga.

Lagene:

Vålerenga (4-2-3-1): Aslak Falch – Simon Andreas Larsen, Sander Berge, Enar Jääger, Rasmus Lindkvist (Anders Nedrebø fra 85.) – Christian Grindheim, Herman Stengel – Niklas Castro (Jesper Arvidsson fra 46.), Daniel Fredheim Holm (Vajebah Sakor fra 26.), Ghayas Zahid – Deshorn Brown.

Start (4-4-2): Håkon Opdal – Eirik Wichne, Tapio Heikkilä, Rolf Daniel Vikstøl, Henrik Robstad – Robert Sandnes (Erlend Segberg fra 80.), Gudmundur Kristjánsson, Chidiebere Nwakali, Espen Børufsen – Lars Jørgen Salvesen (Lasse Sigurdsen fra 71.), Espen Hoff (Mathias Rasmussen fra 46.).