Nyheter

Dælenenga og Grünerløkka får ny idrettshall etter 20 års kamp

Da Grüner ILs Torgny Hasås (64) sendte den første søknaden om bygging av idrettshall på Dælenenga, håpet han at barna kunne få nytte av den. I stedet blir det barnebarna som kan glede seg.

Tirsdag ettermiddag var moderniseringsminister Monica Mæland (H), miljøvernminister Ola Elvestuen (V), og byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen (Ap) på Dælenenga for å formelt meddele klubben at det skal bygges ny hall.

− Med dette vedtaket setter vi punktum for en lang planleggingsprosess, slik at Oslo kommune kan gå videre med å realisere en ny flerbrukshall på Dælenenga. En ny hall vil gi barn og unge et godt fritidstilbud og lokalidretten rom til å vokse, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland i en pressemelding.

Bakgrunn: – Håpløst å ikke rive
Bakgrunn: Dælenenga idrettshall må bygges nå
Bakgrunn: Vedtok riving

Kommunal- og moderniseringsdepartementet godkjent i går Oslo kommunes reguleringsplan for Dælenenga idrettspark. Planen legger til rette for at det kan bygges en ny flerbrukshall, samtidig som det gamle klubbhusanlegget rives.

− Kommunal- og moderniseringsdepartementet har i sin avgjørelse lagt avgjørende vekt på barn og unges interesser og behovet for å styrke halltilbudet i bydelen. God folkehelse og bedre hallkapasitet veier tyngre enn å beholde det gamle klubbhusanlegget, sier Mæland.

− I denne saken er det barn og unges interesser og behovet for ny flerbrukshall i området som har veid tyngst, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

For barneidretten på Grünerløkka er etter 20 års iherdig kamp endelig kronet med seier.

Illustrasjonsplan for nye Dælenenga idrettsanlegg fra Oslko kommune via Bymiljøetaten.

Illustrasjonsplan for nye Dælenenga idrettsanlegg fra Oslko kommune via Bymiljøetaten.

Kun en liten basket hall

– Denne dagen har vi gledet oss lenge til, sier Torgny Hasås i Grüner Il til Dagsavisen.

Som også kunne glede seg over at Grüner hockey i forrige uke rykket opp til eliteserien for første gang siden 1977.

Torgny Hasås var en av initiativtakerne til idrettshall på Dælenenga, og har i 20 år kjempet for hallen.

Han sammenligner Grünerløkka med Tønsberg i størrelse og innbyggertall. Der er det åtte idrettshaller, en turhall og en messehall.

– På Grünerløkka har vi kun en liten baskethall på Vulkan, sier Hasås.

– Jeg ble involvert i 1997 da mine egne barn begynte å spille fotball i Grüner. Senere det året dukket de første tankene om en idrettshall opp, og 31. desember i 1999 ble den første søknaden om å bygge hall sendt kommunen.

– Jeg så ikke for meg at det skulle gå 20 år med søknader, planprosesser, reguleringer, høringer og utredninger før vedtaket om en ny hall var på plass, sier han med et smil.

– Da mine egne barn startet i klubben så jeg behovet for en hall. Jeg tenkte at dette var noe de ville kunne ha glede av. I stedet blir det nå mine barnebarn på fire måneder og to år som får glede av hallen, sier han.

Hallen vil bli bygd på området hvor klubbhuset i dag ligger. Både ishallen, fotballbanen og barnehagen i sørenden vil være som i dag.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Nostalgi og historie

– Det er mye nostalgi og historie knyttet rundt klubbhuset som må rives for å få plass ny hall, sier medgir Hasås.

– Det er vel vi som er her til daglig som har det kjæreste forholdet til klubbhuset. Det er vemodig å rive, men vi klarer ikke å gi et fullverdig tilbud til ungene på Grünerløkka uten å rive. Håper er at en ny hall også kan være med å gi et løft for å få flere jenter fra bydelen inn i idretten, sier han.

Klubbhuset ble bygget i 1926 og huser i dag første og fremst treningsfasiliteter for kampidretter.

– Bygget er gammelt og sjabert, men med mye historie i veggene, sier han.

Under OL I 1952 ble det spilt seks hockeykamper på Dælenenga, og tre bandykamper, som da var demonstrasjonsidrett.

– Det har vært 20 år med opp og nedturer, sier han og kikker ut over området, som om tre år får en ny tilvekst i form av en flerbrukshall med fokus på kampidretter.

– Det har vært jobbet mye med dette i perioder, men da Bislett-overskridelsene kom, og også senere Kollens-prikken, var det ikke mer penger igjen, og det ble full stopp i planene. Først da Rina Mariann Hansen kom inn som byrådet for fire år siden ble det fart i planene igjen, sier han.

Mye av striden har stått rundt klubbhuset som bystyret i 2017 vedtok skulle rives. Da haglet det inn med protester fra Riksantikvar og Byantikvar.

– Vi vedtok reguleringsplanen i 2017, men da kom det innsigelser fra Riksantikvaren. Da havnet saken i kommunal og moderniseringsdepartementet, som skulle stadfeste om vi eller Riksantikvaren hadde rett, sier byråd Rina Mariann Hansen til Dagsavisen.

– Der har den ligget i lang tid, men nå er det endelig fattet et positivt vedtak, som tillater riving. Vi har satt av midler til forprosjektet, sier Rina Mariann Hansen.

Les også: Da Løkka luktet sjokolade og kadaver

Mer fra Dagsavisen